Zomrel legendárny gitarista Jeff Beck. Novinky hlásia SÓLSTAFIR, KAMELOT, NERVOSA a ďalší

Zomrel gitarista Jeff Beck. Zmena v zostave NERVOSA. KAMELOT, CATTLE DECAPITATION a PERIPHERY vydajú nové albumy. SÓLSTAFIR, DEMONIC-EYED a REVOCATION s novými klipmi. PRONG zverejnili novú skladbu. Iggy Pop zahral u Jimmyho Kimmela. Liv Kristine vydá nový sólo album.

Jeff Beck (1944 – 2023)

Vo veku 78 rokov zomrel legendárny gitarista Jeff Beck. Náhle úmrtie bolo spôsobené bakteriálnou meningitídou. Beck bol všeobecne uznávaný ako jeden z najtalentovanejších a najvýznamnejších gitaristov na svete a hral po boku niektorých z najväčších umelcov rocku, bluesu a jazzu. Počas svojej významnej, 50 rokov trvajúcej hudobnej kariéry, získal 8 cien Grammy, Rolling Stone ho zaradil medzi 100 najlepších gitaristov všetkých čias a do Rock´n´rollovej siene slávy bol uvedený dvakrát – raz ako člen THE YARDBIRDS a potom ako sólový umelec.

Islandská skupina SÓLSTAFIR natočila nový videoklip ku piesni „Dionysus“ zo stále aktuálnej radovky „Endless Twilight of Codependent Love“. Video bolo natočené v Reykjavíku medzi augustom a októbrom 2021 a zostrihané v štúdiu Don’t Panic Films v Bostone. Materiál bol pôvodne nasnímaný v rozlíšení 8K, avšak hotový produkt bol celý naskenovaný na 35 mm film. Vo svojom jadre je videoklip ku skladbe „Dionysus“ alegóriou na vnútorné násilie a tragédiu zneužívania návykových látok a na boj s nekonečným súmrakom spoluzávislej lásky.

Melodici KAMELOT vydajú 17. marca prostredníctvom vydavateľstva Napalm Records nový album „The Awakening“. „The Awakening je jeden z našich najrozmanitejších albumov za posledné roky. Na tejto nahrávke sme spojili prvky od progresívneho, power a gothic metalu až po symfonický a melodický metal. Spolupráca s úžasnými hosťujúcimi umelcami z celého hudobného priemyslu, alebo s producentom Sascha Paethom či Jacobom Hansenom, ktorý album mixoval, nám dala ďalší krok v celkovom zvuku. Tento album ponúka fanúšikom KAMELOT všetko a presahuje aj hranice nových metalových a hardrockových légií,“ uvádza v tlačovej správe gitarista Thomas Youngblood. Nižšie si môžete vypočuť prvú ochutnávku v podobe klipovky „One More Flag in the Ground“.

Progresívni death/grinderi CATTLE DECAPITATION vydajú 12. mája prostredníctvom vydavateľstva Metal Blade Records nový štúdiový album „Terrasite“. „Všetci sme počuli staré príslovie o tom, ako je šváb všadeprítomný, invazívny, zákerný, že by mohol prežiť aj jadrovú vojnu. Náš predchádzajúci album Death Atlas zanechal svet sčernený a bez života, alebo sme si to aspoň mysleli. Ukazuje sa, že telá pokryté uhlíkom, ktoré zdobili album (pripomínajúce obete po erupcii sopky Vezuv z roku 79 n. l.) boli v skutočnosti skôr zámotkom pre niečo oveľa zákernejšie, čo malo prísť: Ľudstvo 2.0. Na obale vidíme terasita, známeho tiež ako požierača Zeme. Po tom, čo prežili existenciu človeka, sa teraz opäť vynorili do nového sveta – zarmútení, zmätení, nasratí. Znovuzrodení, ako nový variant ľudskej choroby, teraz prispôsobený na pokračovanie a dokončenie úplného pustošenia svojej domovskej planéty Zem,“ okomentoval novú nahrávku vokalista Travis Ryan. Album ponúkne celkovo 10 skladieb.

Thrash metalová kapela NERVOSA predstavila druhú gitaristku, ktorou sa stala Helena Kotina. „Na začiatku pôsobili v NERVOSA dve gitaristky, no po odchode Karen Ramos sa kapela z logistických dôvodov rozhodla zostať ako trio. To jej pomohlo dlhé roky koncertovať a udržať nízke náklady. Po kompletnej zmene zostavy v roku 2020 uvažovala líderka Prika Amaral o pridaní druhej gitary, ale rozhodla sa to urobiť neskôr, keďže v kapele bolo príliš veľa nových členov a zostava sa rozrástla na štvorčlenné obsadenie, čím sa zvýšili náklady na turné, takže pridanie druhej gitaristky muselo byť odložené. Pár mesiacov po vydaní albumu Perpetual Chaos sa Helena pripojila k NERVOSA a začali spolu skladať nový album. Neskôr s kapelou absolvovala turné po Latinskej Amerike ako koncertná basgitaristka. NERVOSA teraz dokončuje nové piesne a veľmi skoro sa chystá vstúpiť do štúdia, aby nahrala v poradí piaty štúdiový album,“ znie v oficiálnom vyhlásení skupiny.

Newyorská formácia PRONG zverejnila novú skladbu s názvom „Breaking Point“. „Pieseň vznikla počas doznievajúcej časti pandémie. Hlavný riff som vymyslel, keď sme boli na turné s BLACK LABEL SOCIETY. Bolo tam toľko neistoty. To, čo nám bolo povedané, sa stále menilo. Davy na tomto turné boli tak intenzívne. Zdalo sa, že všetci potili všetku tú frustráciu. Myslím si, že sentiment u mnohých ľudí zostal a dokonca narástol. Je to pieseň typu „všeobecná frustrácia vo svete“,“ povedal líder skupiny Tommy Victor.

Djentové zoskupenie PERIPHERY vydá 10. marca prostredníctvom vlastného vydavateľstva 3DOT Recordings novú dosku „Periphery V: Djent Is Not A Genre“. „Na Periphery V sme strávili viac času ako na akomkoľvek inom vydaní v našej histórii. Vyvinuli sme na seba tvrdšie nároky a ako kapela sme sa ešte viac zblížili. Sme tak hrdí na konečný výsledok,“ vyjadril sa gitarista Mark Holcomb. Pod správou nájdete dve ukážky v podobe skladieb „Wildfire“ a „Zagreus“.

Speváčka Liv Kristine (ex-THEATRE OF TRAGEDY, ex-LEAVES´ EYES) vydá na jar zatiaľ nepomenovaný a v poradí už šiesty sólo album. Novinka vyjde prostredníctvom vydavateľstva Metalville Records.

Slováci DEMONIC-EYED nahrali nový klip ku skladbe „Blood Like Water“, ktorá pochádza z ich čerstvej novinky „4“. V klipe sú zábery na jednotlivých členov kapely v štúdiu.

Legendárny Iggy Pop vystúpil u Jimmyho Kimmela v rámci jeho šou Jimmy Kimmel Live!. Odohraním skladby „Frenzy“ odpromoval svoj nový album „Every Loser“.

Death metalisti REVOCATION natočili nový videoklip ku skladbe „Godforsaken“ z aktuálnej dosky „Netherheaven“.