FACE OF AGONY: STÁLE HRÁME PRAVÝ ČISTOKRVNÝ THRASH METAL!

Nesmrteľní FACE OF AGONY sú na Slovensku veľkým pojmom, s ktorým musel prísť prakticky do styku každý jeden pravoverný vyznávač tejto starej thrash metalovej školy. My sme mali tú česť vytiahnuť Jara (spev) a Svena (bicie nástroje) na krátku chvíľu od rozrobenej roboty spojenej s nahrávaním cd, a tak pre vás pripraviť aj tento síce kratučký, ale pomerne výživný pohľad do sveta týchto púchovských matadorov. Bavili sme sa samozrejme o pripravovanej novinke, došlo aj na pokec o samotnej kapele a hlavne….veď zistíte sami. THRASH  or DIE!!!
Nazdar chalani. Ako pokračuje nahrávanie novinky v slávnom štúdiu Shaark u našich západných susedov?
Sven: Nahrávanie je už za nami (rozhovor prebiehal 19.2. – pozn. redaktora) a myslím, že sme to celkom svižne zvládli počas štyroch dní. Počas toho času sme boli v plnom nasadení, ako fyzickom, tak aj psychickom. Možno aj vďaka tomu sa to všetko zaobišlo bez nejakých vážnejších komplikácií.
Jaro: Potvrdzujem! Super spolupráca a veľká spokojnosť.

Čo finálny mastering albumu? Doniesli sa mi správy, že sa ho dokonca chytia majstri z poľského Hertz Recording (VADER, BEHEMOTH). Prečo práve oni?
Sven: Voľba padla na štúdio Hertz aj vzhľadom na to, že majú jedno štúdio čisto určené len na mastering a taktiež obrovské skúsenosti, čo je veľmi dôležité pre finálny zvuk nášho albumu. Masteringom sa dá totiž veľa vecí nielen vylepšiť, ale aj žiaľ aj pokaziť.
Jaro: Myslím si, že je to určite správna voľba.

Poďme k samotnej novinke. Je už známy jej názov? Koľko metalových peciek môžu fanúšikovia tentokrát očakávať?
Jaro: Nový album nesie názov „Death Blow“ a bude obsahovať 9 skladieb.

Osobne si FACE OF AGONY neviem predstaviť v inej než rýdzo thrashovej polohe. Ostali ste po tých rokoch stále verní starej škole, alebo môžeme na „Death Blow“ očakávať aj nejaké tie prekvapenia?
Sven: Stále to je pravý thrash! Celý album bude výrazne technickejší a rýchlejší ako jeho predchodcovia. Cd bude samo o sebe pre mnohých veľké prekvapenie.
Jaro: Určite je to čistokrvný thrash metal, no celkový výsledok sa však rozpoznateľne odlišuje od jeho predchodcu.

Kto mal na starosti nádherný artwork nového cd?
Jaro: Celkový nápad obalu vyšiel z hlavy verného priateľa našej kapely a zároveň textára/fotografa Marcca Kapusa. Ako model sa pre nás nechala zohaviť Mária Knapová, ktorá je s výsledkom veľmi spokojná. My všetci samozrejme taktiež.


Čo samotná textová náplň? Je ešte v roku 2005 vôbec čo rozpitvávať?

Jaro: Samozrejme! Stále je o čom písať, veď sa pozri na svet okolo seba. Čo sa však týka politiky, ale tú do svojich textov absolútne nemiešame.

Od poslednej dlhohrajúcej dosky „Hunting Season Opened“ ste ubehli poriadny kus cesty. Udialo sa za ten čas v živote FACE OF AGONY niečo podstatné?
Sven: Udialo a veľa. V prvom rade sme prešli veľkou zmenou na poste speváka. Tejto náročnej úlohy sa u nás zhostil Jaro Kyselica (ex-DEMENTOR, ex-GOD DEFAMER), čo ovplyvnilo nielen charakter našej tvorby, ale aj celkový výraz. Dá sa povedať, že sme dokonca ešte o čosi viac pritvrdili! Ďalšou a zároveň poslednou posilou je náš mladý, iba osemnásťročný gitarista Samuel Hacek. Ako sa hovorí, mladá krv je mladá krv a v tomto prípade to veru platí dvojnásobne.

Vznikli ste v polovici 90. rokov. Internet bol ešte len v plienkach a vystúpenia svetových mien boli v našich podmienkach na rozdiel od dneška iba raritou a veľkým sviatkom. Teraz si môžeme stiahnuť song lúsknutím prstov a dva, tri špičkové koncerty za mesiac nie sú taktiež ničím výnimočným. Aj napriek všetkému mám ale pocit, že si ľudia akosi nič nevážia…
Jaro: Práveže ja mám skôr pocit, akoby sa ľudia predsa len trochu zobudili. Prejavujú totiž čoraz väčší záujem o živé vystúpenia, čo je iba dobré.

Doba je taktiež neuveriteľne uponáhľaná, vzniká obrovské počet mladých kapiel, ktoré ale zväčša končia na smetisku dejín. Čo vás preto najlepšie motivuje k práci na ďalších a ďalších piesňach?
Jaro: Skladby vznikajú vždy spontánne, bez toho, že jednoducho musíme. Na tvorbe sa hlavne podieľame úplne všetci, ktorí sme členmi FACE OF AGONY.
Sven: Je vážne pravda, že všetko vzniká úplne spontánne. No v skutočnosti je hlavným dôvodom iba vidina obrovského zisku a nekonečnej slávy (smiech).

V lete plánujete vystúpiť na Gothoom Open Air, momentálne najpopulárnejšom metalovom festivale na Slovensku. Ako ste vnímali minuloročné protesty kresťanskej verejnosti, kvôli ktorým bola táto akcia takmer zrušená? Čo iné letné festivaly? Navštevujete ich?

Jaro: Na festival Gothoom nás  pozval priamo jeho organizátor, a to Peťo z kapelky DOOMAS. A tú spomínanú paródiu radšej ani nekomentujem, to by sa totiž asi nedalo ani zverejniť (smiech).
Sven: Letných festivalov v posledných rokoch pribudlo neúrekom, no ja osobne sa snažím navštíviť aspoň zopár, hoc nie vždy to vyjde. Naposledy som bol na obrovskom Nova Rocku u susedov v Rakúsku. Skutočne výborný fesťák! Čo sa týka protestov ohľadom Gothoomu, vôbec som ich nepochopil. 

Ako na vás pôsobí obdobie thrash metalového obrodenia, kde vzniká množstvo nových nádejí? Sledujete ich aspoň jedným očkom, alebo je to stále iba o dobre zavedených klasikách?
Sven: Sledujem ich dokonca obidvomi očami a  samozrejme patria do môjho širokého zoznamu obľúbených  kapiel.

Na záver vás chalani poprosím o pár najobľúbenejších thrashových obalov. Samozrejme vrátane kratučkého komentáru.
Sven: Skutočne ťažká otázka. Síce nie je rýdzo thrashový, no pre mňa je skutočný top určite IRON MAIDEN s ich platňou „Somewhere In Time“ (vždy ma na ňom fascinovali tie všetky prekrásne detaily), SLAYER a staručičké EP „Live Undead“ (priam úžasní metaloví zombíci) a taktiež ANTHRAX – „Stomp 442“.

Autor: Demonick