AMORPHIS – Halo

Fíni AMORPHIS nachystali pre fanúšikov albumovú novinku po štyroch rokoch.

AMORPHIS hrajú muziku, ktorá metalových fanúšikov spája. Fíni v sebe spájajú niekoľko hudobných štýlov veľmi nekontroverzným, príjemným spôsobom, stráviteľným a ľahko počúvateľným. Kapela si pre nás pripravila na 14. štúdiovej novinke opäť pripravila burácajúce refrény a prekrásne gitarové vyhrávky, ktoré sú ozdobou každej piesne. Nesú tak svojský rukopis a punc jedinečnosti, ktorým táto kapela oplýva od príchodu speváka Tomiho Joutsena a prvým album s ním – „Eclipse“ z roku 2006.

AMORPHIS – Halo

Prekrásne melódie a výpravné refrény nesú v sebe až filmovú auru rôznych príbehov. Fantastická súhra všetkých nástrojov by mala byť lahôdkou pre všetkých milovníkov tvrdej muziky.

Novinka „Halo“ je prirodzeným pokračovateľom predošlého albumu „Queen of Time“ (recenzia TU). Tentokrát naplnená dobrodružnými príbehmi o bájnom Severe spred desiatok tisíc rokov. Texty rozprávajú o dávnych dobách, keď sa človek po dobe ľadovej zatúlal k týmto opusteným boreálnym hraniciam. Toto AMORPHIS vedia – rozprávať príbehy a zabaliť ich do skvostného hudobného obalu.

Zvuk albumu „upiekol“ Jens Bogren (SOILWORK, ENSLAVED a ďalší), ktorý si dal na svojej práci skutočne záležať. Štrnásty album, trvajúci takmer hodinu, nám otvára hymnická „Northwards“, ktorá je akousi vstupnou bránou, do ktorej nepotrebujete obraz. Stačí sa nechať unášať.

„On the Dark Waters“ pokračuje s nádherným zvukom a fantastickým nábojom. Produkcia nahrávky je už tradične na vysokej úrovni a hymnické refrény sú veľkou ozdobou tvorby týchto hudobníkov. Obzvlášť v tejto piesni.

AMORPHIS

Rýchlosť zapamätateľnosti a obľuby jednotlivých skladieb je dosť rázny. Spev Tomiho Joutsena je výkladnou skriňou AMORPHIS a jedna z najsilnejších zbraní tejto kapely už niekoľko rokov. To, ako dokáže pracovať so svojim hlasom a ako prostredníctvom neho dokáže navodiť atmosféru, je obdivuhodné. Jeho čistý a melodický vokál sa dokáže v stotine zmeniť na burácajúcu rieku v podobe nenapodobiteľného growlingu. Jeho hlas má charizmu a variabilitu v rôznych polohách. Jednoducho má gule a aj šťavu.

Punc originality dodáva (nielen) novinke využívanie klávesov spolu s gitarami. Melodické gitarové sóla v podaní Esa Holopainena tiež nie sú ťažko zapamätateľné. Aj zvukový kabát je ľahko rozpoznateľný a vy proste viete, že ide o AMORPHIS.

„A New Land“ je piesňou, ktorá melodickým riffom otvorí všetky brány k spomínanej variabilite Tomiho spevu, ktorý sa strieda v dvoch polohách. Vlastne ani neviem, ktorý mi vyhovuje viac. Povedal by som, že mix oboch polôh do seba geniálne zapadá. V záverečnej piesni „My name is Night“ dôjde aj na hosťa. Petronella Netterlman je speváčkou kapely PAATOS a jej nežne postavený vokál piesni veľmi pristane a perfektne ladí s hlasom Tomiho.

AMOPRHIS opäť vsadili na duet. Kým na predošlom albume spojili sily s uznávanou a populárnou Anneke van Giersbergen v piesni „Amongst Star“, na novinke vsadili na menej známu osobu. V záverečnej skladbe „My Name is Night“ počujeme nežný vokál Petronelly Nettermalm, ktorá je speváčkou kapely PAATOS. Duet Tomiho a Petronelly perfektne ladí a je oživením už tak výborného albumu.

Melodické vyhrávky, fantastická produkcia, výborný spev a celkový ťah na bránu robia z tohto diela ďalší špičkový metalový album, ktorý sa v bohatej diskografii Fínov rozhodne nestratí. Halo AMORPHIS!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: melodic metal/rock
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Atomic Fire
Dátum vydania: 11.02.2022
Web: http://www.amorphis.net/
Zostava:
Tomi Joutsen – spev
Esa Holopainen – gitary
Tomi Koivusaari – gitary
Olli-Pekka Laine – basgitara
Santeri Kallio – klávesy
Jan Rechberger – bicie
Tracklist:
Northwards (05:30)
On the Dark Waters (04:47)
The Moon (05:57)
Windmane (04:49)
A New Land (04:36)
When the Gods Came (04:56)
Seven Roads Come Together (05:38)
War (05:24)
Halo (04:40)
The Wolf (04:36)
My Name Is Night (feat. Petronella Nettermalm) (04:43)
Diskografia:
The Karelian Isthmus – 1992
Tales from the Thousand Lakes – 1994
Elegy – 1996
Tuonela – 1999
Am Universum – 2001
Far from the Sun – 2003
Eclipse – 2006
Silent Waters – 2007
Skyforger – 2009
The Beginning of Times – 2011
Circle – 2013
Under the Red Cloud – 2015
Queen of Time – 2018
Halo – 2022
Definitíva:
AMORPHIS vyrukovali po štyroch rokoch s ďalším veľmi silným, nápaditým a výpravným materiálom. Šestica muzikantov má dar spájať naprieč žánrami a to sa deje aj na aktuálnej štúdiovke. Fanúšikovia dostanú typický zvuk kapely, ktorý sa dokonale spája s celkovou atmosférou piesní a robí z „Halo“ skutočnú lahôdku.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články