Blind Guardian – Beyond the Red Mirror

Nemeckí Bardi BLIND GUARDIAN na čele s Hansim Kürschom prichádzajú s novým albumom po 4 a pol roku. Po pre mňa rozpačitom a nie príliš výraznom „At the Edge of Time“ som bol zvedavý s čím prídu na novinke „Beyond the Red Mirror“. Popravde, niekde v kútiku duše som ozaj dúfal, že od roku 1998, kedy vyšiel „Nightfall in Middle-Earth“, by sa kapele patrilo stvoriť už niečo výraznejšie. Čo náš teda čaká za červeným zrkadlom?
Recenziu predchádzajúcej nahrávky krefeldských metalových čarodejov som zakončil malou výčitkou na periodicitu vydávania ich albumov. Akoby sa už stalo zvykom, práve od albumu „Nightfall in Middle-Earth“, že nahrávky BLIND GUARDIAN  vychádzajú približne každé 4 roky. Pri „At the Edge of Time“ som to bral ako chybu a jednu z príčin absolútne nevýrazného materiálu. Kapela však pauzu nezmenšila a opäť sa snažila vyhrať s každým detailom nového albumu. A hneď v úvode musím napísať, že tentokrát pauza bola prospešná a podarilo sa im konečne zaujať!

Jubilejný desiaty štúdiový album prináša všetky prvky, ktoré na BLIND GUARDIAN máte radi. Hansi a spol. namiešali výbornú zmesku, ktorá tvorí pevný a veľmi zaujímavý celok. Ten konečne po 15. rokoch len tak neprefrčí cez vaše uši a ostane dlhšie v pamäti (česť pár skladbám pri predchádzajúcich albumoch, tu mám na mysli celok). Slepí strážcovia využili na novom albume služby dokonca až dvoch symfonických orchestrov a troch speváckych zborov.



Výsledok je aj na moje menšie prekvapenie vskutku impozantný, album nepôsobí prečačkane a ani prehnane pompézne. Hansi Kürsch podáva veľmi dobrý spevácky výkon (najmä v predposlednej „Miracle Machine“ sa blysol za doprovodu klavíru), svoje urobili aj gitarista André Olbrich. Veľkou zbraňou všetkých skladieb sú silné refrény, slovné textové hračky, ktoré sa vám zaryjú do pamäte a ostanú tam veruže dlho. A textová stránka? Veľmi zaujímavá, pretože Hansi využil príbeh zo skladieb „Bright Eyes“ a „And the Story Ends“ z albumu „Imaginations from the Other Side“, v ktorom pred 20 rokmi spieval o príbehu chlapca, ktorý stojí pred zrkadlom a má na výber, ostať alebo prejsť na druhú stranu. A práve na novom albume sa vracia k príbehu tohto chlapca, ktorý rozvinul a zisťuje, čo môže hlavný hrdina prežiť za červeným zrkadlom.

K jednotlivým skladbám sa podrobne rozpisovať nebudem, treba si album jednoducho vypočuť, ale pozor, treba mu dať viacero šancí. Jeho krásy a skryté zákutia budete objavovať počas viacerých posluchov, bohaté aranžmá a krásy „Beyond the Red Mirror“ vyplávajú na povrch postupne. Prezradiť však môžem, že na svoje si prídu všetci fanúšikovia BLIND GUARDIAN. Nechýbajú klasické power/speedové skladby „Twilight of the Gods“ alebo „The Throne“. Azda najvýraznejšou spomienkou na tvrdé a rýchle časy je „The Holy Grail“, ktorá sa stala hneď mojim favoritom.

Medzi pestré piesne s bohatšími aranžmá patria úvodná „The Ninth Wave“ (tej však stále neviem prísť až tak na chuť), pompézna „At the Edge of Time“ „Sacred Mind“, ktorá sa však rozbehne do celkom pekne tvrdej podoby a záverečná „Grand Parade“. Tá je naozaj absolútne vydarenou a skvelou bodkou za celým album. Ten refrén, nie a nie dostať z hlavy.

Páni, výborne. Album nie je na úplne prvé vypočutie, zo začiatku som sa dokonca moril s tým, že trocha mi lezie na nervy (predsa len Slepých strážcov som nepočúval už veľmi dlho), no časom sa to zmenilo. S kľudným svedomím označím „Beyond the Red Mirror“ za najvydarenejší album BLIND GUARDIAN za posledných 15 rokov, teda od nahrávky „Nightfall in Middle-Earth“. Mimochodom, konečne!

Žáner: epic power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 30.1.2015
Web: www.blind-guardian.com
Zostava:
Hansi Kürsch – spev
André Olbrich – gitary
Marcus Siepen – rytmická gitara
Frederik Ehmke – bicie, perkusie
Diskografia:
Battalions of Fear – 1988
Follow the Blind – 1989
Tales From the Twilight World – 1990
Somewhere Far Beyond – 1992
Imaginations From the Other Side – 1995
Nightfall in Middle-Earth – 1998
A Night At the Opera – 2002
A Twist In the Myth – 2006
At the Edge of Time – 2010
Beyond the Red Mirror – 2015
Tracklist:
The Ninth Wave (9:28)
Twilight of the Gods (4:50)
Prophecies (5:26)
At the Edge of Time (6:64)
Ashes of Eternity (5:39)
The Holy Grail (5:59)
The Throne (7:54)
Sacred Mind (6:22)
Miracle Machine (3:03)
Grand Parade (9:28)
Definitíva:
Pohľad za červené zrkadlo je viac ako príjemný.
BLIND GUARDIAN stvorili naozaj vydarené dielo
 a najlepší album za posledných 15 rokov!
„Beyond the Red Mirror“ oplýva mnohými nápadmi,
dobrým Hansiho spevom, kvalitnými a nie
 prehnanými aranžmánmi a nechýba ani poriadne
 tvrdý úlet hodný mena týchto nemeckých Bardov.


Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla