Marduk – Frontschwein

Spomínate na ťažkotonážnu švédsku „war machine“ Stridsvagn 104, ktorá sa hrdo vyníma na známom  obale nemenej skazonosného praporu MARDUK? Legendárna opancierovaná divízia je právom považovaná za black metalový „Reign In Blood“ (SLAYER), kde sa na ploche chabých tridsiatich minút odohráva pravé ozbrojené inferno tých najmohutnejších rozmerov. A keďže sme boli v minulom roku svedkami jeho už pätnásteho výročia, došlo na dnes veľmi populárne prehrávanie celého diela od A do Z. Dnes už dobre vieme, že nakoniec neostalo iba pri úspešnom turné. S jedlom totiž rastie chuť, a to platí aj pre kapelníka Morgana Hakanssona. Dochádza teda k opätovnému vzkrieseniu vojenskej tematiky, čoho výsledkom je aktuálna nálož s názvom „Frontschwein“.
Už len samotný artwork dáva jasne najavo o čo tu dnes pôjde. Vyobrazenie nemeckého príslušníka Wehrmachtu a jeho vysoko výbušnej výbavy (jedná sa o ručné granáty typu M-24 Stielhandgranade) je vskutku pôsobivé a k hudbe MARDUK sa doslova hodí ako „riť na šerbel“. Aj napriek tomu, že s poslednými štúdiovkami „Wormwood“ a „Serpent Sermon“ nemám ani ten najmenší problém, tušil som, že mierny závan pušného prachu môže kapelu vybičovať k ešte lepším výkonom. K tomu mala máličko dopomôcť aj úplne nová akvizícia na bubeníckej stoličke. Fredrik Widigs, iba 26-ročný rodák zo Štokholmu, nastúpil na uvoľnenú stoličku koncom roka 2013 a zo zvyškom kapely sa stihol za predchádzajúci čas citeľne zžiť. Jeho dravá, ale dostatočne precízna hra je totiž jednou z ozdôb novinky „Frontschwein“. Ostatní však vôbec nezaostávajú!



Produkcie sa opäť ujal basgitarista Devo, ktorý sa výborne osvedčil už na minulých počinoch. Dynamika síce nie je ani v tomto prípade ničím výnimočná (DR sa pohybuje iba okolo hodnoty 5), ale aj napriek tomu je zvuk v rámci možnosti podarený, t.j. ostrý, špinavý a agresívny ako sa na MARDUK patrí. Veľmi podobná je aj hudobná náplň. Chalani oproti „Serpent Sermon“ o čosi viac zrýchlili a hoci sa vo viacerých prípadoch nezabúda ani na nižšie rýchlostné („503“, „Wartheland“) stupne, celý materiál vyznieva viac „old schoolovo“.

Hneď úvodná titulná jazda  oplýva typickými ingredienciami skupiny a patrí suverénne k najlepším položkám novinky.  Chytľavý ústredný riff, ultrarýchle tempo, neľudský vokál a už sa to na poslucháča valí jedna radosť. S dvojkou tu však máme niečo, čo tu ešte snáď nikdy nebolo. MARDUK stvorili hit! Ten tanečný (!!!) rytmus v „The Blond Beast“ je neuveriteľný a neostáva nič iné než pristúpiť na jasné pravidlá hry. Tie znejú – hádž hlavou do vtedy, kým ti neodpadne. Púštnymi bojmi nás prevedie exotická „Afrika“, aké je sa to ocitnúť v útrobách oceľovej ponorky spoznáme v „Between the Wolf-Packs“ a späť na súš sa dostane spolu s mučivými tónmi raketometnej beštie „Nebelwerfer“.

Čerpať rozhodne je z čoho a Morgan a spol. to plne využívajú. Lyrická zložka je preto veľmi rôznorodá a hudba na tom nie je o nič horšie. Ultrarýchly nárez je rázom pribrzdený rozvážnym spomalením, a tak sa to zväčša strieda až do samého konca. A ten je vskutku fenomenálny! Konkrétne Mortuusov prednes, ktorý má v skladbe „Thousand-Fold Death“ priam ťažkouveriteľnú kadenciu. Ako keď Arnold Schwarzenegger v snímku KOMANDO kropí mnohopočetnú presilu s obrovskou ľahkosťou a bez mihnutia oka do nej pumpuje jeden bezodný zásobník za druhým. Fire!!!

PS: v prekrásne vyvedenej limitovanej verzii si poslucháč ešte nájde pokračovanie seriálu „Warschau“, tentokrát s poradovým číslom tri. Tento nenápadný ambientný kúsok totiž stojí za to.

PS2: rozhodne si nenechajte ujsť vystúpenie MARDUK na festivale Brutal Assault, keďže zaznie kompletný „Panzer Division Marduk“ v celej jeho dĺžke!

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo:  Century Media Records
Dátum vydania: 19.1.2015
Web: www.marduk.no
Zostava:
Mortuus – vokály
Morgan – gitara
Devo – basgitara
Fredrik Widigs – bicie
Diskografia:
Dark Endless– 1992
Those of the Unlight – 1993
Opus Nocturne – 1994
Heaven Shall Burn…When We Are Gathered – 1996
Nightwing – 1998
Panzer Division Marduk – 1999
La Grande Danse Macabre – 2001
World Funeral – 2003
Plague Angel – 2004
Rom 5:12 – 2007
Wormwood – 2009
Serpent Sermon – 2012
Frontschwein – 2015
Tracklist:
Frontschwein (3:13)
The Blond Beast (4:26)
Afrika (4:00)
Wartheland (4:17)
Rope of Regret (3:52)
Between the Wolf-Packs (4:28)
Nebelwerfer (6:17)
Falaise: Cauldron of Blood (4:58)
Doomsday Elite (8:11)
503 (5:12)
Thousand-Fold Death (3:45)
Definitíva:
MARDUK konečne oprášili svoju starú
 vojenskú uniformu a spolu s nimi sa vydávame
 priamo do útrob hlbokých zákopov.
Na krvou zaliate územia, kde guľky zväčša
 nachádzajú svoj cieľ. Vyše 50-minútový soundtrack
 „Frontschwein“ k druhej svetovej vojne?
Presne tak, a dokonca ako na tanieri.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla