Origin – Omnipresent

ORIGIN, to je štvorica pohoďákov z Kansasu, ktorí vydali začiatkom júla svoj v poradí šiesty album „Omnipresent“. Túto kapelu som mala možnosť spoznať naživo pred nejakým časom po koncerte a je neskutočné ako chlapci, ktorí tvoria takú energickú a silnú technicko-brutal death metalovú smršť, vedia byť tak pokojní, uvoľnení a priateľskí. Keď som v novinkách objavila ich album „Omnipresent“, jednoducho som ho musela ihneď počuť a vonkoncom to neľutujem. Ale pozor, tak ako sú hudobníci pokojní a priateľskí, ich hudba je pravým opakom.
Na začiatok napíšem malú výčitku, trošku mi vadí skromná minutáž, pretože novinka má necelých 37 minút, a to je na album dosť málo. Zloženie skladieb je totálne rôznorodé od minútových po takmer 5 minútové. ORIGIN nám na novinke ponúkajú nepredvídateľný koktejl, hustý, technický a brutálny materiál. Klasické songy sú poprepletané s inštrumentálnymi. Na predošlých dvoch albumoch, mali hudobníci po jednej takejto piesni, no na novinke sú tri.

Zvuk na albume sa mi zdá podstatne čistejší ako na predošlých albumoch. Prvá skladba „All Things Dead“ je už aj na hrane s grindcorom. Striedanie growlu s kvikotom a vreskom je naozaj tak rýchle, že až jednotlivé polohy splývajú. Do toho delostrelecké dvojkopáky a riadna hoblovačka na hmatníkoch gitár. ORIGIN už v úvode albumu sľubujú poriadnu nádielku energie.



Táto hutná masívna energia pokračuje aj v ďalšej skladbe „Thrall:Fulcrum:Apex“, v ktorej je medzi rýchlostnými pasážami kladený dôraz na hrdelný vokál Jasona Keysera. Inštrumentálka „Permanence“ je na chvíľu akoby oddychom pre nervy a pritom potravou pre všetkých milovníkov gitarových sól a prelúdií, pred ďalšou náložou dlhších skladieb „Manifest Desolate“, „The Absurdity of What I Am“ a „Source of Icon“ drvia zvukovody v neskutočných tempách, prechodoch a v hlasových hrdelných hrách. Je neuveriteľné ako sa dokáže v týchto rýchlych tempách vyhrať celá kapela s jednotlivými linkami do totálnej gradácie a dokonalosti, až poslucháč rozmýšľa, čo ešte môže nasledovať ďalej, keďže je neustále držaný na pokraji vrcholu. A vrchol za vrcholom aj príde, a to v podobe ďalšieho uvoľnenia, avšak len na pár krátkych sekúnd, kým Paul Ryan nerozbalí dvojminútové, ešte gradujúcejšie a temnými efektmi podfarbené gitarové sólo v ďalšej inštrumentálke „Continuum“.
 
Najmenej ma zaujala skladba „Unattainable Zero“, na ktorú použijem obľúbený výraz na priemerné a podpriemerné výplne albumov, jednoducho vata. Naopak, veľmi som si obľúbila  nasledujúcu „ Redistribution of Filth“, v ktorej vývoji sa striedajú rôzne tempá a miestami vyslovene nabáda k vyskákaniu. Ďalšia inštrumentálka je opäť prehliadkou gitarovej virtuozity a zároveň aj príjemným uvoľnením. Všetky piesne bez spevu pôsobia na novej nahrávke vskutku ukľudňujúco. Po poslednej takom uvoľnení už album neobsahuje žiadne zbrzdenie a nekontrolovaná jazda končí až poslednými taktami coveru od S.O.D., piesňou „Kill Yourself“.

Uff…, po dopočúvaní a dopísaní týchto riadkov mám chuť si tento album púšťať znova a nechať si vyletieť mozog z hlavy, alebo si strčiť hlavu pod studenú vodu… Vlastne neviem, čo viac chcem. Pravdepodobne risknem ešte jedno vypočutie a potom si schladím zmysly, lebo tvorba ORIGIN jednoznačne dáva zmyslom zabrať. Neskutočná kombinácia energie, technickej a hráčskej zručnosti radí túto kapelu dosť vysoko nad bežné priemery a verím že svoje hlavné slovo na poli metalu ešte stále nepovedali.

Žáner: technical brutal death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Agonia Records
Dátum vydania: 4.7.2014
Zostava:
Jason Keyser – vokály
Paul Ryan – gitara, doprovodný vokál
Mike Flores – basgitara, doprovodný vokál
John Longstreth – bicie
Diskografia:
Origin – 2000
Informis Infinitas Inhumanitas – 2002
Echoes of Decimation – 2005
Antithesis – 2008
Entity – 2011
Omnipresent – 2014
Tracklist:
All Things Dead (3:35)
Thrall:Fulcrum:Apex (1:07)
Permanence (1:00)
Mainifest Disolate (4:16)
The Absurdity of What I am (2:41)
Source of Icon (2:01)
Continuum (1:53)
Unattainable Zero (4:41)
Redistribution of Filth (3:23)
Obsolescence (1:33)
Malthusian Collapse (4:11)
The Indiscriminate (4:23)
Kill Yourself (S.O.D. cover) (2:12)

Definitíva:
Ak máte radi technický death metal
 a ste ešte aj v rámci žánru nároční,
tak práve novinka od ORIGIN bude cenným prírastkom
 do vášho rebríčka obľúbencov.
„Omnipresent“ svojou dravosťou, absolútne
 prepracovanými gitarovými partami
 a energickým hlasom Jasona Keysera,
kliesni cestu tejto kapely medzi elitu svetového metalu.

Autor: Anula



Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla