SepticFlesh – Titan

Grécki metalisti SEPTICFLESH od svojho comebacku v roku 2007 nie a nie poľaviť, čoho výsledkom je neutíchajúci záujem o toto dnes už kultové zoskupenie z Atén. Nebudem ďaleko od pravdy, ak označím výsledok reunion session „Communion“ (2008) za dnes už legendárnu nahrávku, ktorá bezpochyby patrí do zlatého fondu svetového symfonického metalu. Frontman Seth a spol. dali jasne najavo, že ich znovuzrodenie má obrovský zmysel a nie je len obyčajným ťahaním peňazí z vreciek oddaných fanúšikov. Správne nastolený smer potvrdil o tri roky neskôr o niečo temnejší, orchestrálnejší, ale i máličko slabší a mierne prekombinovaný nasledovník „The Great Mass“. Zástupy poslucháčov sa rozširujú obrovskou rýchlosťou a mix metalu a klasických postupov prakticky dosiahol svojho vrcholu. Na novinku sa preto čakalo veľmi dychtivo, kde samozrejme aj tentokrát nechýbalo množstvo rôznych otáznikov. Bude štvorica pokračovať tam, kde skončila alebo sa azda vydá iným (dodnes nepochopený „Revolution DNA“ nech bude príkladom) smerom? Dvadsiateho júna sa všetkým dohadom dostalo ráznej odpovede v podobe vydania albumu „Titan“.
Novinka pôsobí vskutku monumentálne a jej názov tak plne korešponduje s bohatou hudobnou náplňou. Pražský symfonický orchester hrá v mnohých prípadoch priam majoritnú úlohu a prakticky diktuje tempo každej jednej prítomnej skladby. Prekrásne melódie sa striedajú ako na bežiacom páse a človek sa nestačí čudovať. Nechýba taktiež početný detský zbor, ktorý neraz vyvolá poriadnu „husinu“. Tu sa ale dostávame pomaly, ale isto k hlavnému problému tejto nahrávky.



Kým nemetalová zložka, ako už bolo spomínané, vytvára jeden návykový motív za druhým, tak metalová zložka je neraz priam na facku. Za pozornosť snáď stoja iba výborné bicie Fotisa a vždy dokonalý vokálny prejav majstra Setha. Jeho hrubý, ale pritom veľmi čitateľným growl je priam lahôdkový. Na druhej strane zamrzí takmer stopercentná absencia čistého hlasu Sotirisa. Ten totiž patril na minulých opusoch k ťahákom. K nim sme mohli neraz zaradiť i gitarovú pracú, ktorá je však na albume „Titan“ veľmi priemerná, ba až žalostná. Výrobou „na kolene“ preto zaváňa mnoho gitarových riffov a vyhrávok, čo pri pohľade do bohatej minulosti („Anubis“, „Sangreal“, „Oceans Of Grey“ a pod.) zamrzí o to viac. Veľká škoda…

Celkovo je ale novinka zaujímavý a rozhodne dobrý album. SEPTICFLESH síce trocha prešľapujú na mieste a mierne stagnujú, ale aj tentokrát máme čo dočinenia s niekoľkými perlami ich bohatej diskografie. K vrcholom teda určite možno zaradiť úvodnú apokalypsu „War in Heaven“ a hlavne dominantný trojblok „Prototype“, „Dogma“(!) a „Prometheus“. K hlavnému pelotónu možno taktiež zaradiť aj náklep „Burn“ (za ten „zlenivený“ refrén si ale chlapci zaslúžite zbičovať!) či „Ground Zero“.

Žáner: symphonic death metal
Krajina pôvodu: Grécko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 20.6.2014
Web: www.septicflesh.net
Zostava:
Spiros „Seth“ Antoniou – basgitara, spev
Christos Antoniou – gitara
Sotiris Vayenas – gitara
Fotis Giannakopoulos – bicie   
Diskografia:
Mystic Places of Dawn – 1994
Esoptron – 1995
Ophidian Wheel – 1997
A Fallen Temple – 1998
Revolution DNA – 1999
Sumerian Daemons – 2003
Communion – 2008
The Great Mass  – 2011
Titan – 2014
Tracklist:
War In Heaven (1:12)
Burn (3:43)
Order of Dracul (4:21)
Prototype (4:01)
Dogma (4:05)
Prometheus (4:37)
Titan (1:10)
Confessions of a Serial Killer (2:59)
Ground Zero (5:23)
The First Immortal (4:05)
Definitíva:
SEPTICFLESH prišli s albumom, ktorému paradoxne
 podkopáva nohy to najhlavnejšie – metal.
Orchestrálna vložka je ale častokrát výborná,
takže tu máme čo dočinenia s niekoľkými
 výbornými momentmi. Od veľkého comebacku
však ide o zatiaľ najhorší album týchto gréckych titanov.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7 / 10
1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla