BEHEMOTH chceli spropagovať nový album koncertným streamom z Ukrajiny

BEHEMOTH chceli spraviť na Ukrajine umelecké, ale aj dôležité politické vyhlásenie.

Nergal s dymovnicami vo farbách Ukrajiny.

Minulý týždeň odhalili poľskí titáni BEHEMOTH svoju najnovšiu vizuálnu hostinu „Opvs Contra Cvltvram“. Streamovaná udalosť bola natočená na streche známeho varšavského Paláca kultúry a vedy. Informoval o tom portál Blabbermouth.

„BEHEMOTH boli dlhý čas cenzurovaní a prenasledovaní katolíckou cirkvou na príkaz našej fašistickej vlády. Toto predstavenie na pozadí tejto budovy predstavuje monumentálny prostredník pre tie prasce a ďalší pre Jozefa Stalina a jeho sovietsky kruh. Viva sloboda!“ znelo ich vyhlásenie na predstavenie tohto snaženia. Mimochodom, budova sa pôvodne volala Palác kultúry a vedy Jozefa Stalina.

Koncertný stream predznamenával príchod ich v poradí dvanástej štúdiovky „Opvs Contra Natvram“. V rozhovore pre Rock Sound prezradil viac Adam „Nergal“ Darski, líder a umelecký alchymista kapely.

Rozmýšľali, že stream natočia v Kyjeve, aby urobili veľmi dôležité politické vyhlásenie

„Snažili sme sa urobiť niečo veľké okolo dátumu vydania. Hovoril som o tom mesiace a rozhadzoval rôzne nápady. Dokonca sme mali nápad ísť vystupovať niekam do Kyjeva na Ukrajine. Naozaj sme nadväzovali kontakty s niektorými produkciami. Mysleli sme si, že nielenže môžeme spraviť umelecké, ale taktiež aj veľmi dôležité politické vyhlásenie.“

„Využívam svoje platformy,“ pokračoval Nergal. „Používam javisko a v rozhovoroch využívam príležitosť na to, aby som spomínal veci, ktoré považujem za relevantné a spravodlivé. Pomysleli sme si: Možno by sme mali ísť do Kyjeva a urobiť to na vrchole nejakej budovy. Ak tam bude bombový útok, mali by sme ísť do ilegality, ako to urobili U2, keď Bono a Edge vystupovali v podzemí metra. Nakoniec sme sa to rozhodli uskutočniť vo Varšave, pretože to dávalo väčší zmysel. Logisticky aj ekonomicky, aj keď stále to bolo kurevsky drahé.“

„Naozaj dúfam, že ľudia tomu budú venovať pozornosť a ocenia všetko to úsilie, ktoré sme vynaložili a investovali. Je to zadarmo, dávame vám niečo navyše ku nahrávke, aby sa okolo nej vytvoril humbuk a takisto pre nadchádzajúce európske a juhoamerické turné,“ dodal Nergal na záver.