Mastodon – Once More Round the Sun

Poctiví drevorubači MASTODON kujú železo pokiaľ je ešte horúce, a preto prichádzajú na trh s nahrávkou, ktorá definitívne potvrdzuje ich vstup do teritória skutočných rockových, resp. metalových veličín. Akoby si štvorica brala silný príklad od slávnejších kolegov METALLICA a ich deväťdesiatkového koketovania s grungeom v podobe dosiek „Load“ a „Reload“. Silný príklon k  melódiám, zapamätateľným motívom, spevným refrénom a k zjednodušeniu stavby väčšiny skladieb je totiž pri posledných dvoch nahrávkach „The Hunter“ a najmä aktuálnej „Once More Round the Sun“ celkom zrejmý. Akoby sa chceli MASTODON hrať, šantiť a užívať si zaslúženú pohodu, aká sála napríklad aj z čarokrásneho artworku z dielne umelca Skinnera (HOLY GRAIL, BLACK COBRA).
Aj napriek kozmetickým zmenám môžeme stále považovať hudbu obsiahnutú na tejto doske za ostrú, hutnú a schopnú pritlačiť poslucháča k stene. Nečakajte preto žiaden nablýskaný popík! Už prvý a veľmi priamočiary singel „High Road“ (a ako bonus opäť ďalší divný, ale zábavný videoklip k tomu) totiž dokáže patrične rozhýbať nejeden stuhnutý krčný sval.



Nechýba taktiež množstvo klasických postupov, či už sa jedná o typické gitarové súboje a vyhrávky, časté striedanie viacerých vokálov alebo o atmosféru s máličko psychedelickým oparom. Teda ingrediencie, ktoré MASTODON preslávili už na prelomovom, dnes presne desať rokov starom klenote „Leviathan“. Od tej doby ale kapela dokázala prejsť dlhú, tŕnistú a náročnú cestu, takže tu pred sebou máme jeden dospelý album jednej dospelej kapely. A tá sa už nikam nepotrebuje bezhlavo hnať…

Chalani tak chŕlia jednu chytľavú melódiu za druhou a ponuka potenciálnych hitov je preto pomerne bohatá. Veď posúďte sami – „The Motherload“, „Ember City“ (v obidvoch prípadoch spevácky exceluje bicmen Brann Dailor), titulná „Once More Round the Sun“, či spomínaná „High Road, sú priam nákazlivo dobré! Nechýbajú však ani ťažké, valivé a často prepracované kusy ako úvodná „Tread Lightly“ (tak trochu nešťastne pripnutá na úplný začiatok), „Chimes at Midnight“, „Asleep in the Deep“ alebo „Diamond in the Witch House“.

MASTODON sa na novinke priam skvelo pohrali so štruktúrou piesní, kde pohodové a veselé motívy dokážu častokrát bez mihnutia oka striedať tvrdými gitarami. Nuda preto teda rozhodne nehrozí. V prípade aktuálneho kotúča sa taktiež môžeme baviť o najlepšie naspievanom albume v histórii týchto Američanov.

Žáner: metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Reprise Records
Dátum vydania: 24.7.2014
Web: www.mastodonrocks.com
Zostava:
Troy Sanders – basgitara, spev
Brent Hinds – gitara, spev
Brann Dailor – bicie, spev
Bill Kelliher – gitara

Diskografia:
Remission – 2002
Leviathan – 2004
Blood Mountains – 2006
Crack the Skye – 2009
The Hunter – 2011
Once More Round the Sun – 2014
Tracklist:
Tread Lights (5:09)
The Motherload (4:57)
High Road (4:13)
Once More Round the Sun (2:53)
Chimes at Midnight (5:30)
Asleep in the Deep (6:11)
Feast Your Eyes (3:21)
Aunt Lisa (4:15)
Ember City (4:56)
Halloween (4:37)
Diamonds in the Witch House (7:46)
Definitíva:
MASTODON pokračujú v nastolenom trende
 a opäť prinášajú o niečo prijateľnejšiu tvár
 svojho typického umenia. Síce sa do neho
 občas musím takpovediac nútiť, no po pár taktoch
 úvodnej „Tread Lightly“ je zasa vymaľované
 a ja sa unášam skvelým mixom tvrdých gitár
a chytľavých melódií. Predchádzajúce dva geniálne
výplody však ostali aj naďalej nepokorené.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla