STRATOVARIUS – Survive

Pod názvom novinky „Survive“ power metalových veteránov STRATOVARIUS sa skrýva jednoznačný odkaz ľudstvu, ale súčasne aj potvrdenie ich svojbytnosti a odhodlanosti.

Presne tak! Aktuálny kotúč je už piatym potvrdením toho, ako životaschopne sa títo fínski melodici javia aj bez prítomnosti kedysi ústrednej persóny Tima Tolkkiho. Je potvrdením aj toho, ako charakterovo vzdialená je súčasná tvár STRATOVARIUS, tej z konca deväťdesiatych rokov. Núka nám jednoznačné posolstvo, že dusivé, ťaživé, či miestami až skľučujúce náladove plochy, nie sú zámerom pätice muzikantov, ktorí fungujú ako jedno, a vzájomne sa netlačia do polôh, ktoré im nevyhovujú.

STRATOVARIUS – Survive

Z dosky cítiť bezprostrednosť a hlavne uvoľnenosť. Materiál je pozbavený akejkoľvek nevýraznosti a sterility. „Survive“ zvukovo odkazuje na minulé záseky „Nemesis“ (recenzia TU) alebo „Eternal“ (recenzia TU), ponúka však nadstavbu v podobe výraznejšej húževnatosti, priestrannosti a výbušnosti. Dokonca i kompozične je akýmsi priesečníkom týchto dvoch dosiek, ktoré patria v novodobej histórii k tým najsilnejším.

Tento zásek nás utvrdzuje v tom, akou ústrednou osobou sa pre STRATOVARIUS stal gitarista Matias Kupiainen. Po vzore skorších albumov nemalou mierou obohacuje nielen kompozičný výraz novinky, ale tvaruje ju aj nezameniteľným produkčným rázom. Právom nemožno opomenúť aj šedú eminenciu Janiho Liimatainena (INSOMNIUM, CAIN’S OFFERING), ktorý opätovne prispel nielen vokálmi, ale aj skladateľským kumštom. Šibalsky tak dopomáha tomu, aby styčných plôch medzi STRATOVARIUS, a hlavne CAIN’S OFFERING, nebolo málo.

Kapela sa na „Survive“ nejaví novátorsky. Zato však pôsobí koncentrovane a sústredene. Zdôrazňujem, že jej nechýba riadna dávka entuziazmu, ktorý ciachuje všetky skladby enormnou dávkou živelnosti a nadhľadu. Nemalou mierou k tomu prispieva vysoká frekvencia výskytu Matiasových mrštných riffov a náladovo štedrých odtieňov gitár, od tých strojovo chladných, až po melodicky vtieravých. V kombinácii s Jensovými sugestívnymi, niekedy dráždivými, inokedy zase honosne sa nesúcimi klávesmi, vytvárajú vskutku emotívne inštrumentálne pletence.

STRATOVARIUS

STRATOVARIUS do nás búšia svojim power metalom par excellence hneď skraja albumu. „Survive“ a „Demand“ sú žriedlami nezľavujúcej inštrumentálnej neskrotnosti, vycibrených refrénov a vetvených melodických motívov. Pripodobnia, ako by to bolo sedieť na kypiacom kotle, pod ktorý sa prikladá šúľkami dynamitu. Náladový zlom predstavuje popínavý „Broken“. Kúsok, ktorý rýchlostne podradí, nad ktorým sa majestátne čnie mohutný refrén dopĺňajú famózne variabilné Rolfove bicie a uchvatne precítený pulzujúci Jensov a Matiasov sólový duel.

V iskrivej „Firefly“ cítiť vibrácie rockových osemdesiatok a gitarové postupy šité pre atmosféru štadiónov. Z rádiovo vľúdnej „We are not Alone“ sála oddychová ležérnosť a neviazanosť typická pre aktuálnu formu STRATOVARIUS.

Jemne melancholická „Frozen in Time“ prinesie mierny závan klasických albumov, nesie sa v strednom tempe, necieli na prehnanú dramatizáciu alebo výpravnosť, ale stoicky rozvíja nenútenú melodiku. Doteraz dokonalý výkon podčiarkuje Timo Kotipelto (vokál) aj vo „World on Fire“, ktorej devízou je klenutý explozívny refrén. Nasledujúca speedovka „Glory Days“ a dvojica „Breakaway“ či „Before the Fall“, uhranú tým ako nevtieravo a hlavne organicky prepájajú melodickú vyzývavosť, okamžitú funkčnosť refrénu s pestrofarebnou paletou nálad.

Záverom dosky sa STRATOVARIUS dostávajú po prvýkrát z formy. Jedenásť minútový opus „Voice of Thunder“ neprichádza s takým množstvom exkluzívnych momentov, ktoré by počas celého trvania skladby udržali pozornosť, respektíve vedeli žiadanou gradáciou pripraviť pôdu pre ohromujúce finále. Aj napriek tomuto, nie úplne vydarenému finále, nám Fíni servírujú jednu z najvydarenejších power metalových nahrávok tohto roka.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic power metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: earMUSIC
Dátum vydania: 23.09.2022
Web: http://stratovarius.com/
Zostava:
Timo Kotipelto – spev
Matias Kupiainen – gitary
Lauri Porra – basgitara
Jens Johansson – klávesy
Rolf Pilve – bicie
Tracklist:
Survive (04:39)
Demand (04:03)
Broken (04:57)
Firefly (03:38)
We are not Alone (04:34)
Frozen in Time (06:43)
World on Fire (04:26)
Glory Days (05:06)
Breakaway (04:28)
Before the Fall (04:15)
Voice of Thunder (11:10)
Diskografia:
Fright Night – 1989
II – 1992
Twilight Time – 1992
Dreamspace – 1994
Fourth Dimension – 1995
Episode – 1996
Visions – 1997
Destiny – 1998
Infinite – 2000
Elements Pt. 1 – 2003
Elements Pt. 2 – 2003
Stratovarius – 2005
Polaris – 2009
Elysium – 2011
Nemesis – 2013
Eternal – 2015
Survive – 2022
Definitíva:
STRATOVARIUS si na aktuálnom kotúči „Survive“ udržiavajú suverénny prejav z minulých dosiek. Novinka podporená vycibreným inštrumentálnym prejavom, sebavedomým vokálom a burácajúcimi refrénmi, sa tak stáva dravým predátorom v tohtoročnom súboji power metalových albumov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články