Noc Besov sa vracia po dvoch rokoch. Výťažok z neho poputuje na pomoc ukrajinským rodinám

Pagan black/folk metalová akcia Noc Besov sa vracia na scénu po dvoch rokoch.

NOC BESOV – Spoločne na pomoc Ukrajine

MERKFOLK (Pol) – pagan folk metal
KRAJINY HMLY (Sk) – pagan black metal
SOLIPSISM (Sk) – atmospheric black metal

Plus Special Guests
TANKUOJIS (Lt) – accoustic

Sobota 16.4.2022, Bratislava – Randal Club
Štart: 18:00, vstupné: 12 €

Noc Besov

„V časoch invázie Ruska na Ukrajinu, sme sa rozhodli podporiť náš susedný štát a zorganizovať koncert, z ktorého vyzbieranú čiastku venujeme na pomoc ukrajinským rodinám utekajúcim pred vojnou,“ prezradili organizátori.

Na koncerte sa predstavia dve domáce a dve zahraničné kapely v duchu tradície žánrov charakteristických pre koncert Noc Besov.

KRAJINY HMLY

Domáca kapela zo severného a východného Slovenska, zložená zo skúsených hudobníkov sa uchytila na scéne od prvého split albumu z roku 2012. V súčasnosti vyšla „Krajinám“ už druhá plnohodnotná nahrávka, ktorú vydalo poľské vydavateľstvo Werewolf Productions. Album nesie názov „Poza čierne hory“ a niekoľko skladieb z neho zaznie aj na našom koncerte.

SOLIPSISM

Mladá stredoslovenská kapela, ktorá svoju prvú nahrávku vydala hneď pod rumunským vydavateľstvom Sun and Moon Records si na domácej scéne buduje dobré meno svojim atmosférickým black metalom. Práve v čase koncertu vychádza kapele novinka, debutový album s názvom „Our Night Never Ends“.

MERKFOLK

Na koncerte Noc Besov, tiež nesmie chýbať pagan/folk metalový žáner, ktorý je od počiatkov jeho súčasťou. Poľská kapela MERKFOLK je známa slovenským fanúšikom už vystúpenia na Noci Besov v roku 2018, kedy sa predstavili v legendárnom klube Tartaros. Od tej doby už prešlo veľa času a medzitým kapele vyšiel v roku 2020 ďalší album s názvom „Echo“. Pohanský folk metal s ženským growlom je na Slovensku vyhľadávaným žánrom, o čom svedčil aj kotol pod pódiom pred štyrmi rokmi.

TANKUOJIS (paritzánske a tradičné piesne)

Špeciálnym hosťom akcie bude akustická zostava z Litvy s názvom TANKUOJIS. V našich končinách neznáme, avšak zaujímavé zoskupenie typických viachlasných spevov, ktoré sú v príznačné pre litovskú kultúru. Tankuojis spievajú prevažne staré piesne z vojnových časov. Tie sa venujú litovskému odboju, ktorý až do roku 1956 bojoval proti sovietskej okupácii.

Okrem tradičných piesní sa môžete tešiť aj na krátku prednášku a predstavenie témy litovského partizánskeho odboja, ktorý sa nazýval „miško broliai“ (v preklade lesní bratia).

FB Event

Plagát ku podujatiu Noc Besov

Tlačová správa