VOIVOD – Synchro Anarchy

Vo svojej bohatej kariére vydávajú VOIVOD už pätnásty štúdiový album, ktorý dostal názov „Synchro Anarchy“.

Kanadská kapela VOIVOD je na scéne od roku 1984, keď debutovala albumom „War and Pain“. Za ich prelomovú nahrávku sa dá považovať doska „Killing Technology“ z roku 1987, kde hral na gitare legendárny, no už zosnulý „Piggy“. Album bol mixom hardcoru, thrashu a punku. VOIVOD si tak vytvorili svoj neopakovateľný a jedinečný zvuk. Najväčšiu „pauzu“ vo vydávaní albumov mali v roku 1997, keď sa na novinku s rovnakým názvom „Voivod“ čakalo dlhých 6 rokov.

VOIVOD – Synchro Anarchy

VOIVOD majú akýsi svojsky poňatý sci-fi progresívny thrash, ktorý nemá obdoby a žiadnej formácie. Takže logicky, nie je to až taký priamy ťah na bránu. Kanaďania využívajú vo svojej tvorbe skôr rôzne kľučky a prešmyčky, aby poslucháča na nejakú chvíľu zmiatli. Ich zvláštny druh metalu, líznutý akýmsi progresívnym punkom, je pre niekoho cez čiaru. Pre niekoho nie. Jeden aby sa z toho zbláznil. Ako mi povedal jeden môj veľmi dobrý známy a metalový nadšenec o novinke „Psycho Anarchy“: „Nedokázal som to dopočúvať, bál som sa, že zošaliem“. No, koľko ľudí, toľko chutí…

Jubilejný pätnásty album „Synchro Anarchy“ dostal krásny šat. Musím sa priznať, že už dlho som neštudoval obal albumu, ako v tomto prípade. Absolútne korešponduje s obsahom, ktorý sa nachádza v 9 skladbách na ploche 47 minút. Asi sa patrí podotknúť, že na hudbu VOIVOD musí byť človek nastavený a pripravený, pretože, keď 3 roky po vydaní ostatného albumu „The Wake“ z roku 2018 (recenzia TU) povedal spevák „Snake“, že novinka, ktorá vyjde, bude ešte o niečo viac progresívna, behal mi po chrbte mráz. A to „The Wake“ bola mimoriadne silná a vydarená nahrávka. Rovnako tak aj živý album z roku 2020, ktorá dostala meno „Lost Machine – Live“. Poďme sa teda pozrieť, čo si pre nás štyria Kanaďania prichystali.

Album začína piesňou „Paranormalium“, ktorá štartuje gitarovo-progresívnym nápevom a je poriadne šťavnatá. Je až psycho hravá a ja sa spokojne usmievam. Basová linka geniálne dopĺňa gitary, „Snakeho“ spev je ako vždy ťažko uchopiteľný. Po prvom songu mám obrovskú radosť a viem, že sa nechystám zblázniť. VOIVOD však nie sú kapelou „na prvú“. Musíte si počkať, aby zážitok z vypočutého prišiel. Stojí to za to.

VOIVOD

Pokojne by sa to, čo VOIVOD hrajú, mohlo nazvať akýmsi „Jazz thrashom“. Šialené takty a zvláštne valiace sa riffy. Zmena tempa a len veľmi ťažká zapamätateľnosť po prvých vypočutiach. To všetko sú poznávacie znaky tejto bandy. A presne takto znejú aj na aktuálnej novinke „Synchro Anarchy“.

Nečakajte žiadne melodické vyhrávky alebo melancholické refrény, pri ktorých vypustíte slzu. Nechajte sa iba unášať a buďte dôsledný pri počúvaní. Taká „Planet Eaters“ nám svojou valivou silou pripomína pomaly sa rozbiehajúci vlak. Taktiež musím vyzdvihnúť fantastickú basovú gitaru „Rockyho“. Skutočné majstrovstvo. Tie zmeny tempa sú neskutočné. Krkolomné hudobné zvraty a dokonalá atmosféra zvláštnej zvukovej anarchie, ktorá je skutočne absolútne synchrónna.

A mne sa zdá, že už vo februári mám tip na album do prvej desiatky nahrávok za rok 2022. A aby toho nebolo málo, prichádza svojsky a v úvode ambientne ladená „Mind Clock“, ktorej nechýba ani punkovo-thrashový nádych. Takmer sedem minútový psychedelický skvost najhrubšieho muzikálneho zrna. Jednducho, lahôdka. Radosť nechať sa unášať. A ja už musím dať za pravdu a potvrdiť Snakeove slová, že novinka je ešte o triedu viac progresívnejšia než jej predchodca.

„Holographic Thinking“ mi jemne v basových návodoch pripomína legendárnych RUSH. A to počúvame ďalšiu fantastickú pieseň. Toľko kvalitného obsahu na relatívne malej ploche je skutočne obdivuhodné. „The World Today“ je asi najalternatívnejšia pieseň na tomto albume. Opäť raz musím vyzdvihnúť fantastickú basa, pred ktorou dávam klobúk dole asi tretí krát.

Opakovanie je matkou múdrosti a o novinke VOIVOD to platí trojnásobne. Kanaďania nahrali neopakovateľný album, plný jedinečných emócií, hudobných zvratov a ťažkej atmosféry skutočného umenia, bez náznaku jediného klišé.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive thrash metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 11.02.2022
Web: https://www.voivod.com/
Zostava:
Denis „Snake“ Bélanger – spev
Daniel „Chewy“ Mongrain – gitara
Dominique „Rocky“ Laroche – basgitara
Michel „Away“ Langevin – bicie
Tracklist:
Paranormalium (05:34)
Synchro Anarchy (04:25)
Planet Eaters (05:32)
Mind Clock (06:44)
Sleeves Off (04:08)
Holographic Thinking (06:11)
The World Today (04:10)
Quest For Nothing (05:37)
Memory Failure (05:33)
Diskografia:
War and Pain – 1984
Rrröööaaarrr – 1986
Killing Technology – 1987
Dimension Hatröss – 1988
Nothingface – 1989
Angel Rat – 1991
The Outer Limits – 1993
Negatron – 1995
Phobos – 1997
Voivod – 2003
Katorz – 2006
Infini – 2009
Target Earth – 2013
The Wake – 2018
Synchro Anarchy – 2022
Definitíva:
Krkolomné hudobné zvraty a zmeny sú hlavnou črtou VOIVOD, čo do bodky potvrdzujú aj na pätnástej štúdiovke. . Kanaďania nahrali neopakovateľný album, plný jedinečných emócií, hudobných zvratov a ťažkej atmosféry skutočného umenia. „Synchro Anarchy“ sa nebojím označiť za ďalší míľnik kapely, od ktorého sa to všetko odrazí ktovie kam, ktovie do akého vesmíru, zvukov, nálad a atmosfér…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla