CRANIOTOMY – Ripped Out by Violence

Brutal death metaloví mäsiari CRANIOTOMY z Hlohovca nahrali po dlhých siedmich rokoch nový štúdiový počin „Ripped Out by Violence“.

Materiál na nový album CRANIOTOMY aj tentokrát nahrávali a mixovali koncom minulého roka v českom štúdiu Shaark, mastering prebehol v Gldchn Studios v Holandsku. O vydanie sa opäť postaralo japonské vydavateľstvo Amputated Vein Records, keďže kapela si túto, skoro už desať rokov trvajúcu spoluprácu, pochvaľuje.

CRANIOTOMY – Ripped Out by Violence

CRANIOTOMY dodali už tradične materiál rozprestierajúci sa na ploche 30 minút, teda pri tomto žánri rozumný hrací čas, a s ich už typickým charakterom doplneným o malé zmeny.

Myslím si, že u gitaristu Romana Halma bude hrať slamming vždy podstatnú časť jeho tvorby. Veď na predchodcovi „Overgorged Flesh Flies Dying Slowly“ (recenzia TU) hrali stredné tempo a sekajúce riffy primárnu úlohu. No na novinke obohatil svoju hru aj o údernejšie postupy a kapela celkovo ukazuje, že úplne v pohode jej to funguje aj v tradičnom poňatí brutal death metalového žánru.

Svižnejší materiál v kombinácii s omnoho lepšou produkciou sú výraznými plusovými bodmi ich v poradí šiestej radovky. To, čo vám ako prvé pri počúvaní nového materiálu udrie do uší, je tučný zvuk nahrávky a mohutné vyznenie skladieb. Celé je to potom poprepletané mixom brutality so slammovými sekačkami a technickejším poňatím hry s dynamickými zmenami.

Skupina sa aj tentokrát prezentuje rôznymi intrami, no v niektorých prípadoch nie celkom šťastným spôsobom. Ich povaha je hlavne dramatická a orchestrálna, čo nekorešponduje s hudbou a poriadne krvavými témami. Na dotvorenie atmosféry by som radšej vsadil na hororovo ladené doplnky, tak, ako je to v otváracej skladbe „Sample of Immoral Anatomy“.

CRANIOTOMY. Foto: Andrea „Mŕtvolka“ Námerová

Dôvod je jednoduchý, pretože, aj keď je potom krátky, ale dramaticko-orchestrálny úvod skladby „Drowned In Alimentary Canal“ o tráviacom trakte, vypáli čudným a nie šťastným spôsobom. V mnohonásobnej miere to platí aj o outre, zrejme by bolo vhodné úplne sa naň vykašlať. Nie, nie je zlé, ale náladou je vhodné tak do tvorby SEPTICFLESH, nie však tu.

Hĺbky a výlevkové polohy vokalistu Rastislava Váryho alias Pyga sú stávkou na istotu v doručení zvrátenej polohy CRANIOTOMY. Každopádne, neostáva iba pri tom, keďže v určitých častiach evokujú aj gitarové motívy, akoby pokrútený stav mysle. Jasným príkladom sú tri po sebe idúce skladby „Resonances of the Cut and Chopped Heads“, „Killed, Necropsied and Boiled“ a „Innocent Sustenance“.

V rámci vokálnej časti sa mi veľmi pozdáva hosťovanie Martinusa z banskobystrickej úderky REALMS OF CHAOS. Jeho growling totižto vytvára funkčné osvieženie a agresivitu popri hlavných žalúdočno-hrdelných cvičeniach. Ako hosť prispieva neľudskými vokálmi aj Oliver Bee (ex-TRACRIOMY).

Medzi najlepšie skladby aktuálnej novinky radím na úvod dobre zvolenú „Sample of Immoral Anatomy“ s hutnými riffmi, „Collector of Inert Bodies“ a „Resonances of the Cut and Chopped Heads“, kombinujúce podstatné prvky celého albumu – slamming, chorobnosť a údernosť, alebo „Innocent Sustenance“ so svojou rýchlou sekvenciou a hosťujúcim Martinusom za mikrofónom.

Novinka od CRANIOTOMY si nájde priaznivcov ako u tábora fanúšikov, čo majú radšej brutal death metal v štýle SUFFOCATION či DYING FETUS, ale taj u tých, ktorí preferujú chorobnú zvrátenosť a prehadzovanie „slamy“.

Album na recenziu poskytla kapela CRANIOTOMY

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: brutal death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Hlohovec)
Vydavateľstvo: Amputated Vein Records
Dátum vydania: 04.02.2022
Web: https://www.craniotomy.sk/

Zostava:
Rastislav „Pygo“ Váry – vokály
Roman Halmo – gitary
Daniel „Šampón“ Hanák – basgitara
Lukáš Šiška – bicie

Hostia:
Oliver Bee – sprievodné vokály
Martinus – sprievodné vokály

Tracklist:
Sample of Immoral Anatomy (04:02)
Collector of Inert Bodies (04:01)
Sadist´s Gallery of Skin Pictures (03:06)
Drowned In Alimentary Canal (03:54)
Resonances of the Cut and Chopped Heads (04:26)
Killed, Necropsied and Boiled (03:47)
Innocent Sustenance (03:32)
Without Symptoms of Life (02:40)
Outro (01:34)
Diskografia:
It´s Not Cut Out – It Can´t Be Eaten – 2003
Cut a Piece for Your Hunger – 2005
Catharsis – 2009
Supply of Flesh Came Just in Time – 2013
Overgorged Flesh Flies Dying Slowly – 2015
Ripped Out by Violence – 2022
Definitíva:
Slovenskí „mäsiari“ CRANIOTOMY z Hlohovca sa na novom albume „Ripped Out by Violence“ držia svojich doterajších postupov zabalených do lepšej produkcie, no poteší, že popri slammingu a chorobnej zvrátenosti, prispeli aj svižnejším materiálom s prvkami tradičnejšieho brutal death metalu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla