Bohatý novinkový blok: NIGHTWISH, SLIPKNOT, AMON AMARTH, AT THE GATES, SODOM, ČAD a ďalší

NIGHTWISH by mali budúce leto nahrávať nový album. SLIPKNOT zverejnili novú skladbu. AMON AMARTH, AT THE GATES a PSYCROPTIC s novými klipmi. SODOM vydajú album, ktorým oslávia 40 rokov existencie. ČAD s novým basgitaristom. VENOM pracujú na ďalšej štúdiovke. BENIGHTED bez gitaristu. Budúci rok vyjde kniha o histórii časopisu Pařát.

Floor Jansen z NIGHTWISH. Foto: Alena Červeňanská

Skupina NIGHTWISH by mala budúci rok v lete začať nahrávať nový štúdiový album. „Počas pandémie som spravil všetky piesne. Demá sme s celou kapelou prvýkrát počúvali asi pred troma týždňami, keď sme boli v Amerike. Do štúdia sa dostaneme budúce leto. Po textovej stránke sú tam veci, ktoré odrážajú pandémiu, ale nie tak, ako by ste očakávali,“ povedal hlavný skladateľ Tuomas Holopainen v rozhovore pre Rock Sverige. Zatiaľ posledná štúdiovka „Human. :II: Nature.“ im vyšla v apríli 2020.

Kapela SLIPKNOT zverejnila novú skladbu s názvom „Yen“ z chystaného albumu „The End, So Far“. Štúdiová novinka uzrie svetlo sveta 30. septembra prostredníctvom vydavateľstva Roadrunner Records.

Vikingovia AMON AMARTH sa hlásia o slovo s videoklipom ku skladbe „Find a Way or Make One“ z čerstvej novinky „The Great Heathen Army“.

Death metalisti AT THE GATES sa prezentujú animovaným videoklipom ku skladbe „Garden of Cyrus“ z aktuálnej dosky „The Nightmare of Being“. „Pre naše najnovšie video sme sa opäť rozhodli spolupracovať s naším dlhoročným partnerom Costinom Chioreanu. Je to iná skladba, aspoň čo sa týka death metalu, a samozrejme bol nutný aj iný nápad na video. Myslím si, že táto skladba z albumu The Nightmare Of Being zdvihla najviac obočia v metalovej komunite. A som hrdý na to, že my, ako kapela, stále dokážeme prekvapiť ľudí a dodať nášmu zvuku ďalší rozmer, bez straty podstaty toho, o čom sú AT THE GATES,“ uvádza v tlačovej správe vokalista Tomas Lindberg.

Nemeckí thrasheri SODOM vydajú 28. októbra prostredníctvom vydavateľstva Steamhammer/SPV album „40 Years at War – The Greatest Hell of Sodom“. Nahrávka ponúkne 17 nanovo nahratých skladieb, po jednej z ich doterajšej diskografie, v rámci pripomenutia si 40. rokov existencie. „Naším cieľom bolo opätovne nahrať po jednej skladbe z každého z našich albumov. Nie nevyhnutne tie najznámejšie, chceli sme ísť po raritkách alebo skladbách, ktoré sme nikdy, alebo veľmi zriedka, hrali naživo. Piesne sú nezmenené. Samozrejme teraz sme lepší hudobníci, takže nové verzie znejú precíznejšie a aktuálnejšie, ale aranžmány boli zámerne ponechané v nezmenenej forme,“ vyjadril sa basgitarista a spevák Thomas „Angelripper“ Such.

Domáca úderka ČAD funguje už niekoľko dní s novým basgitaristom Radoslavom Lakoštíkom. „Našu zostavu posilní temný basový pásavec Strunislav Grizzly Zlý Biskvit Jób, v minulosti známy ako Stanislav Vačica, vlastným menom Radoslav Lakoštík. Stačí však, ak ho budete oslovovať Zlý Grizzly, lebo presne taký je. Zlý Grizzly na čas nahradí temného slnečného princa Kňěžího – muzikanta a muzikológa. Ten si od živého hrania dáva na čas voľno, pretože v rodine mu pribudlo tretie dieťatko. Tak mu aj touto cestou blahoželáme. Nastupujúci Zlý Grizzly je skvelý muzikant a znamenitý človek. Sme radi, že prijal túto výzvu. Grizzly je gitarista a skladateľ, jeho domovská kapela je post rocková formácia JÓB. Podujal sa aj na filmovú hudbu a tiež ma veľký podiel na zhudobnení a nahratí básni Janka Silana,“ informovala kapela na sociálnych sieťach.

Veteráni VENOM pracujú na novej štúdiovke. „Aktuálne sme zaneprázdnení prácou na novom albume a jednotlivých vystúpeniach. Mali sme trochu problémy kvôli pandémii, nemohli sme sa stretnúť v štúdiu a podobne. Ak by sa to nestalo, nahrávka by už bola vonku,“ prezradil frontman Cronos v rozhovore na festivale Wacken Open Air. Poslednú radovku „Storm the Gates“ vydali v roku 2018.

Z death/grindovej mlátičky BENIGHTED odišiel gitarista Fabien Desgardins. „Priatelia, s ťažkým srdcom musím oznámiť svoje rozhodnutie prestať hrať s BENIGHTED. Za posledných 6 rokov som prežil niekoľko úžasných, absolútne bláznivých momentov, na ktoré nikdy nezabudnem, ale dnes som si uvedomil, že v poslednom čase nemám energiu držať krok s týmto šialeným tempom popri mojej práci, voľných dňoch, víkendoch a nesúhlasím s rozhodnutiami prijatými pre budúcnosť kapely. Samozrejme im prajem všetko najlepšie, budete mi chýbať,“ napísal Desgardins na sociálnych sieťach. Kapela sa rozhodla, že náhradu hľadať nebude a fungovať bude s jedným gitaristom.

Technickí death metalisti PSYCROPTIC natočili nový videoklip ku skladbe „Enslavement“ z pred pár dňami vydanej štúdiovky „Divine Council“.

Petr „Herdron“ Říha, šéfredaktor už zaniknutého časopisu Pařát, oznámil, že v máji budúceho roka vydá knihu „23 let s Pařátem“. „Hrubý jak se říká „rukopis“ knihy 23 let s Pařátem mám de facto hotový. Nebyla to žádná rychlovka, na první knihu o Pařátu jsem se připravoval už cirka 5 let a po tu dobu sepisoval různé poznámky. Půjde o nadčasovou záležitost, vzpomínky na to, co bylo, takže není kam spěchat. Datum vydání je stanoveno na 20.5. 2023, přesně rok po vydání posledního čísla Pařátu. Přes zimu si vyhraju se sazbou, grafikou a všemi detaily, aby to bylo na patřičné úrovni. Vzpomínky jsem se snažil pojmout s nadhledem sobě vlastním. Jelikož jsem dlouhé roky na metalové scéně dělal to, co tady nikdo nikdy v takovém rozsahu nedělal, mám tolik neuvěřitelných historek ze zákulisí metalového undergroundu, že se kniha bezesporu stane bestsellerem,“ napísal Říha na facebookovom profile časopisu Pařát.