The Crown – Death Is Not Dead

Švédska kapela THE CROWN sa v roku 2010 vrátila po šesťročnej nečinnosti späť so silným materiálom „Doomsday King“. Začiatkom roka 2015 vydali už 8. dlhohrajúci album s názvom „Death Is Not Dead“. Aj kvôli silnému albumovému predchodcovi boli očakávania v prípade nového albumu veľké.
V úvode treba hneď napísať, že od poslednej radovky sa v kapele udiali aj personálne zmeny. Najvýraznejšou je určite návrat pôvodného speváka Johana Lindstranda. Z pozície bubeníka odišiel Janne Saarenpää a na tejto stoličke ho nahradil gitarista Marko Tervonen (okrem svojich gitarových partov nahrával aj bicie). Gitaristu Marcusa Sunessona nahradil Robin Sörqvist.

Albumový  predchodca spred piatich rokov bol omnoho útočnejší a agresívnejší, no na súčasnej novinke je najbadateľnejšou zmenou väčší dôraz na melodiku. Každá pieseň obsahuje sóla, ktoré sú skvelé napísané a umne zakomponované do skladieb a takisto aj veľké množstvo melodických liniek. Jasným dôkazom je hneď po úvodnej inštrumentálke nasledujúca, na silných gitarách stojaca klipovka „Headhunter“.



Najvýraznejším zástupcom spomínanej severskej melodiky sú skladby „Iblis Bane“ a „Ride To Ruin“, ktorá má silný hard rockový nádych. Zrejme najlepších riffov sa dočkáte v „Horrid Ways“. Kvalitné sa nájdu však aj v „Speed Kills (Full Moon Ahead)“, či v poslednej „Godeater“. Celkovo je na albume gitarová sekcia viac v popredí a vytvára silnú zvukovú stenu so švédskym soundom. Ako to v prípade THE CROWN býva, zvyknú to aj jemne okoreniť thrash metalovými prvkami. Úvodná inštrumentálka „Reign“ nie je jedinou na novej nahrávke. „Medulsed“ je takmer šesťminútová záležitosť ozvláštnená akustickou gitarou a s mandolínou v pozadí, čo občas spôsobuje folk metalový nádych a evokuje hudobnú pripomienku k nejakej historickej bitke.

Vo vokálnom prejave staronového speváka Johana Lindstranda neprišlo v podstate k žiadnym zmenám, takže jeho chraplák sa stále pohybuje v ukričanej polohe.  Medzi najobľúbenejšie piesne na celkom albume radím „Headhunter“, „Iblis Bane“, „Speed Kills“, „Herd of Swine“ a „Horrid Ways“. Ešte doplním, že THE CROWN spravili aj jeden cover, presnejšie oprášili starú vykopávku „Eternal“ od Britov PARADISE LOST.  Musím sa priznať, že sa mi dokonca páči viac ako originál Ak si zadovážite digipackovú verziu tohto albumu, tak na nej nájdete ešte dve bonusové skladby vrátane coveru „Agent Orange“ od SODOM.

Takže, keď to v krátkosti zhrnieme, tak na najnovšej nahrávke „Death Is Not Dead“ kapela možno o niečo ubrala na agresivite, aj keď ňou zas úplne nešetrí, a zvýraznila svoju hudbu tým, že ponúka výborne zvládnuté melodické prvky a celkovo gitarové party. Dalo by sa povedať, že THE CROWN sú stávkou na istotu, pretože aj nový album reprezentuje kvalitne znejúci melodic death metal, je kvalitný a porovnateľný so staršími nahrávkami.

Žáner: melodic death/thrash metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 12.1.2015
Web: www.thecrownofficial.com
Zostava:
Johan Lindstrand – vokály
Robin Sörqvist – gitara
Magnus Olsfelt – basgitara
Marko Tervonen – gitara, bicie
Diskografia:
Hell Is Here – 1999
Deathrace King – 2000
Eternal Death – 2002
Crowned in Terror – 2002
Possessed 13 – 2003
Crowned Unholy – 2004
Doomsday King – 2010
Death Is Not Dead – 2015
Tracklist:
Reign (1:55)
Headhunter (4:53)
Iblis Bane (4:09)
Eternal (4:03)
Struck by Lightning (5:00)
Speed Kills (Full Moon Ahead) (3:34)
Herd of Swine (4:49)
Horrid Ways (5:17)
Ride to Ruin (5:50)
Meduseld (5:44)
Godeater (5:14)
Definitíva:
Po piatich rokoch od poslednej radovky
 sa na najnovšom albume „Death Is Not Dead“
Švédi THE CROWN zamerali hlavne na silné gitarové riffy,
výraznejšie využitie sólových vyhrávok a melodických liniek.
Stále máme dočinenie s kvalitným melodic death metalom švédskej školy.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla