RIVERSIDE – ID.Entity

RIVERSIDE vydali po piatich rokoch nový album, „ID.Entity“ je už ôsmou štúdiovkou našich severných susedov.

Progresívne poňatie muziky RIVERSIDE som vždy zbožňoval. Poliaci na čele s mozgom kapely Mariuszom Dudom zrejú ako víno. Ich ôsmy album je skutočne výnimočný a nenapodobiteľný. Vždy som ich považoval za mladších bratov a spriaznené duše kapely MARILLION.

RIVERSIDE – ID.Entity

Poliaci si však za tie roky vybudovali svoj vlastný štýl a prístup k hudbe. Artwork albumu a aj názov sú lákavé. Bude také aj ich vnútro? Úprimne, novinka ma poriadne prekvapila.

Veľmi kreatívny názov albumu „ID.Entity“ zdobí nádherný cover. „Friend or Foe?“ šokuje hneď v úvode. Skladba má veľmi príjemný popový nádych, ktorý zdobí perfektná basová linka. Zaradil by som ju niekde ku tvorbe ERASURE a PET SHOP BOYS. No, za tieto postupy by sa nemuseli hanbiť ani DEPECHE MODE. Som unesený. Pieseň vo svojej polovici začína naberať aj gitary a dostáva tak ďalší nádherný rozmer. Je to skutočný opus, ktorý nemá jednoducho široko ďaleko páru.

Nasledujúca „Landmine Blast“ spustí svoju progresívnu koláž na naše plátna hneď od začiatku. RIVERSIDE sú maliarmi zvukov, ktorým dávajú krídla a voľnosť. Fantastické, šťavnaté, inovatívne, nápadité. Neviem ešte aké synonymum by som použil, aby som vyhodnotil správny pocit momentu.

RIVERSIDE

„Big Tech Brother“ začína zase nádhernou basovou linkou a vedie nás do neprebádaných vôd. Pieseň pripomína PINK FLOYD z obdobia „The Wall“. Skutočne monumentálne. „Post-Truth“ je asi najtvrdším zárezom kapely a svojou atmosférou navádza na najlepšie roky KING CRIMSON.

„The Place Where I Belong“ je najdlhšia pieseň na albume, je ako knižný príbeh, ktorý čaká na svojho čitateľa. Každá minúta, každý list, vonia úplne inak a prináša nový zážitok. V piesni počujeme inšpiráciu od DEEP PURPLE, cez PINK FLOYD, až po PORCUPINE TREE, ale aj korene progresívnych postupov najväčších legiend tejto scény.

„I’m Done With You“ prekvapí svojou hravosťou, ale aj klávesovým nápevom, ktorý evokuje 70. roky. Takmer hodinku v spoločnosti RIVERSIDE uzatvára „Self Aware“, táto pieseň len podčiarkne a zvýrazní všetko vypovedané.

Už dlho ma nič tak príjemne neprekvapilo, ako tento album. Už dlho som nepočul takú hudobnú krásu, ktorá sa postupne otvára, dokáže prekvapiť, ale aj navodiť hravé iskry v očiach.

Pri RIVERSIDE vôbec nevieme, čo možno očakávať v ďalších častiach, a to ma na ich tvorbe baví asi najviac. Každý zo siedmich songov je iný. Taktiež postupy skladania každej piesne sú osobité a jedinečné. Prirátajte si k tomu technickú vyspelosť pánov muzikantov a je vymaľované. Niet pochýb o tom, že Poliaci sú na svojom progresívnom vrchole.

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Žáner: progressive rock/metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: InsideOut Music
Dátum vydania: 20.01.2023
Web: https://riversideband.pl/en/
Zostava:
Mariusz Duda – spev, gitara, basgitara
Maciej Meller – gitara
Michał Łapaj – klávesy
Piotr Kozieradzki – bicie
Tracklist:
Friend or Foe? (07:28)
Landmine Blast (04:50)
Big Tech Brother (07:23)
Post-Truth (05:37)
The Place Where I Belong (13:16)
I’m Done With You (05:51)
Self Aware (08:43)
Diskografia:
Out of Myself – 2003
Second Life Syndrom – 2005
Rapid Eye Movement – 2007
Anno Domini High Definition – 2009
Shrine of New Generation Slaves – 2013
Love, Fear and the Time Machine – 2015
Wasteland – 2018
ID.Entiny – 2023
Definitíva:
Poliaci RIVERSIDE sú na svojom hudobnom a tvorivom vrchole. Na novinke „ID.Entiny“ nie je jediný moment, ktorému by bolo, čo vytknúť. Piesne sú na prvý pohľad prekvapivé a nečitateľné, ale zároveň fantastické, šťavnaté, inovatívne a nápadité.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články