NIGHTWISH skladajú piesne pre ďalší album. Novinky hlásia aj GHOST, TOOL, APRIL WEEPS či EUFORY

NIGHTWISH začali pracovať na nových skladbách. GHOST a TOOL zverejnili nové piesne. MINISTRY s novým videoklipom. APRIL WEEPS oznámili nový album. EUFORY sa hlásia s novým singlom. Zimná edícia festivalu Gothoom s novou várkou kapiel.

NIGHTWISH

Fínska skupina NIGHTWISH začala proces písania nových piesní pre desiaty štúdiový album. Posledná doska „Human. :II: Nature.“ vydaná v apríli 2020 bola dvojalbumom obsahujúcim deväť skladieb na hlavnom CD a jednu dlhú pieseň rozdelenú do ôsmich kapitol na druhom disku. Viac podrobností o novinke v tejto chvíli k dispozícii nie je.

 

Švédi GHOST vypustili do sveta novú pieseň „Twenties“ z chystanej nahrávky „Impera“. Tá vychádza 11. marca prostredníctvom vydavateľstva Loma Vista Recordings. Líder skupiny Tobias Forge tentokrát porušil svoje pravidlo, že každý album produkoval iný producent a v poradí piatu štúdiovku mal pod dohľadom opäť Klas Åhlund (produkoval aj album „Meliora“ z roku 2015). „Ide o to, že sa musíte neustále hýbať, aby ste neuviazli v priateľskom pohodlnom režime. Album „Meliora“, ktorý som s Klasom urobil, bol naozaj dobrý, ale nahrávka a samotná produkcia zanechali niekoľko vecí, ktoré bolo potrebné vylepšiť. Keď prišiel čas nahrať „Impera“, písanie a demo už boli hotové v roku 2020. Začiatkom minulého roka však americký producent, ktorý ju mal produkovať, nemohol prísť kvôli cestovným obmedzeniam a ja som nemohol ísť do Ameriky. A keďže Klas je tiež osoba s bohatým rozvrhom, pracoval na projekte, ktorý napokon nevyšiel. Zrazu mal pár mesiacov voľna a ja som povedal – To je dobre načasované, pretože nemám producenta. Chcel by si album produkovať?“ povedal Tobias Forge v rozhovore pre El Paso Inc.

Hudobní čarodejníci TOOL zverejnili prerobenú a rozšírenú verziu skladby „Opiate“ z rovnomenného EP, ktoré oslavuje 30 rokov od vydania. Skladba bude taktiež podporená Blu-ray diskom, ktorý vychádza 18. marca. Vizuálny umelec Dominic Hailstone („Alien: Covenant“, „The Eel“) spolupracoval s gitaristom Adamom Jonesom na 10 minútovom filme, ktorý je prvým novým videom skupiny po 15 rokoch. Klip pokračuje v spájaní sluchového a vizuálneho sveta TOOL, čím vytvára pre fanúšika všestranný zážitok, ktorý je charakteristickým znakom kapely už od jej počiatku. Hailstone a Jones spolupracovali aj na vizuálnych kúskoch pre aktuálne turné „Fear Inoculum“. K Blu-ray disku bude dodaný aj 46-stránkový art book s fotografiami a náhľadom do zákulisia. Bonusy ponúknu rozhovory a postrehy od špeciálnych hostí.

Industrial metalová formácia MINISTRY natočila nový videoklip ku skladbe „Sabotage Is Sex“ s hosťujúcim Jello Biafrom (ex-DEAD KENNEDYS) z aktuálnej dosky „Moral Hygiene“.

Slovenská skupina APRIL WEEPS dokončila práce na tretej štúdiovej nahrávke. Pôjde o koncepčný album, ktorý sa bude volať „Cataclastic“, fanúšikovia sa môžu tešiť na 8 skladieb. „Album je pre nás veľkým míľnikom, a to z viacerých hľadísk. Prvým bola zmena nášho doterajšieho zaužívaného systému tvorenia piesní, ktorý sme otočili o 180° a začali tvoriť hudbu do vytvoreného konceptu. Zároveň sme sa prvýkrát rozhodli uchopiť proces nahrávania a proces vytvárania vizuálu plne do vlastných rúk, a teda viac ako kedykoľvek predtým je tento album autenticky náš. Jedinou pomyselnou výnimkou tejto autenticity, a tiež veľkou čerešničkou na torte, je mastering, o ktorý sa postaral vychýrený Jens Bogren z Fascination Street Studios,“ píše kapela na sociálnych sieťach. Ďalšie informácie o novinke zatiaľ posledného víťaza súťaže Wacken Metal Battle Slovakia budú dostupné čoskoro.

Martinská heavy/power metalová skupina EUFORY zverejnila nový singel „Promise of Tomorrow“, ku ktorému spravili aj lyric video. Pieseň z pripravovaného a zatiaľ nepomenovaného albumu sa zaoberá vážnou témou vojnových konfliktov. EUFORY v texte podčiarkujú ich bezvýznamnosť a poukazujú na to, že je úplne jedno, kto vo vojnovom konflikte zvíťazí a kto je na strane porazených. Žiadna strana, ani tá víťazná, svoj cieľ i tak nikdy úplne nedosiahne a vo vzduchu tak ihneď visí ďalší konflikt. „Vojna plodí ďalšiu vojnu,“ hovoria členovia kapely. „Treba však spojiť sily a agresorovi sa spoločne postaviť. Na svete nikdy nevládol definitívny mier a jediným prísľubom do budúcnosti zostáva len vyhliadka na ďalší vojenský konflikt.“

Organizátori zimnej edície festivalu Gothoom pridali do line-upu nové kapely. Sú nimi poľskí blackened death metalisti AZARATH s Infernom (BEHEMOTH) za bicími, česká hardcore/crossover formácia FORREST JUMP a domácu scénu zastupujú náladotvorcovia PATRIARCHA a folk metalisti ACHSAR. Festival sa uskutoční 25.-26.3. 2022 v kultúrnom dome v obci Žemberovce.