Čad – Čertova kovadlina

Svätojurská úderka ČAD oslavuje tento rok už 20. výročie od založenia kapely a fanúšikom ponúka nový album „Čertova kovadlina“. Ako sami uvádzajú, nový materiál je soundtrackom k tejto slávnosti.
Občas si zvyknem posťažovať, že u ČAD mi chýba ten ich starý špinavý crustový zvuk, ale keď som si pustil novinku, tak podobné myšlienky boli okamžite preč. Zvuk je síce „modernejší“ a „uhladenejší“, ale za to sú v súčasnosti omnoho údernejší. A o novom albume to platí dvojnásobne.

„Čertova kovadlina“ je najúdernejší a najagresívnejší album, aký doteraz nahrali a ktorý je doslova prešpikovaný neskutočnou energiou. Ešte aj zvuk mi príde viac rezavejší oproti  predošlému záseku „Ťažký kov“, ktorý mal taktiež silné skladby a ostrejšie texty. Na v poradí piatom štúdiovom albume sa síce Pišta „ukľudnil“ po textovej stránke, no na druhej strane sa odtrhol z reťaze po stránke hudobnej. Nové veci „nakopávajú“ neskutočne.

„Hromová muzika nie je podmaz,
nie je to sračka čo dáva rozhlas,
v hromovej muzike drieme sila,
ktorá nás všetkých očarila.“


Po úvodom intre sa spustí ťažkotonážny náklad v podobe rovnomennej skladby a ničí všetko, čo mu stojí v ceste, a v takto nastolenom tempe sa bez zľutovania pokračuje ďalej. Až v piatej, o niečo melodickejšej skladbe „V krku krv“, vám dá kapela možnosť na vydýchnutie. Táto pieseň pôsobí po úvodnej víchrici až neškodne.



Hudobnú pestrosť stvárňuje nasledovná a veľká, priam až „zimomriavková“ vec „Démon samoty“, ktorú keď som počul prvýkrát ešte ako ukážku z nahrávania albumu, tak som z nej nebol až taký nadšený, no teraz však o nej platí pravý opak. Je to sabbathovská pieseň s ťaživou atmosférou umocnenou vynikajúcim textom. Pišta opäť ukázal, že v písaní textov je extratrieda. Aj keď sa môže zdať, že sa tu úplne nehodí svojou náladou a pomalým tempom, tak aspoň u mňa absolútne nenarúša výsledný dojem jej zaradením medzi ostatné pecky na albume.

Po tomto vydýchnutí však pokračuje album až do konca v riadne zbesilom a nadupanom tempe na čele s Pištovým klasickým revom, výbornými riffmi a s takým motorom kapely akým je Valér Tornád, máte zarobené na úspech. Koniec obstaráva o niečo miernejšia skladba „Dunaj“, ktorá pripomína tvorbu Vikingov AMON AMARTH a pre zaujímavosť spomeniem, že huláka v nej aj hlas z verejnoprávneho rozhlasu Rudi Rus (Headbanger_FM).

Album obsahuje aj štyri skvelé bonusy, ako temne poňatú vianočnú pieseň „Horiaca obloha“, cover od kapely HEX „Votrelec“, ale aj ďalší cover „O veciach neskutočných“ od legendárnych TESTIMONY a celé to uzatvára luxusná hitovka a „garážovica“ s názvom „Tourbus Terror“.

Priznám sa, že pred vydaním „Čertovej kovadliny“ som mal aj malé obavy s čím ČAD prídu. Na mysli som mal najmä to, aby to náhodou nebolo niečo prístupnejšie – rozumej mäkšie a pre širší okruh poslucháčov, pretože ČAD už dávno nie sú tou hlbokou undergroundovou kapelou ako dakedy. Našťastie sa nič také neudialo a novinka je jednou extrémne zbesilou oslavou dvadsaťročnice tohto tria.

Autor: Prco



Hodnotenie autora: 9 / 10


Názor redakcie:
ČAD, to je dnes už istota výborného výkonu, či už ide o štúdiové nahrávky alebo koncertného ťaženia, no mňa ich absolútna novinka „Čertova kovadlina“ tak trochu sklamala. Ide o výborný album, na ktorom opäť nájdeme typické ingrediencie (zvuk je snáď ešte o niečo špinavší než obyčajne!) tejto partičky zo Svätého Júra, no tentokrát žiaľ v o čosi slabšom prevedení než na predchádzajúcich dvoch počinoch.

Album síce štartuje veľmi nemilosrdne a po skvelom intre „Vyhňa pekiel“ tu máme sled výborných a rýchlych vecí, no problémom je hlavne stred tejto kolekcie. Tá je na pomery ČAD trochu prislabá a skladby ako „V krku krv“, „333“ a „Demolačná čata“ akosi nespĺňajú prísne parametre. Zvyšok však funguje priam výborné a hymny  ako „Čertova kovadlina“, „Vyvrheľ“, „Démon samoty“ či „Pomsta patrí mne“ sa môžu smelo zaradiť k tomu najlepšiemu, čo títo chalani a jedna baba za posledné roky vyprodukovali.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: thrash metal/violence/crust
Krajina pôvodu: Slovensko (Svätý Jur)
Vydavateľstvo: Vandal Records
Dátum vydania: júl 2014
Web: https://www.facebook.com/cadripcore
Zostava:
Pišta Vandal – vokály, gitara
Báša Noiseovna – basgitara
Valér Tornád – bicie
Diskografia:
Deadnation – 2000
Psia Krv – 2006
Súkromná vojna – 2009
Tažký kov – 2011
Čertova kovadlina – 2014
Tracklist:
Vyhňa pekiel (0:42)
Čertova kovadlina (2:24)
Hroby našich predkov (3:05)
Vyvrheľ (2:23)
V krku krv (3:05)
Démon samoty (4:44)
Demolačná čata (2:42)
333 (2:34)
Pomsta patrí mne (2:32)
Hromová muzika (3:00)
Dunaj (3:56)
Bonusy:
Horiaca obloha (3:27)
Votrelec (HEX cover) (2:28)
O veciach neskutočných (TESTIMONY cover) (4:19)
Tourbus Terror (1:49)
Definitíva:
Nový materiál na albume „Čertova kovadlina“
 od svätojurskej úderky ČAD kope tak,
ako asi ešte nikdy predtým!
Čakajte výbornú a najmä zbesilú jazdu okorenenú skvelými Pištovými textami.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla