OBITUARY – Dying of Everything

Floridské legendy death metalu na čele s bratmi Tardyovými sa vás rozhodli rozsekať hneď v úvode roka.

Ak by som tu v podstate skopíroval celučičkú recenziu na predchádzajúci rovnomenný album (TU) týchto (dnes už právom) legendárnych death metalových exekútorov, pridal nejaký ten bod navrch a označil ju dnešným dátumom, nik by nemohol namietať ani pol slova. Za tých predlhých šesť rokov sa v živote OBITUARY na prvé počutie nič nezmenilo, ale existuje vlastne niekto, kto by to po týchto chalanoch vôbec chcel?

OBITUARY – Dying of Everything

Nejaký ten Covid-19, nejaké to dlhočizné turné v predprograme BLACK LABEL SOCIETY so Zakkom Wyldom či lúčiacich sa SLAYER, nástup do tradičného domáceho štúdia RedNeck Studios v americkom Gibsontone, a hor sa na to.

V nepozmenenej zostave a pod rovnakým vydavateľstvom Relapse Records tu teda máme horúcu novinku s pomerne optimistickým názvom „Dying Of Everything“, ktorú snáď ani nešlo posvätiť krajším artworkom. Toto epické dielo, od dnes už, bohužiaľ, nebohého poľského výtvarného majstra Mariusza Lewandovskeho je vskutku dychberúce a bez mihnutia oka ho môžem zaradiť medzi tie úplne najpodarenejšie obaly floridských drvičov lebiek.

A presne taká je aj aktuálna kolekcia desiatich smrtiacich peciek! Táto pätica sa totiž vôbec netají tým, že starne s gráciou ako to najkvalitnejšie víno a svojim každým ďalším a ďalším výtvorom postupne prekonávajú ten predchádzajúci. OK, legendárne veci ala „Cause of Death“ či „The End Complete“ asi už navždy ostanú na samotnom piedestáli daného žánru. Budú sa síce dobiehať iba s dýchacími ťažkosťami a zapotenými trencľami, avšak pozíciu najsilnejšieho materiálu od čias pamätného comebacku v roku 2005 spolu s nemastným/neslaným „Frozen In Time“, si u širokej časti fanúšikov bez väčších problémov obháji.

OBITUARY. Foto: Tim Hubbard

Dôvod na takéto oslavné chorály dostaneme hneď bez akéhokoľvek varovného výstrelu, s úvodnými tónmi „Barely Alive“, čo je jednoznačne tá najrýchlejšia šleha v dejinách OBITUARY a zároveň úplne určite nová koncertná tutovka, na ktorú sa bude „tancovať“ jedna radosť.

A to je okamžite za rohom ďalšia hitovica ako remeň – „The Wrong Time“! Pre silnejší úvodný dvojzáprah by ste museli siahnuť ďaleko do histórie a ja osobne dúfam, že si spoločne zaspievame ultrachytľavý slogan „The Right Mindset – The Wrong Time“ na známom letnom festivale Brutal Assault.

V typicky húpavej trojke „Without a Conscience“ sa naopak dočkáme toho „najslayerovejšieho“ momentu z dielne kalifornských zabijakov, poriadne zatuchlej atmosféry vojenského konfliktu sa nadýchame vo „War“ (všimnite si ten krátky akustický fór), až kým sa paľbou preplazíme k podarenej titulke, ďalšiemu opornému bodu budúcich koncertných setlistov, no podobnú pozíciu si nehanblivo pýta aj headbangoidný bager „My Will To Live“. Len skúste spočítať tie všetky kruto-prísne gitarové riffy!

Aby sme sa náhodou neprejedli, kapela zaradí v „By the Dawn“ o niečo nižší prevodový stupeň, ale iba preto, aby sme si o to viac vychutnali ďalšie nemilosrdné rany päsťou typu „Weaponize The Hate“ a „Torn Apart“. A že chalani akosi popri tom divokom šantení pozabudli na ich tak typické doom metalové korenie? Veru nie – úplný záver totiž obstaráva suverénne najpomalšia skladba celučičkého albumu, mimoriadne ťažká morda „Be Warned“. Yes, we will!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 13.01.2022
Web: www.obituary.cc
Zostava:
John Tardy – vokály
Trevor Peres – gitara
Kenny Andrews – gitara
Terry Butler – basgitara
Donald Tardy – bicie
Tracklist:
Barely Alive (03:32)
The Wrong Time (04:28)
Without a Conscience (04:28)
War (04:25)
Dying of Everything (04:43)
My Will To Live (05:20)
By The Dawn (04:35)
Weaponize the Hate (04:00)
Torn Apart (03:37)
Be Warned (05:49)
Diskografia:
Slowly We Rot – 1989
Cause of Death – 1990
The End Complete – 1992
World Demise – 1994
Back From The Dead – 1997
Frozen In Time – 2005
Xecutioner´s Return – 2007
Darkest Days – 2009
Inked in Blood – 2014
Obituary – 2017
Dying of Everything – 2023
Definitíva:
Americká death metalová stálica OBITUARY ešte stále dokáže pozitívne prekvapiť a novinka „Dying Of Everything“ nie je žiadnou výnimkou. Tradičné gitarové riffy, ťažkotonážne bicie, neľudský hlasový prejav a perfektný zvuk v desiatke prvotriednych trackov. Áno, tušíte správne – takmer šesťročné čakanie sa vyplatilo.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla