Mustaine by rád ešte jeden koncert Big Four, líder MEGADETH aj o možnej spolupráci s Hetfieldom

Dave Mustaine z kapely MEGADETH sa opäť vyjadril, že by bolo fajn, ak by sa uskutočnil ešte jeden koncert Big Four.

Dave Mustaine a James Hetfield. Foto: Tim Mosenfelder/WireImage

Takzvaná „veľká štvorka“ thrash metalu 80. rokov – METALLICA, MEGADETH, SLAYER a ANTHRAX prvýkrát v histórii zahrala spoločne 16. júna 2010 pred 81 000 fanúšikmi na festivale Sonisphere na letisku Bemowo v poľskej Varšave. V tom istom roku sa potom podelili o pódium na ďalších šiestich vystúpeniach v rámci série Sonisphere. V roku 2011 sa opätovne stretli na niekoľkých vystúpeniach, vrátane posledného koncertu, ktorý sa konal 14. septembra 2011 na Yankee Stadium v New Yorku. Informoval portál Blabbermouth.

Je na METALLICE, zorganizovať ďalší koncert Big Four

V novom rozhovore s Gregom Puciatom pre Songfacts.com sa Dave Mustaine vyjadril ohľadom možností ďalších vystúpení „Veľkej štvorky“.

„Naozaj si myslím, že je čas, aby chlapci z METALLICY zintenzívnili svoje úsilie a urobili posledné kolo. Uvidíme, či dokážeme prinútiť SLAYER, aby sa vrátili a odovzdať tak pochodeň novej Big Four. Zostáva už len zistiť, kto to je. Myslím si, že by bolo symbolické, keby sme niečo urobili napríklad v L.A. Coliseum, aj keď by to mala byť len jedna šou. SLAYER pochádzajú z Los Angeles, takže by pre nich bolo pravdepodobne pohodlnejšie ísť v noci domov. (Poznámka redakcie: Tom Araya je dlhoročným obyvateľom Texasu, zatiaľ čo Kerry King v súčasnosti nazýva svojím domovom New York a Paul Bostaph s Gary Holtom žijú v severnej Kalifornii.) Ja osobne som v to už nejaký čas dúfal a stále sa pýtam a pýtam. Nezaujíma ich to, ale je to na nich.“

Mustaine by chcel férové podmienky

Začiatkom roku 2018 Mustaine povedal, že by rád zahral vystúpenie „Big Four“, kde by sa so všetkými kapelami zaobchádzalo spravodlivo namiesto toho, aby METALLICA predviedla dlhší set a získala viac priestoru na pódiu, ako ostatné skupiny. „Vždy mi to trochu znechutilo pocit, keď som sledoval, ako Kirk Hammett na DVD „The Big Four: Live From Sofia, Bulgaria“, predtým ako vystúpia na pódium, hovorí, že sú „najväčší“. To trochu ukazuje, aká tam bola mentalita. Že to naozaj nebola „Veľká štvorka“, bola to METALLICA a potom my traja,“ povedal Mustaine pre SiriusXM.

„Bol by som rád, keby sa to urobilo tak, že sa s nami bude zaobchádzať férovo a všetci budeme mať rovnaký čas, rovnaké možnosti na pódiu, ale nemyslím si, že sa to stane. Ale je to v pohode, pretože SLAYER sa zapíšu do histórie a nepotrebujú veľkú štvorku, aby sa stali legendárnejšími, než už sú. A ja tiež nie,“ dodal.

Spolupráca s Hetfieldom a staré krivdy

V aktuálnom rozhovore pre Songfacts.com bol Dave Mustaine taktiež požiadaný, aby upresnil svoj nedávny výrok, že by opäť rád spolupracoval s Jamesom Hetfieldom. Na otázku, či sa s ním o tom skutočne rozprával, odpovedal: „Keď sme sa naposledy rozprávali, neskončilo to veľmi dobre, pretože máme nejaké spomienky na pár vecí, ktoré sa stali, keď som bol v kapele. Pamätám si to jedným spôsobom a on hovorí, že sa to stalo inak. Ale je to o niekom inom. Hovorí ku mne v mene – viete koho,“ očividne narážal na Larsa Ulricha.

„Chceli vydať demo No Life ‚Til Leather, 27 skladieb, plagáty, letáky, obrázky, všetko. Povedal som, že by som to urobil rád a James povedal: – Pozri, posrali sme to. Posledné tri veci, ktoré sme spravili, obrovsky zlyhali. Povedal, že je to Lulu (spolupráca METALLICY s Lou Reedom, vydaná v roku 2011, pozn. redakcie), niečo s názvom Orion (festival Orion Music + More, ktorý sa konal v rokoch 2012 a 2013, pozn. redakcie) a bola tu ešte jedna vec. Myslím, že to bol film o fanúšikovi alebo niečo podobné (film z roku 2013 „Metallica: Through the Never,“ pozn. redakcie). Neviem. Nevnímam to ako zlyhanie. Ale povedal som mu – Áno, mal by som záujem. A on mi povedal – Radi by sme dali všetko do poriadku so všetkou históriou, vydávaním a podobne. Odpovedal som mu, že dobre. Pretože jedným z dôvodov, prečo sme sa nedokázali skutočne zosúladiť, je to, že som mal piesne, ktoré som pri odchode nechcel, aby nahrávali, a oni pokračovali a nahrali ich, ale nezaplatili mi môj podiel.“

„Rád by som spolupracoval s Jamesom. Tiež by som chcel opäť spolupracovať s Larsom, ale myslím si, že skutočný talent v METALLICE bol vždy okolo gitary – z bicích si robí každý srandu. Lars je naozaj skvelý aranžér piesní. A verte tomu alebo nie, sledoval som ho na akustickej gitare, ako píše úvodný riff k skladbe Master of Puppets. Viete, čo to bolo? Bol to chlapík s gitarou, ktorý nevie hrať. V žiadnom prípade to nebolo nič extra. Spôsob, akým to zahral James, bol ohromujúci,“ zakončil Mustaine.