SOULS TO DENY – The Tragedy of Human Existence

Začiatkom júna vydala kapela SOULS TO DENY svoj debutový počin s názvom „The Tragedy of Human Existence“.

Štvorčlenná formácia z Liptovského Mikuláša vznikla v roku 2019 v zložení Michal Pivko – vokály (ex-BLOODCUT), Lukáš Kaplan – gitara (SORGOTH), Pavol Maro – basgitara (ex-FEEL A CURSE, NEW BLACK WIDOW) a Andrej Šimon – bicie, vokály (ex-FEEL A CURSE, ex-DESECRATED DREAMS). Maro a Šimon už majú bohaté skúsenosti s účinkovaním vo viacerých kapelách a tak vedomí si toho, že už majú nejakú tú povesť, si dali veľmi záležať, aby prvotina ich nového zoskupenia mala tomu aj odpovedajúcu kvalitu.

SOULS TO DENY – The Tragedy of Human Existence

Album tvorí 8 death metalových skladieb s prímesami hardcoru a grindu so silným potenciálom pre koncertné prevedenie. Pri hardcorovej zložke však nečakajte skandovačky, ale skôr gitarové postupy, kde je prítomný groove. Grindovejšia poloha zas predkladá hravé, skočnejšie pasáže, ale len kde-tu a umiestnené s citom, čo oceňujem. Mám totiž rád, keď je muzika komplexnejšia a kapely, ktoré idú neustále tupé „hopsačky“ ma už dávno omrzeli.

Spolu s introm a outrom dostávame 29 minút hracieho času. Spočiatku sa mi to javilo ako málo, ale opak je pravdou. Zvolená minutáž je priam ideálna. Podstatná časť tvorby je vystavaná na priamočiarosti (kde nutne nepotrebujú klepačky), chytľavých riffoch, ale aj hutnosti s absenciou klasických gitarových sól.

V úvode prekvapí netradičné melancholické intro, no neskôr zistíte, že jeho ozveny sa ťahajú zvyškom nahrávky v podobe atmosférických gitarových motívov, zaváňajúcich až post-metalom. Jemne to narúša ráz ich hudby, ale zároveň to neprekáža. Do údernosti je tak vkladaná aj komornejšia nálada a hĺbavejší, alebo ak chcete, umeleckejší rozmer. Dosť sa tu pracuje so stupňujúcim efektom, keď piesne rastú do postupného výbuchu energie. Vedel by som si predstaviť aj použitie druhej gitary na väčší zvukový výtlak, ale aj s jednou je to postačujúce.

Album sa nahrával v Poprade u Martina Barlu. Výsledok predstavuje viac-menej surovo nahratý materiál. Rôzne mastre, ktoré boli k dispozícii sa kapele veľmi nepozdávali. Zvuk je moderný a jasne znejúci.

Artwork korešpondujúci s tematikou albumu pochádza z dielne zahraničného umelca Doccy Gore. Booklet je skromnejší, ale zas obsahuje všetko, čo má mať. Grafické spracovanie a rozvrhnutie je skôr citlivé, nečakajte žiadnu veľkú veľkoleposť, ale ani prázdne miesta.

Témy obsiahnuté v textoch pojednávajú o útrapách ľudskej existencie, našej povahe a správaní sa, aký to má dopad na našu planétu, a nájdeme tu aj pár hororových vecí. Avšak, žiadne skryté významy alebo hlboké filozofické úvahy tu nehľadajte. Sú priame a jednoduché, ale nepovedal by som, že zas úplne banálne.

Celkom temnota, ale namiesto utápania sa v depresii, to v kombinácii s hudbou vyznieva, ako keď vás to v nasrdenej nálade správne naštartuje. Vokalista a autor textov Michal Pivko, tak pôsobí ako rozprávač, reflektujúci dianie okolo seba, avšak z jeho prejavu máte dojem, že on už nadobudol pancier voči všetkému negatívnemu.

SOULS TO DENY

Michalov vokálny prejav sa nesie v slušne zrozumiteľnej kombinácii growlingu a revu, občas pridá nejaké hĺbky. V istých častiach ho vokálne podporí aj bubeník Andrej Šimon. Vokálne linky sú naaranžované vhodným spôsobom, takže sa neobjavuje pocit nejakej krkolomnosti.

Skladby na albume sú zoradené chronologicky podľa toho, ako vznikali, a tak vnímate presný postup toho, ako doska nadobúda svoje rozmery či priamy dôkaz, kam sa kapela v skladaní posúvala. Takzvanú úvodnú fázu skutočne najviac cítiť v úvodných dvoch skladbách. Prvá „An Act of Enslavement“ je postavená na opakujúcom sa riffe a klepačkových bicích a „The Beast Within“ je zas v úvode rock´n´rollovejšia a potom odsýpa v strednom tempe. Postupom času je to však už o čosi bohatšie. Materiál ale drží kompaktne.

Najreprezentatívnejšia vzorka toho, o čom sú SOULS TO DENY na svojom debute. je skladba „Vivisepulture“. Úvodná náladovka vyústi do ústredného dravého riffu s neskorším obohatením o harmóniu, k tomu si pripočítajte po celý čas pestré bicie, v závere to vyšperkuje výborná gitarová vyhrávka so silnou atmosférou, ktorá mi za sprievodu rytmickej gitary a dvojkopákov na okamih pripomína tvorbu náladotvorcov OBSCURE SPHINX. V podobnom duchu sa nesie aj song „Like Lambs to the Slaughter“. Zasnená vyhrávka, divoké hardcore/punkové razenie a v niektorých častiach až death/grindový nádych.

V „Necrotic Magician“ inšpirovanovou podľa všetkého hororovou sériou „Re-Animator“ sú začiatočné náznaky na poriadne rozbesnenie, ale časom skupina prejde do sekajúceho riffu a valivejšej časti. Možno si poviete škoda, avšak chcené atribúty poskytne hneď nasledujúca „The Bloodswamp“, keď od druhej polovice zvyšuje obrátky, pričom v záverečnej tretine sa spustí šlapajúca energetická nálož.

„Our Wretched Existence“ je zvukovo ponurejšia cez gitarový motív s následným väzbením a hnaná nástrelom bicích. Náladovo pekne sedí k textu a umiestnením na konci nahrávky. Outro to potom v podobných intenciách ako začiatok albumu celé uzatvára. Mimochodom, intro a outro mi prídu akoby prehodené, pretože vyznením môžu evokovať opačný dojem s prihliadnutím na pesimistický charakter textov. V posledných sekundách albumu tak paradoxne cítiť väčšiu dávku nádeje ako v úvode. Zaujímavé. Tak ako celý debutový materiál kvarteta slovenských hudobníkov z Liptova.

Album na recenziu poskytla kapela SOULS TO DENY

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: death metal/hardcore/grind
Krajina pôvodu: Slovensko (Liptovský Mikuláš)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 06.06.2022
Web: https://www.facebook.com/SoulsToDeny
Zostava:
Michal Pivko – vokály
Lukáš Kaplan – gitary
Pavol Maro – basgitara
Andrej Šimon – bicie, vokály
Tracklist:
Intro (01:00)
An Act of Enslavement (03:16)
The Beast Within (03:04)
Like Lambs to the Slaughter (03:19)
Architects of Decay (02:29)
Vivisepulture (03:43)
A Necrotic Magician (03:29)
The Bloodswamp (03:32)
Our Wretched Existence (03:33)
Outro (01:15)
Diskografia:
The Tragedy of Human Existence – 2022
Definitíva:
Na debutovom albume „The Tragedy of Human Existence“ predstavujú Liptáci SOULS TO DENY svoj nie celkom tradičný death metal. Za to však chytľavý a úderný so sľubným potenciálom na fungovanie v koncertnom prevedení.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články