SIK SALVATION – The Death Manifest

Death metalový projekt SIK SALVATION z Prešova sa koncom roka 2021 postaral o príjemné prekvapenie na domácej scéne, keď vydal debutový album „The Death Manifest“.

SIK SALVATION sa začali dostávať do povedomia ľudí a fanúšikov v decembri 2020. K oficiálnemu uvedeniu na scénu dopomohlo dvojskladbové EP „Forever Ceased to Be…“. Hlavným protagonistom SIK SALVATION je Lukáš Trón (IRIA), ktorý dlhšiu dobu túžil po vytvorení hudby vzdávajúcej hold švédskemu death metalu.

SIK SALVATION – The Death Manifest

Dlhohrajúcu prvotinu nahrával vo svojom domácom štúdiu White Death Studio. Sám obstaral gitary, basgitaru, bicie, sprievodné vokály a za mikrofón postavil Martina Pazderu z formácie GLOOM. V rovnakom štúdiu prebehol taktiež mix a mastering. Debutová doska, vydaná zatiaľ len v digitálne forme, naservíruje poslucháčom 8 skladieb na ploche 44 minút.

Album je venovaný švédskym death metalovým kapelám a zosnulému Larsovi-Goranovi Petrovovi (ENTOMBED). Pri jeho počúvaní môžu prísť na um rôzne veličiny tohto žánru, ale mne sa tvorba SIK SALVATION spája najviac so skupinou BLOODBATH. Čo asi nebude náhoda, veď čo-to napovedá už aj názov samotného projektu (skladba „Sick Salvation“ od BLOODBATH z EP „Unblessing the Purity“).

Zaujímavosťou nového materiálu sú viaceré hosťovačky ľudí z východoslovenskej scény. V úvodnej skladbe „Gravewomb“, kombinujúcej klepačkovú a našlapanú rytmiku v sprievode uvoľnenejších riffov, hosťuje za mikrofónom Juraj Handzuš z PERVERSITY. V podobnom duchu sa pokračuje aj v nasledujúcej „Deathsoul“, kde si v závere strihol parádne gitarové sólo Ľubomír Lokša (MORDUM, CONTEMPT).

Prvé zhutnenie s ubratím tempa, sekajúce riffy a dvojkopákový spodok má na svedomí zásek „In This Chapel of Blood“ s textom od Martina Lukáča (ex-NOMENMORTIS). Skladba „Forever Ceased to Be…“., to je vrchol a najreprezentatívnejšia vzorka tvorby SIK SALVATION. Parádne šlapajúca rytmika, bicie príjemne dopĺňa basgitara, ktorá si v pozadí spokojne pradie, výborné riffy či gitarová vyhrávka. Na to, že ide o druhú najdlhšiu pieseň, tak odsýpa od začiatku až do konca.

SIK SALVATION

V „Impending Funeral“ prichádza bahno a koketovanie s doom metalom s ozvenou vo vokáloch na vytvorenie nálady. Akože nie je to zlé, ale neviem sa zbaviť dojmu, že mi tu chýba nejaká nadstavba. Zmena v rámci medzihry síce príde, ale na môj vkus nie je dotiahnutá do konca. Navyše, vedel by som si ku koncu predstaviť aj takú malú divočinu a zmenu tempa. Avšak, na povrch vystupujúca práchnivá atmosféra ma baví.

Hnilobný puch a rozklad vystrieda uvoľnenie vďaka predposlednej skladbe „Cremator“, zasadenej do štýlu death´n´roll, s funkčným refrénom a vynikajúcou vokálnou vsuvkou Mareka Kaščáka (STABBED), ktorý si to popri rytmickej sekcii hodil do polohy ako LG Petrov. Druhý vrchol ponúka album vo svojom závere, v titulnej a najdlhšej skladbe „The Death Manifest“, ide o kompletný arzenál kapely v jednom balení. Nakopávanie bicími podporené dobrou gitarovou prácou, miernejšie pasáže, klepačkové nástrely, gitarové vyhrávky, viaceré polohy vokálu a v závere atmosférické outro, či rešpekt voči žánru, v podobe časti „Left Hand Path“ od ENTOMBED.

Štruktúra skladieb je dobre vymyslená, chlapci sa s tým nikde „neplácajú“, pričom však nemusia za každú cenu príliš tlačiť na agresivitu. V tomto smere vedia, kedy je vhodné pritvrdiť a kedy si môžu dovoliť aj ubrať. Priznám sa, že som nevedel, aký nástroj obsluhuje Lukáš Trón v domovskej kapele IRIA, no po zistení, že ide o bicie, mi boli veci jasnejšie. Prvotný vnem síce na nahrávke „The Death Manifest“ smeruje na gitary a vokál, ale netreba zabúdať ani na bicie, ktoré sú dobre vymyslené. Jasne daná a vhodná hra bez krkolomných experimentov, ale na niektorých miestach nechýba ani ozvláštnenie hry zaujímavými nápadmi.

Na chvíľu sa ešte pristavme pri zvuku. Základ tvorí samozrejme Boss HM-2, to je tá zázračná gitarová krabička, vďaka ktorej má švédsky death metal svoj špecifický chrastivý zvuk. Kapela možno prekvapivo nešla až tak do podladenia, akoby sa dalo čakať, ale viac reže do živého ostrejším zvukom. To, čo zas bolo jemne posunuté viac do úzadia, sú kopáky. Vokál je skôr revaný, na niektorých miestach navrstvený, kde-tu nejaké hĺbky a škrek.

Texty sú stereotypné. Záhrobie, ľudské ostatky alebo všade číhajúca smrť. Čiže v tomto smere nečakajte nič svetoborné a hlboké, ale myslím si, že v tomto smere je to vyslovene zámer. Old schoolovým štýlom poňatá muzika a tým pádom aj texty. Taktiež v nich treba upriamiť pozornosť aj na veľké množstvo odkazov – „Like An Everflowing Stream“, „Left Hand Path“, „Cry My Name“, „Chaos Breed“, „Rotten Soil“, „Ressurected Trough Carnage“. Všetko odkazy smerujúce na skladby či albumy od DISMEMBER, ENTOMBED či BLOODBATH.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Prešov)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 18.12.2021
Web: https://www.facebook.com/siksalvationofficial

Zostava:
Martin Pazdera – vokály
Lukáš Trón – gitary, basgitara, bicie, sprievodné vokály

Hostia:
Juraj Handzuš – vokály a text v „Gravewomb“
Ľubomír Lokša – gitarové sólo v „Deathsoul“
Martin Lukáč – text skladby „In This Chapel of Blood“
Marek Kaščák – vokály v „Cremator“

Tracklist:
Introt (02:22)
Gravewomb (04:36)
Deathsoul (05:54)
In This Chapel of Blood (05:44)
Forever Ceased to Be… (06:07)
Impending Funeral (05:25)
Cremator (02:45)
The Death Manifest (11:10)
Diskografia:
The Death Manifest – 2021
Definitíva:
Severské chrastenie od temperamentných východniarov alebo aj vyznanie lásky švédskemu death metalu. Taký je debutový album „The Death Manifest“ od dvojčlenného projektu SIK SALVATION z Prešova. Stará škola bez akýchkoľvek špekulácii, viac-menej priamočiaro a rázne.