Kalmah – 12 Gauge

Fínska kapela Kalmah nie je v našich končinách až takým známym menom. Skupina vznikla v roku 1999 a aj s novinkou má na konte už 6 albumov. Pätica z mesta Oulu hrá melodický death metal. V ich tvorbe nechýba tvrdosť, rýchlosť a melodika. Kalmah sa asi najviac inšpirovali zakladateľmi tohto štýlu Dark Tranquillity.

Hneď v úvode sa musím priznať, že od tejto kapely som počul iba ich druhý album They Will Return, ktorý si veľmi rád pustím aj teraz. Preto som na ich nový materiál 12 Gauge bol veľmi zvedavý. V úvodnej Rust Never Sleeps po akustickom a „jemnom“ úvode sa na vás vyvalia vynikajúce bicie. Skladba má rýchle tempo, dobrý deathový vokál a nechýbajú jej ani gitarové sóla. V podobnom štýle sa odohráva celý album. Čo si budeme nahovárať Kalmah to ná nás vybalia pekne od podlahy. Skoro každá skladba začína pokojne a potom prerastie do zbesilého a rýchleho tempa, ktoré musí nakopnúť snáď každého milovníka tohto štýlu. 12 Gauge je výrazne postavený na bicích. Tie počuť na novinke asi najviac a sú najvýraznejšie. Janne Kusmin teda predvádza svoje umenie a treba uznať, že mu to naozaj ide. Na albume vyčnievajú azda dve skladby. Bullets Are Blind ponúka Pekkov dobrý vokál, tvrdé a zároveň aj melodické riffy. Táto skladba nenechá nikoho pri jej počúvaní len tak sedieť. Druhou spomínanou je Godeye, ktorá má silnú atmosféru a trošku sa vymiká z rámca celého albumu. Fínska pätica v nej strieda pomalé pasáže, s nadupanými a rýchlymi. V dobrom svetle sa tu opäť predviedol Janne Kusmin. Okrem chváli si však treba otvorene povedať, že pri opakovaných počúvaniach sa album zlieva do jednej kopy. Podobné postupy pri každej piesni. Pokojný úvod, zbesilé tempo postavené na výraznej melódii, podporené klávesami, ktoré však nie sú také výrazné ako na novinke ich vzorov Dark Tranquillity. Novinka však pôsobí veľmi sviežo a moderne, k čomu určite dopomáha kvalitný zvuk. Neviem či sa snažia Kalmah prekonať svoje idoly, ale 12 Gauge je určite porovnateľný s We Are the Void. Na japonskej verzii albumu nájdeme ešte aj cover od Thin Lizzy Cold Sweat, v ktorom sa Kalmah snažia zachovať originál a umne do neho vložiť svojské postupy a deathový vokál.

Melódia prepletená s tvrdosťou a rýchlosťou, to sú a vždy boli Fíni Kalmah. Novým poslucháčom sa materiál bude zdať jednotvárny, avšak určite v ňom nájdu svoje čaro. Milovníci In Flames, Dark Tranquillity si však prídu na svoje. Tí, ktorí sa s tvorbou Kalmah ešte nestretli, tak verím, že aj vďaka tejto recenzii si nájdu cestu k tomto zoskupeniu. Našu pozornosť si Kalmah určite zaslúžia. Jedným dychom však treba dodať, že do štýlu nič nové nepriniesli, iba si upravili po svojom osvedčené postupy. A to niekedy stačí, nie?

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records, 2010
Web: www.kalmah.com

Zostava:
Pekka Kokko – vokály, gitara
Antti Kokko – gitara
Marco Sneck – klávesy
Timo Lehtinen – basgitara
Janne Kusmin – bicie

Diskografia:
Swamplord – 2000
They Will Return – 2002
Swampsong – 2003
The Black Waltz – 2006
For the Revolution – 2008
12 Gauge – 2010

Tracklist:
Rust Never Sleeps (5:16)
One Of Fail (4:10)
Bullets Are Blind (4:27)
Swampwar (4:19)
Better Not To Tell (3:58)
Hook the Monster (4:04)
Godeye (4:25)
12 Gauge (5:50)
Sacramentum (6:28)
Cold Sweet /Thin Lizzy cover/ (3:10)

Definitíva:
Úderný melodický death metal
osloví fanúšikov tohto štýlu.
Nahrávke nechýba, tvrdosť, rýchlosť a ani melódia.
Nie je to nič nové,
ale Kalmah odviedli poctivú prácu.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla