Nie je to len trend: Najznámejší vegáni medzi metalovými hudobníkmi

Na vegánstvo prechádza čoraz viac známych hudobníkov z metalového sveta. Zamerali sme sa na tých najznámejších vo svete i doma. Nezabudli sme ani na vegetariánov.

Aliisa White Gluz, Mike „Barney“ Greenway a Erika Strečková. Foto: koláž Valhalla.sk (zdroje foto – fb Arch Enemy, veganfoodandliving a Luss

Vegánstvo. Spôsob života a postoj jednotlivca k ochrane zvierat a zdravšiemu spôsobu bytia, keď vynecháva vo svojom živote všetky živočíšne produkty. Za posledné roky sa vegánstvo stalo trendom. Byť vegánom je dnes moderné, ale vôbec nejde len o to. Prioritou sú ochrana a práva zvierat, a navyše, vegánska strava znižuje riziká mnohých závažných ochorení, ale samozrejme, má to aj svoje mínusy, no benefity prevažujú. Svetový deň vegánov pripadá na 1. novembra.

Aj medzi známymi osobnosťami z metalovej scény je čoraz viac vyznávačov vegánstva. Pripravili sme pre vás prehľad najznámejších svetových metalových hudobníkov – vegánov. A nazreli sme aj na domácu hudobnú scénu, aj na Slovensku totiž máme čoraz viac ľudí, ktorí podporujú tento spôsob života.

Alissa White Gluz (ARCH ENEMY)

Alissa White-Gluz (ARCH ENEMY). Zdroj foto: Metaladdicts

Modrovlasá kanadská diablica patrí azda medzi najznámejších podporovateľov vegánstva na metalovej scéne. Na verejnosti, ale aj na sociálnych sieťach doslova bojuje za ochranu a práva zvierat, vegánstvo a zdravý spôsob života. Stala sa akousi tvárou vegánov v metalovej hudbe (ale nielen v nej). Veľmi často nosí tričká, na ktorých sú rôzne heslá podporujúce práva zvierat. Za všetky spomenieme napríklad „Death is my metal, not in my meals“ (Smrť je v mojom metale, nie v mojom jedle).

Hudobníčka je podľa vlastných slov vegánkou už viac ako 20 rokov. „Bola som vegánkou ešte predtým, ako som začala s hudbou. Nikdy v živote som nejedla mäso. Vyrastala som v kompletne vegetariánskej domácnosti, takže stať sa vegánkou bol len ďalší logický krok. A keď som začala robiť hudbu, nebolo väčšej témy pre mňa ako práva zvierat,“ povedala Kanaďanka vo videu, ktoré nájdete nižšie. White-Gluz získala takmer pred desiatimi rokmi cenu Libby v kategórii „Prelomový umelec“ od mládežníckej divízie PETA (organizácie, ktorá sa angažuje za práva zvierat).

Mille Petrozza (KREATOR)

Mille Petrozza (KREATOR). Zdroj foto: Metal Hammer

Medzi známych hudobníkov vegánov rozhodne patrí aj líder thrash metalovej svorky KREATOR, ktorý sa na takýto spôsob života dal v roku 2009. „Ľudia nereagujú prekvapene na to, že som vegán. V súčasnosti je vegánov mnoho, stalo sa to trendom. Ľudí to zaujíma viac ako čokoľvek iné. Dokonca aj mäsožravci milujú vegánske jedlo! Samozrejme, že celý svet sa vegánskym nikdy nestane, aj keď by to bolo pre našu planétu lepšie, ale stalo sa to zaujímavým odvetvím v jedle,“ prezradil o vegánstve v jednom z rozhovorov Mille Petrozza.

Sám však hovoril v ďalšom rozhovore, že kázať o vegánstve nechce. „Viem, že veľa ľudí má problémy s tým, ak kážeš o vegánskom živote. Nechcem kázať. Urobte, čo chcete. Vďaka môjmu rozhodnutiu sa však cítim veľmi silný a plný energie. Bola to správna voľba,“ povedal 53-ročný muzikant. Hudobník sa dokonca nahral aj jeden zo svojich vegánskych receptov na video.

Tom G. Warrior (TRIPTYKON, CELTIC FROST, HELLHAMMER)

Tom G. Warrior. Foto: Rolling Stone

Švajčiarsky hudobník Thomas Gabriel Fischer, ktorý nedávno dostal švajčiarsku Grammy ako priekopník metalovej hudby, je veľkým zástancom a hlásateľom práv zvierat a známym vegánom. A keď ide o práva zvierat, nedáva si servítky pred ústa.

„Čo nám kurva dáva právo zaobchádzať so zvieratami ako s otrokmi, týrať ich, ubližovať im a zabíjať ich, aby sme sa mohli pár minút baviť? Je to hodné opovrhnutia. Je to nová forma otroctva a každý sa na otroctvo mračí, ale to, čo robíme zvieratám, sa vymyká popisu,“ povedal v rozhovore pre časopis Kerrang a pokračoval: „Vegánstvo je logickým rozšírením, ale je to moja osobná voľba. Pred mnohými rokmi som sa stal vegetariánom, pretože som vnímal, že nemôžem jesť mäso. Keď už ste raz vegetarián, verím, že vegánstvu sa nakoniec nedá vyhnúť. Nechcem byť ja tým dôvodom, prečo je krava znásilnená a inseminovaná, alebo dôvodom, prečo sú kurčatá využívané na čo najviac tisíc vajec a potom sú vyhodené. Nechcem byť súčasťou tejto krutosti.“

Mark „Barney“ Greenway (NAPALM DEATH)

Mark „Barney“ Greenway. Zdroj foto: Veganfoodandliving

Líder legendárnej britskej úderky NAPALM DEATH je podporovateľom viacerých organizácií za práva zvierat, vrátane PETA. Vegetariánom je od svojich štrnástich rokov, vegánom od roku 2012.

„Aby som bol úprimný, bol som skoro vždy vegánom. V mojej strave bolo len pár vecí, ale potom som si povedal – Prečo musím jesť tieto veci? – Tak som ich odstrihol,“ povedal Mark „Barney“ Greenway pre EMP a doplnil: „Intenzívne poľnohospodárstvo nie je udržateľné, nemôže takto pokračovať. Celá planéta sa bude musieť prispôsobiť rastlinnejšej strave.“

Geezer Butler (BLACK SABBATH)

Geezer Butler (BLACK SABBATH) so svojím miláčikom. Zdroj foto: Twitter

Legendárny basgitarista a jeden zo zakladateľov nesmrteľných BLACK SABBATH – vlastný menom Terence Michael Joseph Butler je spoločne s bubeníkom Billom Wardom tiež vegánom. Butler v rozhovore pre Kerrang uviedol, že mäso prestal jesť ako 8-ročný.

„Stalo sa tak hneď ako som si uvedomil, čo je mäso a že vlastne jem mŕtve zvieratá. Odpudzovalo ma to,“ povedal a pokračoval ďalej: „Stal som sa vegetariánom a moja mama to pochopila a nenútila ma jesť mäso. Ale vtedy som nevedel, čo znamená byť vegetariánom. V mojej hlave bolo normálne nejesť mäso. Keď sme hrali v Hamburgu a šli sme do reštaurácie, všetci ostatní mali kura. Tak som povedal, že si dám len ryžu. Čašníčka sa ma vtedy spýtala, či som vegetarián. Prvýkrát som počul to slovo. Potom som povedal cateringovej službe, že som vegetarián a končím aj s rybami, lebo dovtedy som si myslel, že vegetariáni jedia len zeleninu. A takto som sa postupne stal vegánom. Uvedomil som si aj z čoho sa vyrába syr a to bola posledná vec, ktorej som sa vzdal. Dokonca som do svojho ridera začal uvádzať „vegan only“.“

K vegánstvu sa hlásia napríklad aj Rob Zombie (vegetariánom sa stal, keď mal 18 rokov, vegánom pred deviatimi rokmi), Joe Duplantier z GOJIRA je vegánom od roku 2014, legendárny Brian May sa na tento spôsob života dal začiatkom roka 2020. Vegánmi sú napríklad aj gitarista Paul Waggoner a basgitarista Dan Briggs (obaja BETWEEN THE BURIED AND ME) alebo Kurt Ballou z CONVERGE, či Maik Weichert z HEAVEN SHALL BURN.

Vegáni na slovenskej scéne

Bubeník Hoyas. Foto: Alena Červeňanská

Aj na našej scéne v malinkom Slovensku máme vegánov. Azda najznámejším je uznávaný bubeník Hoyas (ATTACK OF RAGE, DEPRESY). „Od roku 2004 som bol vegetariánom a už 8 rokov som vegán. Viedlo ma k tomu hlavne presvedčenie, že kvôli potrave pre nás nenažraných ľudí, by zvieratá umierať nemali. No úplne mi to došlo až na festivale Obscene Extreme, na ktorý jazdím od roku 2002. V podstate jeho hlavnému organizátorovi Čurbymu veľmi vďačím, že mi v tomto smere naplno otvoril oči,“ prezradil uznávaný bubeník z Bánoviec nad Bebravou.

Známou vegánkou je aj Erika Strečková, speváčka symfonikov SYMFOBIA. „O vegánstve som sa prvýkrát dozvedela pred 8. rokmi. Pamätám si že, vegetariánov som v tej dobe považovala za bláznov a na vegánov som už ani slov nemala,“ povedala so smiechom pre Valhalla.sk.

Erika Strečková. Foto: Symfobia

Bolo to však v dobe, kedy sa začala viac zaujímať o seba samú, o svoje telo, duševnú pohodu, ale aj túto planétu a život na nej. „Narazila som na jeden dokument o vegánstve, tak som si ho zo zaujímavosti pozrela a vtedy sa mi hore nohami prevrátil celý svet. Začala som sa zaujímať o túto tému viac, pozrela si viac dokumentov, filmov, prečítala nejaké knihy a rozhodla som sa, že už nechcem podporovať niečo, čo je za hranicou normálnosti,“ priblížila.

Aj ona začínala najskôr s vegetariánstvom. „Keďže začiatky sú vždy všade ťažké, trvalo mi nejaký čas, kým som si na to zvykla, preorientovala sa a naučila sa čo mám jesť, čo mám variť, ktorá potravina koľko čoho obsahuje. Až po troch rokoch som prešla na vegánstvo – rastlinnú stravu. Jediná vec, ktorú ľutujem na vegánstve je, že som sa o tom nedozvedela skôr,“ zakončila speváčka kapely SYMFOBIA.

Vegánkou je napríklad aj známa a uznávaná metalová (nielen) fotografka Veronika Klimonová alias Werdza.

Vegetariáni

Aj keď je vegánov medzi metalistami pomerne dosť, ešte viac je vegetariánov. Za všetkých rozhodne môžeme spomenúť Jeffa Walkera a Billa Steera z CARCASS, Devina Townsenda, Chrisa Adlera a Johna Campbella z LAMB OF GOD, Floor Jansen z NIGHTWISH, Travisa Ryana a Josha Elmoreho z CATTLE DECAPITATION, Ben Weinman a Liam Wilson z THE DILLINGER ESCAPE PLAN, Attila Cshiar z MAYHEM, či Charlotte Wessles z DELAIN. Vegetariánkou je aj bývalá speváčka ARCH ENEMY Angela Gossow, ale aj aj basgitaristka Jo Bench z BOLT THROWER, ktorá je mnohými považovaná za prvú ženu – vegetariánku v extrémnom metale.

Derrick Green (SEPULTURA). Zdroj foto: Twitter

Medzi vyznávačov rastlinnej stravy patrí aj frontman legendárnej formácie SEPULTURA Derrick Green, ktorý je vegetariánom od roku 1986, mal vtedy 15 rokov. Sám hovorí, že ho teší, že vegetariánstvo a vegánstvo v metalovej komunite je na vzostupe. „Je neuveriteľné, ako sa to podarilo. Na festivaloch si všímam, že catering je oveľa viac orientovaný na rastlinné jedlá, ktoré sú chutnejšie a zdravšie,“ povedal pre Interviewunderfire.

„Najväčším“ meno medzi vegetaránmi je gitarista Kirk Hammet (METALLICA). „Som vegetarián, ale nie preto, že by som miloval zvieratá. Som ním preto, lebo si myslím, že konzumácia zvierat nie je dobrá pre naše zdravie,“ vyjadril sa dosť svojsky už dávnejšie legendárny gitarista k tejto téme v rozhovore pre KNAC.com.

Keď pootvoríme dvierka do domácej kuchyne, tak medzi najznámejších vegetariánov patrí hudobný publicista a moderátor Rudi Rus, z hudobníkov to je napríklad klávesáčka RENAISSENSE Petra Bangóová alebo líder RAMCHAT Pavel „Hirax“ Baričák. Ale samozrejme, nájde sa ich oveľa, oveľa viac.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.