GOTHOOM 2014: V PIATOK K VIDENIU KRST CD, ALE AJ BELPHEGOR

Štvrtková noc bola veruže ťažká a skoro celá prebdetá, ale za tú srandu to stálo. Ešteže sa na Gothoome začína hrať okolo poludnia.  Piatkové doobedie bolo doslova letné a horúce, takže po stredajšej búrke a nie príliš letnom štvrtkovom počasí, padli slnečné lúče naozaj vhod. Hlavným ťahákom večera boli Rakúšania BELPHEGOR, poďme však pekne poporiadku.
Snáď od každého druhého človeka som počúval, ako veľmi sa teší na Poliakov OBSCURE SPHINX. Žiaľ, už vo štvrtok boli na veľkoplošnej obrazovke signalizované zmeny a tie sa týkali, práve tejto kapely. Jeden z členov mal nehodu a tak sa zvyšok skupiny rozhodol koncert zrušiť. Už, keď sme pri zmenách, tak spomeniem ďalšiu. Už počas štvrtka avizoval organizátor Peter Beťko, že svoj hrací čas, ktorý má s kapelou DOOMAS prenechá Američanom INQUISITION, ktorých koncert bol zrušený pre stredajšiu búrku. Naozaj pekné gesto, to však vtedy ešte nik nevedel, že v priebehu piatku oznámi Beťko nemilú správu. Kapela INQUISITION hrala vo štvrtok vo Viedni a aj napriek tomuto šľachetnému ťahu od organizátora a prísľubu, že zahrajú, sa rozhodli nevracať sa, pretože ďalší koncert hrali vo Francúzsku.



Poďme už, ale na piatkové dianie. To otvorili Liptáci FEEL A CURSE, po nich nasledovali Španieli FAR N HATE, Íri DEAD LABEL a legenda slovenského death metalu CRANIOTOMY. Žiaľ, do areálu Gothoomu som sa dostal až vo chvíli, keď svoj koncert končili a na rad prišla pagan black metalová skupina Pavla „Hiraxa“ Baričáka RAMCHAT. Vďaka nim sme sa vrátili v čase a zaspomínali sme si na našich slovanských predkov. Rozprávania medzi skladbami sa zmocnil, ako inak ten najpovolanejší, Hirax sám. Hralo sa z EP „Bes“, potešili najmä skladby „Mor ho!“,  „Údolie šialenstva“ a „Posledný pohan“. Došlo aj na novšiu pieseň „Žalm“, ktorú Pali venoval zosnulým predkom, ale aj nedávno zosnulým blízkym ľuďom, ktorých stratili samotní členovia skupiny, vskutku emotívna chvíľa.



Po RAMCHAT sa prešlo na trošku priamočiarejšiu hudbu, na rade boli legendy slovenského grindu ATTACK OF RAGE. Koncert si užívala kapela samotná, ale aj ľudia pod pódiom. Celú túto mašinériu ťahá ďalšia slovenská legenda, bubeník Hoyas. Sledovať jeho hru bol naozaj zážitok. Hlavnú časť koncertu tvorili piesne z poslednej štúdiovky „Sväté zlo“. ATACK OF RAGE som videl prvýkrát s „novým“ vokalistom Michalom, ktorý má naozaj kvalitný prejav, no jedným dychom dodám, že Lukáš mi v kapele sedel viac, šla z neho oveľa väčšia zbesilosť a energia a aj po vokálnej stránke mi jeho hlas sedel viac. Ale berte to s nadhľadom, sto ľudí-sto chutí. Na záver koncertu sa na pódiu pri Michalovi ocitli aj dvaja fanúšikovia, ktorí si s ním zahulákali refrén jednej zo skladieb.

Na ďalšiu kapelu v poradí som sa naozaj tešil. Na pódiu sa totiž predstavili ďalšie legendy grindcoru, starí páni zo susedného Poľska – SQUASH BOWELS. Kapela je na scéne 20 rokov, za ten čas vydala 6 štúdiových albumov a množstvo EP a splitiek. Artur, Andrej a Mariusz už majú, čo to preskákaného, bolo to na prvý pohľad viditeľné. Avšak po hudobnej stránke majú stále, čo ponúknuť a bola jedna báseň ich sledovať. Vokalista a basák Artur zbytočne nerečnil, ak tak sa spýtal po poľsky, ako sa ľudia bavia a liali do fanúšikov jeden nekompromisný song za druhým. Ak som správne rozoznal, tak najviac sa hralo z poslednej štúdiovky „Grindcoholism“. Kvalitný koncert ubehol veľmi rýchlo a o pohode, ktorá išla z tohto tria svedčí aj to, že po koncerte ostali ešte na Gothoome, popíjali pivko a ochotne debatovali s fanúšikmi.

Už počas koncertu SQUASH BOWELS si pozorné oko mohlo všimnúť, že nasledujúca kapela sa na svoj koncert pripravuje dôkladne. Ozdobné plachty na pódium, warpaint na tvárach. Na rade boli black metalisti MATER MONSTIFERA z Česka, ktorých som si pozrel jednu skladbu. Hudobne išlo o klasický black metal. Ak som v úvode spomínal teplé slnečné lúče, podvečer to už neplatilo. Pri jazere Tajch sa citeľne ochladilo a začalo sa aj zmrákať. To neveštilo nič dobré.



Po MATER MONSTIFERA svoj set odohrali ešte F.O.B. a pred nami boli pripravené dva krsty. Najskôr sa na pódiu objavila čoraz vyhľadávanejšia slovenská death metalová brúska BRUTE z Vranova nad Topľou, ktorá mala na pódiu pokrstiť ich druhý štúdiový album „Pillory“.
Ten, ako inak, vychádza pod hlavičkou Gothoom Productions. Žiaľ sa to nepodarilo, pretože nové vylisované cd im neprišli načas. Po avizovanom a neuskutočnenom krste BRUTE, už krst nového albumu prebehol. O krst nového albumu sa práve na Gothoome  rozhodla česká formácia DYSANGELIUM z Pardubíc.



Po krstoch sa akoby opäť na nás zrútil boží hnev a začalo celkom slušne pršať. Svoje „náradie“ si na pódiu už rozkladal organizátor so svojou kapelou DOOMAS. Žiaľ, dažďové kvapky s mojim nie úplne stopercentným zdravotným stavom ma odradili od moknutia a tak sme radšej zvolili pobyt na chate. Predsa len, zdravie je na prvom mieste. Dážď však neutíchal ani po koncerte DOOMAS. Bol som presvedčený, že aspoň na BELPHEGOR zavítam do areálu aj napriek dažďu. Zisťoval som prostredníctvom sms, či sa kapela už aspoň pripravuje a nech mi dajú vedieť, že koncert začal. Na moje nemilé prekvapenie mi prišla odpoveď, že najprv zahrajú AZARATH z Poľska. Celé sa to naťahovalo, až som sa nakoniec rozhodol neísť nikde.



O BELPHEGOR vás však neukrátime. Počas neho poctivo zmokla naša Anula, takže tu je jej pohľad na headlinera piatkového večera:
Dlho očakávaný koncert BELPHEGOR nám opäť okorenilo počasie hustým dažďom. Tí čo sme nenechali nič na náhodu sme boli vybavení pršiplášťami a nepremokavými bundami a mohli si aj toto vystúpenie plnohodnotne užiť. Kapela nastúpila naozaj teatrálne za použitia pary a dlhého intra, scéna bola dozdobená temnými obrazmi, na paneloch po oboch stranách a lebkami kozlov na všetkých stojanoch. Hlavne lebky s rohami vytvárali skutočne temnú kulisu a atmosféru. BELPHEGOR odohrali viac menej povinnú festivalovú jazdu zloženú z hitov a prierezu celej tvorby, čo bolo jasne viditeľné aj na reakciách publika. Nálada pod pódiom bola aj napriek hustému dažďu horúca a rozprúdil sa aj poriadny headbang striekajúci vodu z mokrých vlasov navôkol. Koncert BELPHEGORU bol však jednoducho priemerný. Nič mu nechýbalo, no na druhej strane, ani sa ničím nevyvyšoval nad ostatné.

Ja osobne som BELPHEGOR videl vlani na Brutal Assaulte a vtedy ich nemasné-neslané vystúpenie patrilo k sklamaniam 18. ročníka. Vo svojej podstate teda ani neľutujem, že som dal prednosť preliečeniu pred moknutím na BELPHEGOR. Veď môj cieľ na Gothoome bol jasný. Koncert HYPOCRISY, ktorý prišiel na radu už o pár hodín.

Autor: Stillborn

Postreh: Anula

Foto: Sachtikus

RAMCHAT

ATTACK OF RAGE

F.O.B.

BRUTE

DYSANGELIUM – KRST

DOOMAS