Nová skladba BEHEMOTH je jedna z najintenzívnejších v ich kariére, MAYHEM chystajú zberateľskú raritku

BEHEMOTH zverejnili novú skladbu. AMON AMARTH zábery z natáčania videoklipu. MAYHEM vydajú zberateľskú raritku. CANDLEMASS zas novú štúdiovku. AUTOPSY s novou skladbou. Indoor edícia festivalu Gothoom má stanovený dátum konania. IAKO BEI majú vonku novú skladbu.

BEHEMOTH

Poliaci BEHEMOTH zverejnili klipom podporenú novú skladbu „Thy Becoming Eternal“ z chystanej štúdiovky „Opvs Contra Natvram“. Novinka má dátum vydania stanovený na 16. septembra prostredníctvom vydavateľstva Nuclear Blast Records. „Video produkoval talentovaný japonský animátor Ruben Fro, ktorý vytvoril túto epickú, eonickú CG krajinu pre nášho stoického bojovníka, ktorou môže prejsť. Skladba samotná je rýchla, zbesilá beštia s bombastickým koncom, rozhodne jedna z najintenzívnejších piesní v katalógu BEHEMOTH. Dajte nám vedieť, či súhlasíte,“ uvádza Nergal v tlačovej správe.

Black metalisti MAYHEM vydajú 16. septembra prostredníctvom vydavateľstva Peaceville Records zberateľský boxset „Pure Fucking Armageddon“. Basgitarista kapely Necrobutcher otvoril svoj trezor s doteraz nevydanými kazetami a dal tak dokopy boxset obsahujúci 6 vinylov vrátane dema „Pure Fucking Armageddon“ z roku 1986, ktorý bol nahratý na jeho magnetofón. Súčasťou tejto zberateľskej raritky sú aj nahrávky zo skúšobne z roku 1986, historický koncert „Live In Ski“ (apríl 1985), úplne prvý oficiálny rozhovor s kapelou, obskúrny projekt CHECKER PATROL, v ktorom figurovali Necrobutcher spolu s Euronymusom, a 80-stránková kniha so spomienkami Necrobutchera a jedinečnými forografiami z prvých fotení MAYHEM. Celé vydanie má však mizernú kvalitu zvuku a je tak len pre vskutku zarytých fanúšikov.

Zberateľský box set „Pure Fucking Armageddon“ od MAYHEM

Vikingovia AMON AMARTH sa pripomínajú zábermi zo zákulisia z natáčania videoklipu ku skladbe „Find a Way or Make One“ z aktuálnej dosky „The Great Heathen Army“.

Indoor edícia festivalu Gothoom sa uskutoční v dňoch 28.-29.4. 2023 v kultúrnom dome v obci Žemberovce. Hlavný organizátor festivalu Peter Beťko sa vyjadril, že kým nenájde vhodný a stabilný areál pre „klasický“ festival, dovtedy bude organizovať len verziu „pod strechou“. „Už som zvažoval aj koniec festivalu, pretože nie je možné, aby sme sa sťahovali každý druhý alebo tretí rok kvôli hlúposti ľudí a ich predsudkom, prípadne nenažranosti s vidinou veľkého zisku,“ vyjadril sa ešte prednedávnom Beťko. Zatiaľ posledný ročník prebehol na letisku v Tekovskom Hrádku pre Leviciach.

Doom metalové legendy CANDLEMASS oznámili, že 18. novembra im prostredníctvom vydavateľstva Napalm Records vyjde nový štúdiový album „Sweet Evil Sun“. Prvú ochutnávku v podobe skladby „Scandinavian Gods“ nájdete nižšie. „Pieseň Scandinavian Gods je v štýle ako keby SLAYER stretli QUEEN a JUDAS PRIEST. Ide o dedičstvo a budúcnosť a o to, že niekedy je absolútne nevyhnutné opustiť svojich starých bohov alebo o nich aspoň pochybovať. V tomto je to o ťažkostiach a irónii v tom, že sa k nim znova a znova priťahujete, do týchto čiernych kruhov a zabudnutia na minulosť. Kde chceme byť? V čo máme veriť? Potrebujeme ich na budovanie lepšej budúcnosti?“ pýta sa basgitarista Leif Edling.

Death metaloví veteráni AUTOPSY vypustili do sveta novú skladbu „Skin by Skin“ z nahrávky „Morbidity Triumphant“. Tá vychádza 30. septembra prostredníctvom vydavateľstva Peaceville Records.

Formácia IAKO BEI sa hlási o slovo s novou, klipom podporenou piesňou „Wrong Doors“ z pripravovaného albumu „Pursuit In 2ife: Vortex Fragoris“. „Prvá ochutnávka z druhého albumu je našou najtvrdšou skladbou, ale zároveň cítim, že najlepšie reprezentuje hudobnú myšlienku celej kapely,“ povedal Roman Jakobej o skladbe. Štýlovo ide o rýchlu a temnú prog metalovú skladbu, ktorá v strede prejde do nečakanej synthwave časti s rôznymi nepravidelnými rytmami. „K textu ma inšpirovala moja manželka Juli, jeden deň som bol naozaj frustrovaný a posťažoval sa jej ohľadom toho, ako ma ignorovali ľudia, o ktorých som si myslel, že by kapele mohli pomôcť. A ona mi na to povedala: Zlatko, niekedy proste treba prestať klopať na tie nesprávne dvere a ísť ďalej. Toto inšpirovalo text skladby,“ ozrejmil frontman kapely.