Slash – World on Fire

Kto by nepoznal Saula Hudsona? Že neviete o kom je reč? Tak napovieme. No predsa kučeravého gitaristu legendárnych GUNS N ROSES známeho pod prezývkou Slash. Jeho nemeniaci imidž zahrňujúci klobúk, slnečné okuliare, no čo je podstatnejšie sú jeho virtuózne gitarové výkony.  Meno Slash nepozná snáď len nejaký pustovník, ktorý sa posledných 40 rokov nedostal k médiám a akejkoľvek hudbe. Slash je to hudobná osobnosť, ktorá už roky k najlepším gitaristom sveta. Od odchodu z GUNS N ROSES v roku 1996, prešiel projektami  SLASHS SNAKEPIT a VELVET REVOLVER, v ktorých tiež nezotrval a tak sa vydal na sólovú dráhu, kde tvorí hudbu pod svojím vlastným pseudonymom Slash.
Prvý album s jednoduchým názvom „Slash“  bol akousi kompiláciou skladieb s rôznymi hudobníkmi aj vokalistami (Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Kid Rock, …), avšak práve pri nahrávaní nadviazal spoluprácu s Mylesom Kennedym (ALTER BRIDGE), ktorý sa stal jeho dvorným spevákom pre nasledujúci album „Apocalyptic Love“ a inak tomu nie je ani na aktuálnej novinke „World On Fire“ . Na oba albumy si prizval aj muzikantov z kapely THE CONSPIRATORS, vďaka čomu tieto nahrávky pôsobia ucelenejšie ako jeho prvotina.

V podstate „World on Fire“ nie žiadnou prevratnou novinkou, skôr nadviazaním na „Apocalyptic Love“  bez nejakého ďalšieho posunu, avšak ani poklesu. Ide o klasický slashovský rukopis, jeho gitarové party a sóla sú ľahko rozpoznateľné. Štýl je rovnako nezmenený, klasický hard rock plávajúci od balád, cez poriadne vypaľovačky blížiace sa miestami až k metalovým vodám.



Úvodná skladba „World on Fire“ je akoby zhrnutím celého albumu a jeho nálady. Zvuk a kompozície zasadené do čias dávno minulých, ale stále s potrebným nábojom. Kombinácia nápaditých gitarových častí a sól s naozaj výborným speváckym výkonom je akousi zárukou vysokej kvality. Myles Kennedy je absolútne sebaistý vo všetkých polohách, od hlbokých, až po prekliate vysoké jačáky. Pre Slasha bol jednoznačne dobrou voľbou a určite aj inšpiráciou k spevácky náročnejším skladbám.

Album je v počte skladieb, ale aj kvalite naozaj štedrý, no žiaľ absolútne zlyhal v originalite jednotlivých piesní. Aj po niekoľkonásobnom vypočutí sa neustále zlievajú a na pár výnimiek chýbajú albumu vrcholy, ktoré by si človek jasne zapamätal. Celých 77 minút sa nesie v jednom tempe, štýle a kvalite. Teoreticky každá jedna skladba má na to stať sa hitom, ale v kombinácii s ostatnými, akosi neviete vybrať ktorá ňou vlastne je, lebo všetky sú veľmi podobné a tak sa veľmi skoro dostavuje pocit monotónnosti. Naozaj mám problém vybrať nejaké, ktoré by vyčnievali nad ostatnými, či už v dobrom alebo zlom.

Snáď najodlišnejšie sú balady „Bent to Fly“ a „Battleground „ ale aj to len vďaka pomalšiemu tempu, čo je u balád logické. „Battleground „ sa mi však zdá o dosť lepšia. Pri niektorých skladbách sa dostavuje aj pocit, že tento riff alebo pasáž ste už akoby počuli a nie je to náhoda. Slash sa vrátil do obdobia GUNS N ROSES a niektoré nálady preniesol aj na svoju novinku, nedá sa však povedať, že by sa vykradol, skôr pripomenul niektoré silné momenty v novom šate. Najvýraznejší takýto návrat cítiť asi v skladbe „Stone Blind“. Pri takej „Beneath the Savage Sun“ ma zaujala ponurejšia atmosféra a lyrický spev znejúci až ako modlitba, samozrejme prekladaný famóznymi gitarovými sólami, z ktorých to hlavné je fakt dych vyrážajúce. 

Pre milovníkov dlhých sól je blahom jednoznačne inštrumentálka  „Safari Inn“ , pre mňa asi najzapamätateľnejšia je úvodná a titulná „World on Fire“, potešia aj nakopávky „The Dissident“,  alebo „Automatic Overdrive“. Avšak opakujem, naozaj sú skladby veľmi podobné a medzi sebou ťažšie rozlíšiteľné. Nejde o vyslovene slabé piesne, to rozhodne nie, ale je ich priveľa a chýba ich rôznorodosť, sú si až tak podobné, že máte pocit, akoby ste ani nepočúvali album, ale ale jednu príliš dlhú skladbu, na ktorú je na konci už ťažké sa sústrediť. Každopádne jednotlivé songy majú potrebnú dravosť a energiu.

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Dik Hayd International
Dátum vydania: 16.9.2014
Web: http://slashonline.com/
 
Zostava:
Slash
– gitary
Myles Kennedy
– spev
Todd Kerns
– basgitara, doprovodný spev
Brent Fitz
– bicie, perkusie
Diskografia:
Slash – 2010
Apocalyptic Love – 2012
World on Fire – 2014
Tracklist:
World on Fire
(4:31)
Shadow Life
(4:00)
Automatic Overdrive
(3:35)
Wicked Stone
(5:27)
30 Years to Life
(5:38)
Bent to Fly
(4:56)
Stone Blind
(3:49)
Too far Gone
(4:07)
Beneath To Savage Sun
(5:48)
Withered Delilah
(3:10)
Battleground
(6:59)
Dirty Girl
(4:14)
Iris of the Strom
(4:00)
Avalon
(3:00)
The Dissident
(4:26)
Safari Inn
(3:26)
The Unholy
(6:48)
Definitíva:
Tretí sólový album Slasha je prehliadkou
 jeho gitarovej geniality, plný poctivého rocku
 a hard rocku, výborných muzikantov a je jednoznačne
 plný kvalitných skladieb, ale aj napriek tomu
 mu chýba originalita a vlastný dej skladieb.
„World on Fire“ bude určite vzácnym kúskom
 do zbierky fanúšikov Slasha a celkovo
 starého hard rocku amerického štýlu,
no ostatných bude pravdepodobne dosť nudiť.

Autor: Anula



Hodnotenie autora:  6 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla