CROWBAR – Zero and Below

Pionieri a ikony sludge metalu CROWBAR vydali v úvode marca už neuveriteľný dvanásty štúdiový album, ktorý nazvali „Zero and Below“.

CROWBAR pod taktovkou majstra ťažkých riffov Kirka Windsteina dali dohromady po šiestich rokoch svoje hlavy a nástroje. Vyšla z toho novinka „Zero and Below“, ktorá je vo svojom žánri viac než iba dobrým albumom. Kvalitný materiál, z ktorého pozadia počuť aj nádych „old school doomu“ je skutočnou lahôdkou.

CROWBAR – Zero and Below

Ťaživá a dunivá atmosféra s fantastickým zvukom dáva nahrávke ten správny punc. Členovia CROWBAR sú geniálni v tom, že sa vo svojej ťaživej atmosfére a zvuku neutopia. Skôr naopak. Na povrch vypláva vždy dokonalá atmosféra a zvuk. Fascinujúca kombinácia rytmiky je výborným „spoluhráčom“ Kirkových fantastických riffov, ktoré často nabádajú spomenúť si na BLACK SABBATH.

Rýchlejšie pasáže striedajú viac hĺbavejšie a doomovejšie. Nič na tom nemení fakt, že tento album ma neskutočne baví. Šesťročné čakanie sa skutočne vyplatilo. Kvarteto amerických hudobníkov nám naservírovalo 10 skladieb, ktoré sú mixom sludge a doom metalu. Tieto ingrediencie dávajú tomuto albumu živelný punc jedinečnosti.

Album odštartuje pieseň „The Fear That Binds You“, ktorá nám nakopne zadok hneď v úvode a to je fantastické znamenie. Trištvrte hodina kvalitného sludge metalu poteší fanúšikov NOLA, NEUROSIS, ale aj ranej PANTERY. Pri tejto kapele je nutné podotknúť, že si vytvorila svoj vlastný sound, ktorý ich charakterizuje. Za všetko môže práve Kirk Windstein, mozog a majster nielen gitary, ale aj fantastického hrdelného spevu.

CROWBAR

„Najbrutálnejšou“ skladbou na albume je „Chemical Godz“. Začína fantastickým riffom sťaby ho zahral samotný Tony Iommi, aby v zápätí mohla zvoľniť a zase nabrať povestné sludgeové besnenie. Fantastický song, ktorý by mohol byť reprezentantom celého albumu, ale nie je, pretože ním sú úplne všetky skladby na tomto albume. Vskutku geniálny je dusivý opar nad každým songom.

Pri fantastickej basgitarovej linke v „Bleeding From Every Hoel“ sa usmievam popod fúz a veselo kývam hlavou do rytmu. Pieseň, ktorá je jemne líznutá hardcorom ma veľmi baví. Sludgeová atmosféra je v „Crush Negativity“ zaliata do absolútnej špiny ako v tých najtemnejších a najbolestivejších časoch.

Záverečný opus, ktorý dostal názov ako celý album, je najdlhšou piesňou na albume. Môžeme povedať, že aj najpomalšou. A slučka sa sťahuje. Záverečné riffy však bijú na poplach mieru. Je dobré, že v tejto neúprosnej dobe plnej otáznikov tu máme muziku ako umenie. Nástroj, ktorý nás aspoň na nejaký čas vytiahne z bažín temnoty do radostnej pohody rytmov, ktoré máme radi.

CROWBAR vsadili na to, čo vedia najlepšie. Na to, čo od nich fanúšikovia očakávajú. Neuhli ani o milimeter. Hnacím motorom celej nahrávky sú dunivá basa, neúprosné bicie a ťaživá sludgeová atmosféra. Výborný album.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: sludge metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: MNRK Records LP
Dátum vydania: 04.03.2022
Web: http://www.crowbarnola.com/
Zostava:
Kirk Windstein – spev, gitara
Matt Brunson – gitara
Shane Wesley – basgitara
Tommy Buckley – bicie
Tracklist:
The Fear That Binds You (04:27)
Her Evil Is Sacred (04:04)
Confess To Nothing (04:19)
Chemical GODZ (04:30)
Denial of the Truth (04:54)
Bleeding From Every Hole (03:05)
It’s Always Worth The Gain (03:51)
Crush Negativity (03:20)
Reanimating A Lie (04:38)
Zero and Below (05:35)
Diskografia:
Obedience thru Suffering – 1991
Crowbar – 1993
Time Heals Nothing – 1995
Broken Glass – 1996
Odd Fellows Rest – 1998
Equilibrium – 2000
Sonic Excess in Its Purest Form – 2001
Lifesblood for the Downtrodden – 2005
Sever the Wicked Hand – 2011
Symmetry in Black – 2014
The Serpent Only Lies – 2016
Zero and Below – 2022
Definitíva:
Majster ťažkých riffov Kirk Windstein zo seba vydal maximum. Šťavnatá porcia sludge metalu, ktorú pre nás upiekli CROWBAR, je v skutku geniálna. Kapela vsadila na novinke „Zero and Below“ na to, čo najlepšie vie a ide jej to vskutku parádne.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla