Úžasná Eivør sa vracia na Slovensko, na turné si berie aj svoju sestru

Dobré správy pre všetkých fanúšikov severskej hudby. Po troch rokoch sa do našich končín vráti úžasná Eivør. Vychutnať si jej umenie budeme mať možnosť už na jeseň tohto roka, keď 4. októbra vystúpi v bratislavskom Majestic Music Clube.

Eivør. Zdroj foto: fb Eivør

Charizmatická blondínka pochádzajúca z Faerských ostrovov, ktorá má doposiaľ na konte množstvo albumov (niektoré vydala duplicitne vo faerčine aj angličtine – napríklad „Mannanbar/Human Child“, „Slør/Bridges“ – keďže sa príliš starala o jazyk, od čoho neskôr upustila a nechala už priechod iba umeleckému cíteniu), singlov a spoluprác, začínala s hudbou už ako tínedžerka. Keď mala 15 rokov už bola líderkou kapely CLICKHAZE, o rok neskôr vydala prvý album „Eivør Pálsdóttir“.

Eivør sa podieľala na tvorbe soundtrackov ku seriálu „The Last Kingdom“ či k hre „Gods of War“. Eivør nepochybne patrí medzi špičku aj v obľúbenosti u fanúšikov, o čom svedči aj fakt, že ku koncu minulého roka malo jej top 10 skladieb na Spotify neuveriteľných 34 miliónov prehratí.

Počúvať hudbu tejto úžasnej interpretky je však podstatne lepšie naživo. Azda najepickejší moment jej vystúpenia býva, keď vytiahne svoj šamanský bubon. Ten je najvýraznejší hlavne pri skladbe „Trøllabundin“ a k jeho použitiu sa viaže zaujímavý príbeh. ,,Ten bubon nie je faerský nástroj. Na Faerských ostrovoch nemáme žiadne tradičné hudobné nástroje, keďže, rovnako ako na Islande, aj u nás, je to všetko o speve. Ale raz som tak v Nórsku kráčala po ulici a natrafila som na šamana, ktorý predával bubny. Nikdy v živote som nehrala na bubon a ani som neuvažovala, že by som si nejaký kúpila. Lenže on vyrábal také nádherné nástroje až som si jeden kúpila a keď som prišla na hotel, zložila som Trøllabundin. Od toho okamihu mám tento bubon vždy so sebou,“ povedala Eivør.

A práve táto skladba bola v jej kariére zlomovou, keď ju priviedla ku spolupráci so skladateľom Johnom Lunnom, ktorý ju vďaka nej kontaktoval na už zmienenú tvorbu soundtracku k „The Last Kingdom“.

V priebehu tohto roka by sme sa mali dočkať od Eivør aj ďalších soundtrackov, ale podľa všetkého aj nového albumu, s ktorým sa v rámci turné zastaví aj na Slovensku. Určite si jej jedinečné vystúpenie nenechajte ujsť, keďže pôjde o jediný koncert v rámci Slovenska a Česka, a opäť to jednoznačne bude zážitok pre oči, uši, srdce i dušu. A ako bonus, Eivør si v úlohe predskokanky berie na turné aj svoju sestru Elinborg. V Bratislave sa predstaví v utorok 4. októbra 2022.

FB Event

Plagát ku bratislavskému koncertu

Tlačová správa