Mayhem – Esoteric Warfare

Kapelu MAYHEM určite netreba zvlášť predstavovať a to aj keď zrovna nie ste veľkým fanúšikom black metalu. Zrejme najkontroverznejšia kapela všetkých čias, ktorej dvaja legendárni členovia už nie sú medzi nami, či už z vlastnej vôle alebo po nemilosrdnom zabití človekom z vtedajších vlastných radov. MAYHEM sú jednoducho kultom, opradeným niekoľkými bizarnými legendami.
Síce to u nich nie je až tak nezvyčajné, ale s novým albumom si títo Nóri dali pekne načas. Nový materiál pomenovaný „Esoteric Warfare“ vychádza po 7. rokoch od poslednej radovky „Ordo ad Chao“. Túto skupinu mám rád hlavne vďaka ich debutu „De Mysteriis Dom Sathanas“ alebo dvojici EP-čiek „Deathcrush“ a Wolfs Lair Abyss“. Musím povedať, že s novým albumom som zažil fakt zaujímavé momenty, keď hlavne spočiatku som nad ním dosť ohŕňal nos a vôbec mi nebol po chuti. Takmer až zázračný zlom nastal asi tak po šiestom, siedmom vypočutí, kedy ma novinka poriadne chytila.

Oproti predošlému albumu „Ordo ad Chao“ je nový počin „čistejší“. Na mysli mám výsledný organicky znejúci zvuk, ktorý sa mi veľmi páči. Je o dosť tichší a nie je tam tak „narvaná“ hlasitosť ako je to dnes v móde. Zaujal ma aj zvuk bicích a hlavne to, ako je zaznamenaný zvuk činelov, to je čistá paráda. V niektorých momentoch na albume dokonca nechávajú vyznieť Hellhammerovu hru až tak, že bicie sú úplne v popredí (napr. v „MILAB“ alebo „Posthuman“). Skladby na „Esoteric Warfare“ pôsobia chaoticky a zložito, a aj to bol zrejme dôvod, prečo som na chuť tomuto albumu prichádzal dlhšie.



MAYHEM majú od roku 2011 vo svojich radoch nového gitaristu, ktorý si počúva na prezývku Teloch a v kapele nahradil Blasphemera. Treba napísať, že Teloch sa svojej úlohy zhostil fakt výborne. Jeho gitatové melódie a harmónie dodávajú albumu ten správny šmrnc a jeho hra je fakt pestrá a so zmyslom pre detail. Vážne si zaslúži veľké uznanie. Vlastne celá nahrávka pôsobí dosť rozmanito.

Novinke nechýba správna atmosféra a zlovestné vyznenie. Počujeme tu časté zmeny tempa a nálad a to nielen v rámci albumu ako celku, ale aj v jednej piesni nemajú problém začať pomaly s dôrazom na atmosféru a niekde v polovici prejsť do chaoticky znejúceho rýchleho náklepu. Do toho príde pauza, keď nehrá vôbec nič a po pár sekundách sa spustí opäť poriadny rachot. Takisto aj Attila Csihar odviedol na albume skvelý výkon. Stále je schopný v jednom jedinom songu predviesť niekoľko polôh svojho vokálu. Maďarský spevák Attila má však tiež môj veľký rešpekt a jeho spev má svoje čaro, ale čo sa týka MAYHEM, tak bývalého vokalistu Maniaca radím vo svojom pomyselnom rebríčku o čosi vyššie. A to najmä vďaka EP „Wolfs Lair Abyss“, kde predviedol neuveriteľný až psycho výkon, ktorý naplno korešponduje s jeho pseudonymom. Čisté zlo! Attila je zas všestranne vybavený so širšou škálou práce so svojim hlasom, od desivých výkrikov, cez neľudské pazvuky až po mrazivý tajomný vokál.

Keď zoberiem do úvahy len regulárne štúdiové nahrávky, tak je pre mňa nový album najlepším materiálom od  legendárneho záseku „De Mysteriis Dom Sathanas“. Keď budete mať náhodou zo začiatku rovnaké pochybnosti pri počúvaní „Esoteric Warfare“ ako ja, určite dajte tomuto albumu viacero šancí, lebo časom odkryje svoje zaujímavé zákutia.

Žáner: black metal
Kraijna pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 6.6.2014
Web: http://thetruemayhem.com/
Zostava:
Attila Csihar – vokály
Teloch – gitara
Necrobutcher – basgitara
Hellhammer – bicie
Diskografia:
De Mysteriis Dom Sathanas – 1994
Grand Declaration of War – 2000
Chimera – 2004
Ordo ad Chao – 2007
Esoteric Warfare – 2014
Tracklist:
Watchers (6:19)
PsyWar (3:25)
Trinity (3:57)
Pandaemon (2:53)
MILAB (6:03)
VI.Sec. (4:12)
Throne of Time (4:07)
Corpse of Care (4:06)
Posthuman (6:55)
Aion Suntelia (5:25)
Bonus:
Into the Lifeless (Budapest Sessions) (3:39)
Definitíva:
Po 7. rokoch sa Nóri MAYHEM prezentujú
 novým albumom „Esoteric Warfare“,
ktorý má svoju vysokú kvalitu.
Dovolím si tvrdiť, že novinka je najlepším materiálom
 od čias ich legendárneho debutu.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla