GABI Z KILLCHAIN: ZAHRAŤ SI NA OBSCENE EXTREME BOLA PECKA!

Košická úderka KILLCHAIN vydala v júni tohto roka svoj tretí štúdiový album s názvom „Where is Your Saviour…“, na ktorom sa udiali výraznejšie zmeny. Svoj death metalový štýl posunuli k omnoho väčšiemu extrému. Práve na tému stále nového albumu sme vyspovedali speváka tejto skupiny Gabiho (aj OBLITERATE). Dozviete sa však, aj meno toho, kto má najväčšiu zásluhu na pritvrdení kapely a aj ako si spomínajú na svoju prvú účasť na festivale Obscene Extreme.
Zdravím ťa Gabi! Váš nový album „Where Is Your Saviour…“ je už nejaký ten čas vonku. Aké máte naň zatiaľ ohlasy?
Nazdar. Ohlasy sú všelijaké. Aj dobré, aj kritické, ale myslím si, že tak to má byť. Máme sa stále čo zlepšovať, či už po hudobnej, alebo zvukovej stránke.

Ako dlho vám trvalo písanie nového materiálu?
To trvalo trošku dlhšie, keďže sme mali problémy so zostavou a nakoniec sa ustálila pred štyrmi rokmi. Vtedy sa začalo robiť na nových skladbách poriadnejšie. Nám to aj tak trochu dlhšie trvá pokiaľ sa niečo zloží. Ak nás nič nenapadne tak sa nič nedeje, čakáme na vhodné riffy a potom sa do toho pustíme.

Môžeš nám priblížiť ako prebieha skladanie nových vecí?
Všetky riffy prináša Stano (gitara) a spoločne ich potom dávame a kombinujeme dokopy. Dolaďujú sa postupne bicie a nakoniec spev. Aj keď je celá skladba hotová, tak sa stane, že časom niečo zmeníme, ak nám napadne niečo lepšie.

Na predošlých albumoch ste sa prezentovali klasickým death metalom. No na novinke ste poriadne pritvrdili a doslova ste sa odtrhli z reťaze. Kto z kapely má najväčšiu zásluhu na tom, že v súčasnosti zniete takto?
Najväčšiu zásluhu má asi ten kto priniesol tie nové riffy, teda Stano. Tým pádom sa museli zrýchliť bicie a všetko okolo skladieb. Nejak sme to aj chceli ťahať do rýchlejších vôd a Stano nám dal impulz k tomu, ako to je dnes.

V minulosti ste nahrávali v Poprade u Maťa Barlu no tentoraz ste sa rozhodli pre Tetradrot Studios. Prečo padla voľba práve na toto štúdio?
Chceli sme vyskúšať niečo nové a hlavne sme z toho štúdia počuli nahrávku, ktorá nás prekvapila zvukom. Ďaľši faktor bol ten, že je to bližšie ako Poprad a aj lacnejšie.

Zmenili ste zahraničné vydavateľstvo Maintain Records a prešli k domácemu Metal Age Pruductions. Prečo skončila spolupráca s predošlým vydavateľstvom a čím si vás získali Metal Age?
Skončila jednoducho tak, že už sa viac neozvali, nereagujú na maili. Podľa mňa skončili, stránka im síce ešte funguje, ale posledná akutalizácia je z roku 2010. Asi im nešla karta, kto vie. Metal Age Productions sme vyskúšali ako iné vydavateľstvá a oni prejavili záujem o vydanie, tak sme sa rýchlo dohodli. Je s nimi ľahšia komunikácia a prakticky sú za rohom. Majú svoje zázemie na trhu ,aj keď posledné roky nejak neboli veľmi aktívni, no teraz sa to zlepšuje a snažia sa ďalej vyvíjať a robiť svoju robotu. Vlastne oni boli prvou firmou na Slovensku, ktorá sa dala na takúto cestu.

Ste koncertne veľmi aktívnou kapelou, preto sa chcem spýtať ako to vyzerá so živými vystúpeniami? Budete sa snažiť vašu štúdiovú novinku podporiť nejakým turné?
Ako sa to vezme veľmi aktívnou, niektoré kapely hrajú oveľa častejšie. Už sa vybavovalo nejaké jesenné turné, ale ako to býva naschval, nič z toho nebolo. Takže sa snažíme hrať aspoň koncerty, kde sa dá, ak pravdaže môžeme. Dvaja z nás robia na zmeny a podľa toho musíme zosúladiť aj akcie. Už sme ich dávnejšie museli odmietnuť práve kvôli tomu. No hádam sa to v budúcnosti zlepší.

Nezachytil som nič nové okolo merchandise. Chystáte niečo?
Určite áno, merch tvorí náš najväčší príjem do kapelnej pokladnice, ale keďže je to úplne v našej réžii, tak to zvyčajne trochu trvá pozháňať financie, dobrý námet, spoľahlivú firmu čo to vytlačí, no proste je toho dosť. Ale môžem sľúbiť, že čoskoro bude merch k dispozícii, či už to bude ešte k aktuálnemu albumu „Where Is Your Saviour…“, alebo nejaké nové motívy.

Odohrali ste niekoľko koncertov ako support väčším kapelám a takisto ste sa zúčastnili aj turné s DEMENTOR. Ktoré koncerty by si označil za tie úplne najlepšie?
Úplne najlepšie? Neviem, to je dosť ťažké. Každý jeden je v niečom výnimočný, či už je to miestom, kde sa koná, kapelami s ktorými tam hráme, ľuďmi, atmosférou atď. Za tie roky čo už hráme tých „výnimočných“ koncertov bolo fakt neúrekom. Ale konkrétne ku turné s kapelou DEMENTOR si veľmi rád zaspomínam na koncerty v Španielsku, Portugalsku či Francúzsku. Bolo to naše prvé veľké turné a preto budem na ne stále spomínať ako na tie „najlepšie“.

Ako ste prišli k artworku vášho nového albumu?  Predsa len, vaše texty sa okolo gore tematiky nepohybujú.
Jednoducho. Pomáhal nám s tým kamoš, on má kontakty na chalanov, čo robia artworky, návrhy na tričká a tak nám poposielal stránky a my sme si vybrali chalana z Rakúska, povedali zhruba čo chceme a za dva týždne nám poslal skicu, či môže byť. Nám sa to páčilo, tak sme súhlasili nech pokračuje v práci.

Tento rok ste si premiérovo zahrali aj Obscene Extreme Festivale. Ako hodnotíte túto skúsenosť aj keď hrací čas ste nemali optimálny…
Bola to pecka!!! Hrací čas sme mali síce na prd, ale bolo viac ľudí, ako keby sme hrali okolo dvanástej na obed. Ľudia sa bavili a to je hlavné. My sme si svoju povinnosť na pódiu splnili, zabavili sa a bolo len dobre, keď bolo vidieť na ľudoch, že sa im to páči, aj keď neviem či tam bol vôbec niekto triezvy (smiech).

Košická scéna vyvrhla na svetlo sveta nejednu kvalitnú kapelu. Ako vnímaš v súčasnosti metalovú scénu v Košiciach v porovnaní z minulosťou?
Oproti minulosti tu je už oveľa menej kapiel. Mladí čo začínajú, vymyšľajú samé chujoviny. Nemyslím tým hudbu, ale veľa mudrujú. My sme začínali a chceli sme hrať a nie vymýšlať sprostosti. Vznikli kapely, ktoré hrali niekoľko rokov a nie dva týždne, to sa nedá porovnať minulosť a súčasnosť. Nebe a dudy.

Čo plánujete v blízkej budúcnosti?
Skladať nové skladby, nahrať ďalší album a koncertovať. Trošku sa opäť zviditeľniť.

Autor: Prco