Judas Priest – Redeemer of Souls

Legendárnym „džudasom“ sa akosi nechce ísť do zaslúženého dôchodku, čoho čerstvým výsledkom je aktuálna novinka a podľa všetkého aj definitívne posledný album s názvom „Redeemer of Souls“. Či je toto ich počínanie správne, je už len a len na vás milí čitatelia, no po dôkladnom vypočutí tejto spomínanej platne, mám tak trochu zmiešané pocity a v hlave akosi dookola krúži jedna jediná otázka. Nebol by „Nostradamus“ predsa len lepšia záverečná bodka za nesmierne úspešnou, takmer štyridsaťpäť rokov trvajúcou kariérou?
Kontroverzný počin z roku 2008 síce nebol prijatý najlepšie a celosvetové recenzie sústavne hlásali o najnudnejšom diele v ich veľmi početnej diskografii, no JUDAS PRIEST sa nedala uprieť minimálne jedna zásadná vec. Snaha o výrazný experiment, čo je v heavy metale a najmä pri chlapoch, ktorým tiahne na šesťdesiatku závideniahodné počínanie. Následné siahodlhé turné, mnohé vyhlásenia o definitívnom konci, nepretržité vydávanie všemožných kompilácií a živákov, či prekvapujúci odchod gitarového hrdinu K.K. Downinga sú dnes už dostatočne známou históriou, takže poďme radšej rýchlo k aktuálnejším veciam.

„Reedemer Of Souls“ je v poradí už sedemnásty štúdiový výplod a dokonca prvý album, na ktorom hrá gitarové duo Glenn Tipton/Richie Faulkner. Mladý, 34 – ročný Faulkner (VOODOO SIX, LAUREN HARRIS) síce nie je vo svete metalu príliš známy chlapík, no za svoje gitarové umenie sa rozhodne hanbiť nemusí, čo už stihol razom dokázať na dvd „Epitaph“. Na novinke patrí tento gitarista taktiež k hlavným skladateľom, čo teda jasne dokazuje, že mu Rob Halford a spol. jednoznačne veria. Snaženie celej pätice ale nakoniec nemusí potešiť každého fanúšika tvrdého kovu, hoc predaje hovoria o niečom inom. Za prvý týždeň sa len v USA predalo až  28 tisíc kópií, čo je v dnešnej dobe pomerne veľký úspech!



Fanúšikovia túžia po starom dobrom heavy metale, a to platí pri novom cd dokonale. JUDAS PRIEST nám predkladajú typický „hevík“ starej školy, ktorý akoby vypadol z ranných osemdesiatok. Po progresívne ladenom „Nostradamus“ je ale tento krok späť tak trocha na škodu. Hlavne, ak sa nemôže kapela oprieť o výborné skladby z dôb minulých, famózny vokál a taktiež o skvelý zvuk. Ten je tu totiž mizerný a celý materiál preto znie ako nejaké lepšie demo. Gitary disponujú nechutným suchým ozvučením a piesňam rozhodne nepridáva na sile. Obrovským šokom je takisto slabý výkon majstra Halforda za mikrofónom. Kde sú tie povestné „jačáky“, ktoré ho preslávili? Väčšinu stopáže sa tak ide na pol plynu a hlavne v tých najnižších polohách.  Z počiatočného šoku nevytiahne ani samotná hudobná náplň, hoci treba uznať, že skladby s každým ďalším počutím naberajú na sile. Alebo si len začínam zvykať na ich slabšiu povahu?

Materiál je silno jednoliaty, čo robí problém vypichnúť pár najzaujímavejších vecí. Niečo sa však určite nájde. Až na rýchlovku „Metalizer“ alebo svižnú „Battle Cry“ sa útočí výhradne v strednom tempe, čo je trochu nuda. Zaujať však môže titulná hymnická pieseň, či typické heavy veci – „Halls of Valhalla, „Sword of Damocles“ a „March of the Damned“. Veľmi dobré sú aj tajomné a atmosférou nabité kusy ako „Cold Blooded“ a „Secrets of the Dead“. Na zahodenie nie je ani záverečná balada „Beginning of the End“ – azda predzvesť budúcnosti? Na druhej strane nechápem kvôli čomu kapela, tak okato vykráda BLACK SABBATH v otrasnej „Crossfire“.

Pri záverečnom konštatovaní som trochu na vážkach. Na jednej strane je „Reedemer of Souls“ poctivou zbierkou heavy metalových klišé, ktoré vedia JUDAS PRIEST podať vždy veľmi dobre. Spomínaných negatív je žiaľ priveľa na to, aby sa jednalo o ďalšie z rady nezabudnuteľných diel „made by Priest“. Čas ale bude v tomto prípade asi najlepším sudcom…

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Britania
Vydavateľstvo: Sony Music Entertainment
Dátum vydania: 11.7.2014
Web: www.judaspriest.com
Zostava:
Rob Halford – spev
Glenn Tipton – gitara
Richie Faulkner – gitara
Ian Hill – basgitara
Scott Travis – bicie
Diskografia:
Rocka Rolla – 1974
Sad Wings of Destiny – 1976
Sin After Sin – 1977
Stained Class – 1978
Killing Machine – 1978
British Steel – 1980
Point of Entry – 1981
Screaming for Vengeance – 1982
Defender of the Faith – 1984
Turbo – 1986
Ram it Down – 1988
Painkiller – 1990
Jugulator – 1997
Demolition – 2001
Angel of Retribution – 2005
Nostradamus – 2008
Reedemer of Souls – 2014
Tracklist:
Dragonaut (4:26)
Reedemer of Souls (3:58)
Halls of Valhalla (6:04)
Sword of Damocles (4:54)
March of the Damned (3:55)
Down in Flames (3:55)
Hell and Back (4:46)
Cold Blooded (5:25)
Metalizer (4:37)
Crossfire (3:51)
Secrets of the Dead (5:41)
Battle Cry (5:18)
Beginning of the End (5:07)
Definitíva:
Reči o definitívnom odchode zo scény
 sa nakoniec predsa nekonajú.
JUDAS PRIEST žijú i naďalej!
Aj za cenu slabšej kvality novinky „Redeemer of Souls“,
 ktorá síce chce znieť ako klasické, tridsaťročné kusy,
no nedarí sa jej to ani náhodou.
Veľmi slabý nadpriemer.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla