Sebastian Bach – Give Em Hell

Na úvod sa priznám, že predošlé sólové albumy Sebastiana Bacha som nejako nezaradila do svojho záujmu, avšak, keď prišiel tento piaty, bola som zvedavá, ako sa bývalému frontmanovi legendárnych SKID ROW darí na sólovej dráhe. Nevedela som čo očakávať od speváka, ktorý s vtedajšou kapelou písal históriu heavy metalu, či pokračuje v rámci žánru a ako sa časom zmenil jeho hlas. Musím však uznať že album „Give Em Hell“ ma príjemne prekvapil.
Na hlase Sebastiana Bacha akoby sa roky vôbec nepodpísali, stále je to to naštvané ukričané decko, aj keď v starnúcom tele. Rovnako si ponechal overené polohy, v ktorých vyniká jeho hlas so všetkými výškovými výkrikmi aj melodickými a istými strednými. Je ale aj vidno, že roky strávene v muzikáloch („Jekyll & Hyde“, „The Rocky Horror Show“, „Jesus Christ Superstar“)  na Broadwayi, sa preniesli aj do jeho tvorby a v skladbách silno cítiť zmysel pre detail, teatrálnosť a príbeh.

Celým albumom sa vanie vôňa SKID ROW, proste ten hlas je tak charakteristický, že človek ho spozná aj po prebudení z kómy a automaticky priradí k nemu najznámejšie pôsobisko interpreta. Bach to vie a tak sa vo svoje tvorbe uberá osvedčeným smerom. Neprináša síce takmer nič nové, ani nič jedinečné a prevratné, ale prináša skladby príjemné na bežné počúvanie. Samozrejme, spev je vo všetkých piesňach dominantou, ale výrazné je aj použitie gitarových riffov, ktoré kopírujú zvuk 80. rokov. Pre niekoho je použitie týchto retro efektov možno krok späť, ale pri kompozícií nových piesní si to s modernejšími zvukmi a efektmi nejako ani neviem predstaviť, snáď najvýraznejšie je to v skladbe „Temptation“.



V niektorých skladbách, ako napríklad v „ Gun To A Knife Fight“, necháva priestor na naozaj kvalitné gitarové sóla. Najodlišnejšou skladbou na novom albume je jednoznačne cover APRIL WINE, teda  „Rock n Roll is A Vicious Game“, ktorá je o poznanie pomalšia. V nej použije ústnu harmoniku a to skladbe dodáva jemnú príchuť country a evokuje jasný scenár prípadného klipu znázorňujúceho chlapca v károvanej košeli s gitarou v ruke, ktorý sedí na korbe farmárskej dodávky a všade navôkol je kopec slamy. Hneď po nej nasledujúca skladba ma z vidieckej scény preniesla do trochu modernejšej doby vďaka halucinogénnemu intru a po prvom verši skladby, ma opäť usadila do klasických heavy/hair 80. rokov.

Samozrejme, aj tento album má svoje slabšie miesta a medzi ne by som zaradila skladby  „Disengaged“ a „Forget You“, ktoré Sebastian zaradil na koniec aktuálneho albumu, a vlastne tam aj kvalitatívne patria. Naopak, najvýraznejšie a najchytľavejšie skladby sú v prvej časti, a to titulná „ Hell Inside My Head“, najmelodickejšia a najepickejšia „All My Friends are Dead“, baladická „Push Away“ alebo ukričaná „Harmony“, ktorá je vhodným adeptom na menšiu hitovku. V špeciálnej edícií na záver ešte pridali akustickú verziu piesne „Rock n Roll is A Vicious Game“, ktorá mi však pripadá len aby bola a natiahli stopáž.

Celkovo sa album od prvej skladby po poslednú vyvíja kvalitou smerom nadol, preto ak sa k nemu budem vracať určite si pustím najmä skladby z jeho začiatku. Takže, ak vás stále baví heavy metal 80. rokov a mali ste radi SKID ROW, tak sa vám nový album „Give Em Hell“ od Sebastiana Bacha bude páčiť. Ak nie, tak siahnite po niečom inom.

Žáner: heavy metal/hard rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 22.4.2014
Web: http://sebastianbach.com
Zostava:
Sebastian Bach – vokály
Devin Beonson – gitara
Steve Stevens – gitara (5, 7, 8)
John 5 – gitara (4)
Duff McKagan – basgitara
Bobby Jarzombek – bicie
Diskografia:
Bring Em Bach Alive! – 1999
Bach 2: Basics – 2001
Angel Down – 2007
Kicking & Screaming – 2011
Give Em Hell – 2014
Tracklist:
Hell Inside My Head (3:57)
Harmony (3:48)
All My Friends are Dead (4:39)
Temptation (3:46)
Push Away (5:20)
Dominator (4:33)
Had Enough (4:35)
Gunt To A Knife Fight (4:04)
Rock n Roll is A Vicious Game (4:02)
Taking Back Tomorrow (4:01)
Disengaged (3:14)
Forget You (3:09)
Definitíva:
Sebastian Bach pokračuje vo vyšliapanej ceste,
ktorá mu sedí a v ktorej je dobrý
 aj na najnovšom albume „Give Em Hell“.
Prináša nové skladby overeného štýlu aj zvuku,
síce žiadne veľké hity medzi nimi nehľadajte,
avšak zbierku jeho kvalitných piesní určite rozšíria.

Autor: Anula

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla