Liv Kristine – Vervain

Piaty sólový album so speváckym zlatým hlasom menom Liv Kristine (LEAVES EYES, ex-THEATRE OF TRAGEDY) vyšiel ešte vlani koncom októbra. Takisto ako u predošlých nahrávkach, aj na tejto možno očakávať jemný gothic metal s prvkami folku a poprocku. Poďme sam mu teda bližšie pozrieť na zúbok. Čo nám prichystala táto dnes táto nórska rodáčka, žijúca v Nemecku spolu s manželom Alexandrom Krullom (ATROCITY, LEAVES EYES)?
Keď som sa dozvedela, že Liv vydá nový album, očakávala som vkusný poprockový štýl a tešila som sa na jej pochmúrne skladby. Po eufórii však veľmi rýchlo prišlo vytriezvenie. Ak sa pozriem na album ako celok, tak ma trochu sklamal. Začína síce sľubne, no chýba mu vyvrcholenie. Texty majú síce svoju hĺbku a sú poetické, tak ako sme u Liv zvyknutí, no ani po mnohých vypočutiach som nevedela v jej skladbách nájsť iskru.

Na takmer celom albume „Vervain“ pôsobí jej hlas akosi unavene. Miestami sa snaží vokál vytiahnuť do vyšších tónin, no krátko pred explóziou hlas opäť klesne. Akoby sa snažila vysoko vyletieť, ale stále zlyháva. Našťastie tu nájdete dva vydarené duety. Jeden je s Michelle Darkness (END OF GREEN) a druhý s metalovou kráľovnou Doro Pesch (DORO). Tieto dve skladby „Love Decay“ (Michelle) a „Stronghold of Angels“ (Doro) sú tými vydarenejšími na novej nahrávke Liv Kristine.



Liv s hlasom Michelle, ale aj Doro spolu harmonizujú a piesne majú aspoň ako takú iskru, ktorá mi u ostatných, žiaľ, veľmi chýba. Okrem týchto dvoch songov by som na prvé vypočutie ešte odporučila „Elucidation“  a baladu „Lotus“, ktorá znie veľmi zraniteľne. „Elucidation“ je prvou skladbou tohto albumu a začína veľmi sľubne, preto som očakávala, že aj ďalsie budú tento pocit len umocňovať.

Liv použila na tomto albume opäť veľa aranžmá a mala veľa príležitostí zo surovej produkcie vytvoriť kvalitný album, ambície na to určite má. Neviem, kde sa stala chyba, alebo či tento album nebrala až tak seriózne, no nemôžem dať vyššie hodnotenie, než som dala, teda priemer s nedostatkami. A to vážení, Liv radím medzi jednu z tých lepších speváčiek, ktoré scéna ponúka. Aj keď je počuť, že miestami sa snažila Liv dodať skladbam emocionálnu hĺbku, jej hlas nepôsobi príliš euforickým dojmom, ako sme boli zvyknutí v minulosti.

Verím však, že jej skalným fanúšikom tieto nedostatky vadiť nebudú a materiál si svojich poslucháčov nájde. U mňa by však zapadol prachom. A najmä verím, že ak aj viacerí nebudú s albumom „Vervain“, tak ich to neodradí od toho, aby si ju pozreli opäť naživo.

Žáner: folk/gothic rock
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 24.10.2014
Web: www.livkristine.com
Zostava:
Liv Kristine – vokály
Thorsten Bauer – gitara, flamengo, mandolína, piáno
Alexander Krull – klávesy, programovanie, sample
Felix Born – bicie
Alessandro Panto – piáno
Diskografia:
Deux Ex Machina – 1998
Enter My Religion 2006
Skintight – 2010
Libertine -2012
Vervain – 2014
Tracklist:
My Wilderness (3:32)
Love Decay (feat. Michelle Darkness) (4:43)
Vervain (5:00)
Stronghold of Angels (feat. Doro Pesch) (4:44)
Hunters (3:32)
Lotus (3:47)
Elucidation (3:45)
Two and A Heart (5:09)
Creeper (3:49)
Oblivious (4:53)
Bonus track:
Unbreakable (4:21)
Love Decay (5:00)
Stronghold of Angels (4:42)
Definitíva:
Žiaľ, albumom „Vervain“, ktorý vyznieva sľubne
 azda asi iba po textovej stránke,
Liv Kristine fanúšikov až tak nepoteší.
Základ na úspešný album tam isto bol,
no niekde medzi začiatkom a koncom produkcie sa stala chyba.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 4 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla