Venom – From the Very Dephts

Z tých najtemnejších hlbín, z tých najpekelnejších miest prichádzajú späť na zem rohatí a uchechtaní VENOM. Trio bojovníkov za ten najrýdzejší rock n roll. Pomočený čiernym svinstvom na dotvorenie atmosféry a podávaný pekne za surova. Presne tak nejako by sa dala popísať aktuálna novinka „From the Very Depths“ od týchto legendárnych Angličanov. Satan tu a Satan tam, lenže človek to tomu zubatému Cronosovi jednoducho stále žerie. Veru, nie je tomu ináč ani tentokrát. Kapela totiž opäť predkladá vskutku životaschopný materiál, ktorý je takpovediac esenciou toho najlepšieho, čoho sú asi VENOM momentálne schopní.
Už úvodný výkop devätnásteho ročníka festivalu Brutal Assault dával jasne najavo, že kapela je v tejto dobe vo forme a hlavne vo veľkej psychickej pohode. Fantastické vystúpenie plné ohňa, dymu, potu, hlasitej muziky a zarezaných kožených nohavíc predstavilo aj jedinú ochutnávku v podobe skladby „Rise“. Jednoduchá, ale skutočne veľmi chytľavá hitovica si v ničom nezadala so svojimi o niečo staršími sestričkami. O to viac poteší fakt, že na novinke nie je ani zďaleka jediná.



Stačí zopár pozornejších počutí a obľúbené skladby doslova rastú ako huby po daždi. Či už sa jedná o punkom nasiaknuté rýchlovky „The Death of Rock n Roll“, „Long Haired Punks“, „Grinding Teeth“, alebo ťažké záležitosti typu „Stigmata Satanas“, „Crucified“ alebo „Mephistopheles“. Skutočný vrchol však nachádzam na pozícií číslo štyri, kde sa vyníma majestátny šláger „Smoke“. Rytmika pripravuje živnú pôdu pre vpád gitarového bagra, ktorý sekundu po sekunde odkrája z hracieho času. Cronos deklamuje text ako starý zaklínač, do deja náhle vstupuje nenápadné sóličko a nastáva pomalý koniec. Aké jednoduché, že?!

Po mnohých počutiach sa mi novinka javí ako jedna zo silnejších chvíľ VENOM od dôb veľkého reunionu v roku 2005, kedy toto trio opäť povstalo z popola. Určite k tomu veľkou mierou dopomáha aj ustálená zostava, ktorá Cronosa zozadu spoľahlivo istí. Gitarista Rage už naživo dokázal, že je skutočný gitarový pracant so zmyslom pre brutálny riff, ale i chytľavú melodickú vyhrávku. To bicmen Dante je skôr prototypom tvrdého rockového mlátiča z 80. rokov.

Tieto všetky spomínané aspekty preto obrovskou mierou vplývajú na „From the Very Depths“. Nahrávka sa síce asi nezapíše do kroník podobne veľkým písmom ako kultové prvotiny, či famózny thrash metalový uragán „Resurrection“, ale hanbu tejto nesmrteľnej legende NWOBHM rozhodne neurobí. Skôr naopak…

Žáner: NWOBHM/black metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 26.1.2015
Web: www.venomslegions.com
Zostava:
Cronos
– vokál, basgitara
Rage
– gitara
Dante
– bicie
Diskografia:
Welcome To Hell – 1981
Black Metal  – 1982
At War With Satan – 1984
Possessed – 1985
Calm Before the Storm – 1987
Prime Evil – 1989
Temples of Ice – 1991
The Waste Lands – 1992
Cast In Stone – 1997
Resurrection – 2000
Metal Black – 2006
Hell – 2008
Fallen Angels – 2011
From The Very Depths – 2015
Tracklist:
Eruptus
(1:02)
From the Very Depths
(3:55)
The Death of Rock n Roll
(3:09)
Smoke
(5:01)
Temptation
(3:53)
Long Haired Punks
(4:02)
Stigmata Satanas
(3:27)
Crucified
(4:05)
Evil Law
(5:04)
Grinding Teeth
(4:12)
Ouverture
(1:17)
Mephistopheles
(4:07)
Wings of Valkyrie
(4:01)
Rise
(4:35)
Definitíva:
Cronos a spol. opäť dokazujú, že od reunionu
 z roku 2005, sú ako poliati živou vodou.
Po troch rokoch prichádzajú s materiálom
„From the Very Dephts“, ktorý prináša tradičné
 ingrediencie tejto formácie, t.j. špinavý zvuk,
štýlovú čistotu a brutálne skladby.
Mne to rozhodne stačí a čo vám?


Autor: Demonick



Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla