Dream Theater – Breaking the Fourth Wall

Aj vy patríte medzi tých verných fanúšikov DREAM THEATER, ktorým začína byť polica s dvdčkami akosi priúzka? Dalo by sa povedať, že s absolútnou novinkou na poli dvd/bluray nosičov „Breaking the Fourth Wall: Live From the Boston Opera House“ vám na čele pribudne nejedna vráska, no opak je v tomto prípade pravdou. S aktuálnym živákom (za posledných desať rokov ich má kapela na konte už päť!) totiž prichádza aj jeden z najluxusnejších koncertných záznamov v  kariére tejto legendy progresívneho metalu z New Yorku. Ak ste naháňali sánky po podlahe pri fantastických „Live at Budokan“ alebo „Score“, tu si rovno pripravte pár náhradných  nohavíc.
Možno si poviete, že tak trochu preháňam, ale pri tomto novom dvojkotúči sa jednoducho nedá inak. Vy, ktorí ste navštívili mimoriadne podarenú zastávku „Along for The Ride Tour“ v Bratislave, už možno tušíte, čo sa skrýva v kúzelníckom klobúku, lenže kapela sa nebojí vytiahnuť nejaké to eso navrch. Tu je ich hneď niekoľko. Nechýba výborný zvuk s dnes už neodmysliteľným priestorovým 5.1 usporiadaním a dokonale čistý obraz. Veľkolepú scénu bostonského operného domu s obrovským svetelným parkom sníma dostatočný počet kamier. Tie sú umiestnené na každom „horúcom“ mieste a ich strih je veľmi citlivý a plynulý. Nechýbajú zábery z vypredaného trojtisícového hľadiska, kde sa síce do cesty občas pripletie nejaká ta „makovica“ či ruka, ale to všetko pôsobí nesmierne autenticky a živo. Inou kapitolou sú detailné zábery na prácu samotných muzikantov a tie neraz vyrážajú dych. Graficky plne prepracované (žiaľ trochu chaotické) menu je dnes už nutnosťou, takže postupne prejdeme k hudobnej náplni.



Tá skrýva niekoľko svojich naj. Tým prvým je samotný výkon DREAM THEATER, a to najmä frontmana Jamesa LaBrieho, ktorého spev je najlepší za posledné roky, o čom sme sa mohli naživo presvedčiť aj v spomínanej Bratislave. Druhým je samozrejme špeciálny výročný set z veľkej časti venovaný slávnym klasikám z „Awake“ a „Scenes From A Memory“. Úvodný akt síce skrýva niekoľko slabších miest (tie nech každý vyberie sám), no dokonalo odprezentované „The Looking Glass“, „Trial of Tears“ a najmä „Breaking All Illusions“ to plne vynahradzujú. To podstatné ale prichádza až po vložení disku číslo dva. Úvodné riffy „The Mirror“ začínajú deväťdesiatminútový príval silných zimomriavok, ktorý pokračuje cez vymodlenú „Space-Dye Vest“ a končí až so záverečnými tónmi „Finally Free“.

Pätica doplnená speváckym zborom a symfonickým orchestrom Berklee College of Music znie v týchto chvíľach doslova monumentálne. Takmer trojhodinová šou je pomaly, ale isto za nami, no iné riešenie než „repeat“ neprichádza do úvahy.

Bonusová výprava je pomerne nenápadná a chudobná na ďalší materiál, ale to sa dalo pri tak výdatnej hlavnej časti asi očakávať. K dispozícií sú iba hravé animácie doplňujúce piesne „Enigma Machine“, „Illumination Theory“ a taktiež obsiahla fotogaléria mapujúca tento pamätný večer.

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 29.9.2014
Web: www.dreamtheater.com
Zostava:
James LaBrie – vokály
John Petrucci – gitara
John Myung – basgitara
Jordan Rudess – klávesy
Mike Mangini – bicie
Berklee College of Music (v skladbách 14 až 18)
Videografia:
Images and Words: Live in Tokyo – 1993
5 Years in a Livetime – 1998
Metropolis 2000: Scenes from New York – 2001
Live at Budokan – 2004
Score – 2006
Chaos in Motion – 2008
Live at Luna Park – 2013
Breaking the Fourth Wall – 2014
Tracklist:
Act I:
The Enemy Inside
The Shattered Fortress
On the Backs of Angels
The Looking Glass
Trial of Tears
Enigma Machine (with drum solo)
Along for the Ride
Breaking All Illusions

Act II:
The Mirror
Lies
Lifting Shadows off A Dream
Scarred
Space-Dye Vest
Illumination Theory

Act III:
Overture 1928
Strange Déja Vu
The Dance of Eternity
Finally Free
Definitíva:
DREAM THEATER idú na dno svojich síl
 a prinášajú možno najlepší živý záznam
 vo svojej dlhoročnej kariére.
Obrovská porcia geniálnej hudby
doplnená o skvelé výkony, dokonalý setlist,
bezchybná technická stránka a mnoho ďalšieho.
Na tento večer operný dom v Bostone
 len tak ľahko nezabudne.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 10 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla