Obituary – Inked in Blood

Byť obyvateľom slnečnej Floridy musí byť vskutku dobrá vec, či už kvôli klimatickým podmienkam, alebo kvôli dosahu k uznávanej death metalovej scéne, z ktorej pochádzajú aj legendárni veteráni OBITUARY. Tí oslavujú tento rok už 30 rokov pôsobenia na scéne, aj keď je pravda, že v roku 1984 pôsobili ešte pod názvom EXECUTIONER. OBITUARY sú kapelou, ktorá ma pred dvanástimi rokmi sprevádzala pri mojich začiatkoch s metalovou muzikou a ich hymna „Slowly We Rot“ nahratá na MC kazete mi sprostredkovala pohľad na kov smrti. Bratia Tardyovci a spol. tento rok vydali svoj deviaty dlhohrajúci album „Inked in Blood“, ktorého realizácia bola sprostredkovaná pomocou Kickstarteru a finančnej dotácie od fanúšikov. A to či oplatili dôveru fanúšikov si rozoberieme v nasledujúcich riadkoch.
Hneď na začiatok treba pripomenúť, že OBITUARY neboli nikdy zoskupením s nejakou motiváciou posúvať svoj štýl niekde k experimentom a je jasné, že to už vôbec nebudú robiť na staré kolená. Čiže aj novinka je v nimi určených mantineloch. Kapela si prešla aj personálnymi zmenami, odchádzajúceho basgitaristu Franka Watkinsa nahradil známy Terry Butler (MASSACRE, ex-SIX FEET UNDER) a Ralpha Santollu na pozícii sólovej gitary nahradil Kenny Andrews. 

Nový album je zmesou rýchlych, chytľavých alebo v strednom tempe odsýpajúcich skladieb, takže opäť nám OBITUARY namiešali pre nich typickú porciu death metalu. Na „Inked in Blood“ dostali však viac priestoru pomalšie skladby s celým priehrštím dobre a hutne znejúcimi groove/death metalovými riffmi Trevora Peresa, ktoré sú obsiahnuté v podstate na celom albume. Najvýraznejšie to je azda v titulnej „Inked in Blood“ alebo „Within a Dying Breed“.



Sólovými vyhrávkami sa samozrejme pripomenie aj nováčik Kenny Andrews, najviac v bonusovej „Intoxicated“. Bicmen Donald Tardy sa snaží v rámci možností o pestrú hru a hlavne v skladbách „Violence“, „Deny You“ či „Minds of the World“ sa v niektorých momentoch pekne vyhral s kopákmi. Zaujímavosťou sú určite zvláštne znejúce prechody. Všetkému však velí nezameniteľný vokál Johna Tardyho.

Pomalšie skladby sa teda pekne striedajú s tými rýchlejšími a poriadne chytľavými, ktoré reprezentuje hneď úvodná „Centuries of Lies“, alebo už spomínaná „Violence“. Makovicu si však odkrútite v azda najväčšej hitovke „Minds of the World“, ktorá je víchricou až s thrash metalovými prvkami. Pre mňa určite vrchol albumu.

Ak si zadovážite deluxe verziu tak budete mať k dispozícii aj dve bonusové skladby „Intoxicated“ a „Bloodsoaked“ nahraté live v Morrisound Studios. Prvá menovaná je pestro vystavaná pieseň so zmenami tempa, druhá „Bloodsoaked“ sa nesie v pomalšom tempe a takmer bez spevu. Čo môže byť menším problémom je stopáž ,49 minút je dosť a keď ešte k tomu pripočítame bonusy, tak máme dokopy takmer hodinu muziky, čo je pri death metale už na hrane, ale našťastie to zas nie je nič neúnosné.

Novinka „Inked in Blood“ je klasickou nahrávkou od tejto smečky s dobre odvedenou prácou, ktorá nesklame, ale takisto ani extra neohúri, pretože OBITUARY vedia nahrať aj väčšie pecky a niektoré albumy v ich diskografii sú toho jasným dôkazom. Novinka je však aj tak najlepším materiálom od ich návratu na scénu v roku 2003, počas ktorého vydali nie až tak úplne presvedčujúce tri albumy.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 24.10.2014
Web: www.obituary.cc
Zostava:
John Tardy – vokály
Trevor Peres – gitara
Kenny Andrews – gitara
Terry Butler – basgitara
Donald Tardy – bicie
Diskografia:
Slowly We Rot – 1989
Cause of Death – 1990
The End Complete – 1992
World Demise – 1994
Back from the Dead – 1997
Frozen in Time – 2005
Xecutioners Return – 2007
Darkest Day – 2009
Inked in Blood – 2014
Tracklist:
Centuries of Lies (2:08)
Violent by Nature (4:33)
Pain Inside (4:35)
Visions in My Head (4:14)
Back on Top (4:30)
Violence (2:06)
Inked in Blood (4:13)
Deny You (4:48)
Within a Dying Breed (5:36)
Minds of the World (3:24)
Ouf of Blood (3:19)
Paralyzed with Fear (5:38)
Bonus track:
Intoxicated (4:54)
Bloodsoaked (3:19)
Definitíva:
Od OBITUARY nikto nečaká prekvapenia.
A tak aj na ich deviatom štúdiovom albume
„Inked in Blood“ je to typický death metal,
v ktorom prevažujú v strednom tempe plynúce piesne
 s hutnými groove riffmi, obohatené
 o rýchlejšie a chytľavé skladby.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla