Falconer – Black Moon Rising

Po trojročnej pauze uzrel svetlo sveta v poradí ôsmy štúdiový album švédskej formácie FALCONER s názvom „Black Moon Rising.“ Túto kapelu mám v chabej pamäti, pretože som recenzoval ich posledný album pred tromi rokmi. Moje hudobné chute sa odvtedy síce pozmenili, ale rozhodol som sa aspoň na chvíľu vrátiť sa k starému dobrému agru.
Na albume sa nachádza 11 skladieb, no až šesť z nich má stopáž dlhšiu ako päť minút. Už to naznačuje dlhé gitarové sóla. Budú ale aj také kvalitné? Stláčam „play“ a púšťam sa do zisťovania. Úvodná skladba „Loctus Swarm“ dáva zapravdu tej dĺžke. Hneď po prvom refréne, ktorý na albume patrí medzi tie kvalitnejšie sa rozbieha sólo, ktoré má vyše jednej minúty. Nie je to ale nič, čo by ma zdvihlo zo sedačky. Ide o klasické tiahle sólo, riffy sú síce priamočiare, ale nie úplne špecifické, vďaka ktorým by ste okamžite spoznali interpreta. A to platí aj o väčšine ďalších skladieb.



Zvuk na albume je špičkový, ale zaostáva za ním prevedenie. S celou nahrávkou „Black Moon Rising“ som sa trápil fakt dlho, ale pár rokov písania recenzií ma už naučilo, že album netreba zatracovať po troch vypočutiach. Ani po piatich. Novinka od FALCONER vypočutí vynútila ešte ďaleko viac, ale nakoniec to prinieslo svoje ovocie. To sa týka nielen gitarových sól, ale aj hlasového prejavu frontmana Mathiasa Blada. Aj keď mi aj po veľkom množstve vypočutí príde jeho vokál ako nevýrazný a nezapamätateľný, nejako sa mu podarilo dostať sa mi pod kožu. Možno je to tým, že FALCONER sa prezentujú štýlom power/folk metal a aj keď je folkových prvkov na albume „Black Moon Rising“ ako šafranu, cítiť tam aspoň tú atmosféru a to dáva tejto nahrávke šťavu. Z niektorých skladieb dokonca cítiť aj nádych viking metalu.

Napríklad pieseň „Scrounded and the Squire“ je pekným príkladom mixu folk a viking metalu. Aj keď prejav skupiny ako celku sa mi na albume zdá dosť jednoliaty, pri pozornejšom započúvaní sa dajú medzi skladbami rozoznať celkom badateľné rozdiely. Okrem skladby „Scrounded and the Squire“ v pokojnejšom nádychu sú opačným príkladom zas „Black Moon Rising“ a „Wasterland“, ktoré sa tvrdými riffmi vymykajú celkovému priemeru albumu.

Skladby sú však koncipované tak, akoby strácali postupom času na sile. V každej sa na vás vyrúti rýchle a často aj podarené intro, za ktorým nasleduje prvá Mathiasova sloha, z ktorej síce cítiť pozitívnu a tak trochu bojovnú energiu, ale jednoliate sóla medzi slohami poslucháča postupom času unavia. A ani tá Mathiasova živelnosť, o ktorú sa síce snaží, v konečnom dôsledku nenadobúda žiadaného efektu. Väčšiemu švihu skladieb by určite pomohlo viacej zborových spevov, ktoré sú však aj v refrénoch takmer zanedbateľné.

Musím uznať, že s napísaním tejto recenzie som sa natrápil snáď vôbec najdlhšie za celú dobu, čo píšem recenzie. „Black Moon Rising“ bohužiaľ nepriniesol nič nové. Ak pri takomto hodnotení zvyknem hovoriť, že album neohúri, ale ani nesklame, tak tu sa trochu musím prikloniť k druhej časti tohto tvrdenia.

Žáner: power/folk metal
Krajina: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 6.6.2014
Web: www.falconermusic.com
Zostava:
Mathias Blad – vokály, klávesy
Stefan Weinerhall – gitara, klávesy, vokály
Jimmy Hedlund – gitara, vokály
Magnus Linhardt – basgitara
Karsten Larsson – bicie
Diskografia:
Falconer – 2001
Chapters from a Vale Forlorn – 2002
The Sceptre of Deception – 2003
Grime vs. Grandeur – 2005
Northwind – 2006
Among Beggars and Thieves – 2008
Armod – 2011
Black Moon Rising – 2014
Tracklist:
Locust Swarm (5:36)
Halls and Chambers (5:01)
Black Moon Rising (5:11)
Scrounded and the Squire (3:01)
Wasteland (5:12)
In Ruins (5:25)
At the Jesters Ball (4:21)
Theres a Crow on the Barrow (4:06)
Dawning of a Sombre Age (3:40)
Age of Runes (5:33)
The Priory (4:00)
Definitíva:
Hovorí sa, že často nie je najhoršie byť najhorším,
ale absolútne priemerným. O albume „Black Moon Rising“
 od Švédov FALCONER to platí do bodky.
Áno, určite sú tu skalní fanúšikovia kapely,
ktorým album ulahodí na duši,
no väčšinu bude zrejme unavovať.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 4 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla