Nový album SLIPKNOT vychádza už zajtra. Gitarista Jim Root prekvapil zmiešanými pocitmi z neho

Gitarista SLIPKNOT je prekvapený, že nový album dokázali dokončiť. Bolo veľa faktorov, ktoré boli proti tomu, aby sme túto nahrávku urobili, tvrdí.

SLIPKNOT

Americká kapela SLIPKNOT vydáva už tento piatok (30.9.) novú nahrávku „The End, So Far“. Album produkoval Joe Barresi, je posledným počinom skupiny u vydavateľstva Roadrunner Records a prvým s perkusionistom Michaelom Pfaffom (Tortilla Man). V rozhovore pre Music Radar hovoril gitarista Jim Root o svojich zmiešaných pocitoch zo samotného albumu a z procesu nahrávania. Informoval o tom portál Metal Injection.

Využitie producenta a prípravy na nahrávanie mohli byť lepšie

„Joe Barresi je úžasný producent. Má skvelé výsledky a mám pocit, že sme na neho neboli pripravení a nedokázali sme ho využiť v plnej miere. Nerobili sme predprodukciu. Túto nahrávku sme v podstate vystavili v štúdiu, veľa z toho sa dialo kvôli covidu a toho, že sme boli od seba oddelení. Okolnosti nás viedli k tomu, že sme nahrávku urobili tak, ako bola urobená. Nemal som veľa kreatívnych vkladov. Keď som sa snažil prísť s nápadmi na aranžmány, cítil som sa akýsi uponáhľaný. Neskúšali sme ako kapela. Nepoznali sme piesne zhora nadol a to ovplyvnilo nahrávku. Prinútilo nás to, aby sme sa medzi sebou nehádali a nebojovali, ale snažili sme sa prísť na to, aký je najlepší spôsob a ako k tomu pristupovať s vedomím, že to, čo robíme, robíme dobre.

Môžete si plánovať koľko chcete, keď sú tu veci, ako veľké hodiny nad vašou hlavou, rozpočet od vydavateľstva a štúdio, v ktorom sme boli, jeho rozvrh. Bolo veľa faktorov, ktoré boli proti tomu, aby sme túto nahrávku urobili. Som prekvapený, že sme ju dokázali dokončiť,“ prekvapil Jim Root.

Jim Root. Foto: fb Slipknot

„A potom nám dlho trvalo, kým sa to dostane von, v porovnaní s tým, ako dlho nám trvalo nahrávanie! A keď to trvalo tak dlho, mohli sme si dať kurva čas s predprodukciou a podľa mňa dodať lepší produkt. Neznamená to však, že sme sklamaní z toho, čo vydávame. Je to to, čo sme mohli urobiť vzhľadom na okolnosti a veci, s ktorými sme museli pracovať,“ doplnil.

„Je to ako u filmov. Režiséri neustále hovoria, že film nikdy nedokončia, jednoducho ho opustia! Mám pocit, že viac ako čokoľvek iné, sme museli túto nahrávku opustiť a pohnúť sa od nej ďalej. Perkusionista Clown povedal niečo v štýle: „Nie je to nahrávka SLIPKNOT! Stále sme na turné k We Are Not Your Kind, a mimochodom, sú tu nejaké nové skladby.“ Môžete povedať, že vydávame nový album a pre fanúšikov to určite je album SLIPKNOT. Bez ohľadu na to, čo hovoríte, je to tak,“ dodal na záver čoskoro 51-ročný gitarista.

Roadrunner Records už nie sú ani tieňom toho, čo bývali

SLIPKNOT vydali svoj rovnomenný debut v roku 1999 u Roadrunner Records a s týmto vydavateľstvo to ťahali až do súčasnosti. Ako už bolo spomenuté, album „The End, So Far“ je ich posledným u tejto nahrávacej spoločnosti. Ich cesty by sa rozišli už možno skôr, avšak kapela bola zmluvne viazaná na ešte jednu nahrávku.

„Myslím, že je to v pohode, pretože v tomto bode by sme mohli robiť, čo chceme. Ak by sme chceli, mohli by sme urobiť návratový album, kde sa jednoducho zavrieme do miestnosti a napíšeme ho. Mohli by sme sa vytvoriť niečo skutočne komplexné a temné. Alebo urobiť dvojitý koncepčný album s filmom. Takže pre mňa je to naozaj o tom, čo chceme robiť. Môžeme povedať, že zmluvne môžeme robiť jednorazové akcie po zvyšok našej kariéry. Priznajme si to, Roadrunner už nie sú to, čo bývali. Nie sú z toho ani tieň. Nie je teda naliehavé, aby sme s nimi niečo robili. Všetci ľudia, s ktorými sme začínali, sú preč a boli prepustení veľmi neslávnym spôsobom,“ povedal Corey Taylor v rozhovore pre Apple Music 1.