BRUTAL ASSAULT 2014: NAŠE TIPY NA KAPELY, KTORÉ TREBA VIDIEŤ

Už 19. ročník festivalu Brutal Assault sa nezadržateľne blíži. Organizátorský tím na čele so Shindym si splnil dlhoročný sen a v auguste vo vojenskej pevnosti Josefov sa predstaví legendárna thrashová formácia SLAYER! Na našich stránkach sme sa vám rozhodli priblížiť, ktoré kapely by ste si nemali nechať ujsť, ak navštívite Josefovskú pevnosť. So svojimi tipmi sa s vami podelia Stillborn a Demonick. Ak nie ste ešte rozhodnutí, či ísť, možno vás naše odporúčania presvedčia o tom, že Brutal Assault navštíviť rozhodne treba. Takže, začíname.
Prvý, kto vám z nášho tímu poradí, budem ako šéfredaktor ja. Je pravda, že aktuálneho ročníka sa osobne nezúčastním, žiaľ povinnosti a časová zaneprázdnenosť mi to tentokrát nedovolia. Verte tomu, že ma to poriadne škrie, nuž ale človek mieni, život mení…

S mojimi top tipmi na kapely, ktoré sa oplatí vidieť počas 19. ročníka Brutal Assaultu. Pôjdem podľa jednotlivých dní a v abecednom poradí. Už stredajšia Warm Up Party bude veľmi silná. Jednoznačne si netreba nechať ujsť legendárnych thrasherov FLOTSAM AND JETSAM, ktorí to vedia na pódiu poriadne roztočiť. Ujsť si nenechajte ani zbesilé legendy grindcoru TERRORIZER, ktorých za bicími poháňa mašina menom Pete Sandoval (ex-MORBID ANGEL). Zaujímavé bude sledovať aj formáciu THE AGONIST, ktorá má vo svojich radoch po odchode Alissy White-Gluz do ARCH ENEMY novú vokalistku. A myslím, že kultových neznabohov VENOM netreba nikomu nijak zvlášť predstavovať.



Vo štvrtok určite bude medzi hlavné lákadlá patriť Alexi Laiho so svojimi CHILDREN OF BODOM, ktorí nedávno predskakovali legendárnej METALLICE na putovnom festivale Aerodrome. Ja sa hneď priznám, že nepatrím však medzi ich veľkých fanúšikov, no kebyže som už na Brutale, tak si ich pozriem a názor by som možno zmenil. Poriadnu smršť určite predvedú Fíni FEASTEM, ďalej vo štvrtok odporúčam aj mojich obľúbencov OBITUARY. Nezabudnite ani na legendárnych thrasherov z britských ostrovov ONSLAUGHT, ktorých aktuálny počin „VI“ je veruže masakrálnymi so zabijáckymi riffmi. Na pódiu to vedia aj Američania SUFFOCATION. A samozrejme, že SLAYER vám dúfam, ani odporúčať nemusím. V areáli pevnosti to bude určite jedinečné vystúpenie! Škoda, že už bez Jeffa Hannemana, ale kvalite setu to určite neuberie. A nezabudnite, za bicími sa predstaví Paul Bostaph.

Piatkový program bude taktiež nabitý. Rozhodne dávam do pozornosti vystúpenia Vikingov AMON AMARTH, belgických black metalistov ENTHRONED, zaujímavé sledovať bude aj Talianov FLESHGOD APOCALYPSE, ktorých som už mal možnosť raz vidieť počas malého klubového koncertu. Domácu českú scénu zastúpia výborní ISACCARUM. Naposledy ma naživo na Brutale úplne odrovnal aj Chris Barnes a jeho SIX FEET UNDER, takže ak zopakujú svoj výkon spred dvoch rokov, určite si tento koncert užijete. Spomínate si ešte na búrku, ktorá sa v roku 2010 spustila presne po úvodných tónov koncertu Devina Townsenda? Verím, že tentokrát nezaprší, no koncert jeho THE DEVIN TOWNSEND PROJECT bude čerešničkou na torte piatkového večera a taktiež nezabudnite ani na dávku ďalšieho vikingského death metalu v podaní legendárnych UNLEASHED.



V sobotu sa určite choďte zabaviť na britských šialencov CONVERGE. Kto ich ešte nevidel, musí to napraviť! Medzi jednoznačných ťahúňov bude patriť formácia DOWN na čele s Philom Anselmom (PANTERA), ktorí majú od mája vonku nové EP. Nenechajte si ujsť ani výborný vokál Martina van Drunena, ktorý sa predstaví spolu so svojou vojnovou death metalovou mašinériou HAIL OF BULLETS. Zbesilý koncert určite predvedú Fíni IMPALED NAZARENE, nezabudnite ani na českú legendu KRABATHOR, Britov MY DYING BRIDE. Poriadnu šou očakávajte od dua SATYRICON, nenechajte si ujsť ani Holanďanov SEVERE TORTURE. O zábavu sa postarajú starí hardcoristi SICK OF IT ALL. Spomínate si na 17. ročník? Pre problémy na letisku meškali SODOM na vystúpenie, nakoniec ich organizátori presunuli na úplný záver festivalu a bola to výborná bodka za vtedajším Brutalom. Tentokrát im snáď nič meškať nebude a rozbalia to naplno, podľa časového harmongramu. Fanúšikov modernejšieho metalu rozhodne potešia aj SOILWORK.

Brutal Assault nám opäť raz ponúka poriadnu porciu kvalitnej hudby, takže vyberať bude ozaj z čoho. Vy, ktorí ste váhali, tak snáď ste sa už rozhodli, že tento výnimočný festival treba navštíviť. V druhej časti našich tipov sa tešte na tie od Demonicka.

Autor: Stillborn