METALOVÁ MAPA SVETA – VEĽKÁ BRITÁNIA

Valhalla pre Vás pripravila pravidelno – nepravidelný seriál nazvaný Metalová mapa sveta. Pôjde o to, že postupne Vám budeme predstavovať kapely, ktoré vzorne reprezentujú svoju krajinu na celom svete. Možno si poviete, že nič nové. Možno to uvítate a aspoň získate prehľad o pôvode jednotlivých kapiel. Seriál nebude zameraný na predstavovanie kapiel, ale skôr na predstavenie krajiny z pohľadu metalovej scény. Na úvod začneme asi tam, kde to všetko začalo. V ostrovnej krajine Veľká Británia.
Krajina, ktorá položila základy rockovej a metalovej hudby

Nedokážem odhadnúť, kde a kedy presne začal rockový alebo metalový štýl. Veľká Británia je však jednou z krajín, kde to všetko začalo. Nechcem tu polemizovať o tom, či legendárny Beatles dali celému svetu základy rocku, ale táto štvorica preslávila krajinu a najmä mesto Liverpool asi najviac.

Prejdime už, ale k rocku a samotným začiatkom metalu. Tie vznikali práve vo Veľkej Británii. Všeobecne ľudia v tej dobe hudbu úplne „žrali“ a možno aj práve preto dávala a dodnes dáva táto krajina svetu naozaj skvostné kapely. Od roku 1962 a znie to neuveriteľne, že až doteraz, brázdi svetové pódiá, dnes už rock n rollová legenda Rolling Stones. V roku 1968 dala krajina svetu také veľké meno akým je Deep Purple. Taktiež by bolo hriechom zabudnúť na priekopníkov progresívneho rocku kalepu Pink Floyd z Cambridgu. Tí vydali dovedna dvanásť albumov a najviac sa do povedomia ľudí zapísali doskami Dark Side of the Moon a The Wall. Spoločne s Deep Purple a Rolling Stones sú zakladateľmi rocku. Keď sme už v tomto období, tak nesmieme zabudnúť ani na legendárny festival Woodstock z roku 1969. Vtedy celý svet žil týmto festivalom. Pri putovaní rôznymi krajinami nesmieme prehliadnuť cveruže ani tento festival.

Píše sa rok 1970 a vtedy neznámi mladíci z Briminghamu Ozzy Osbourne, Tonny Iommi, Terence „Geezer“Butler a Bill Ward vydávajú debutový album pod hlavičkou Black Sabbath, ktorý nesie rovnomenný názov ako skupina. Dnes sa dá povedať, že Black Sabbath ovplyvnili nespočetné množstvo metalových kapiel. Na tú dobu vydali neskutočný materiál, ktorý však rozdelil ľudí na dve strany. Fanúšikovia ich žrali a ostatní ich označovali za satanistov. Ich hudba obsahovala prvky rocku, psychedélie, doomu a aj heavy metalu. Dodnes mnohé kapely radi prerobia ich nezabudnuteľné skladby a umiestnia ich na svoj album. Nie je žiadnym tajomstvom, že v dobe, o ktorej teraz píšem skoro každí vyskúšal drogy. Z vyjadrení samotných muzikantov, ktorí vtedy pôsobili na scéne je jasné, že sa dali ľahko zohnať a niekotrí im žiaľ prepadli drogám aj na dlhšiu dobu. Nuž, nie každí dokázal uniesť toľkú pozornosť a najmä to, že sa dokázal stať celosvetovou hviezdou v podstate zo dňa na deň. Vtedy však bola aj taká doba. Veľkou kapelou bola a je hardrocková kapela bývalého speváka Deep Purple Davida Coverdala – WhiteSnake. Skupina pochádza z mesta Leeds a bola založená v roku 1977. Počas svojej kariéry, ktorá trvá až dodnes, hrala od hard rocku, cez glam rock aj heavy metal a blues rock. Taktiež ako Rolling Stones a neskôr aj Iron Maiden dokázala vypredávať veľké štadióny. 

Ostrovná krajina dala svetu aj ďalšíu kapelu, ktorá stála pri zrode jedného žánru. Tentokrát mám na mysli Heavy Metal. Tou kapelou nie je nikto iný ako veličina Iron Maiden. Tá spoločne z viacerými spriaznenými skupinami vytvorila takzvanú New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM). Iron Maiden vznikli v roku 1975 v hlavnom meste Británie a ich zakladajúcim členom bol Steve Harris. Jej pôvodnú zostavu tvorili Paul Di Anno – spev, Steve Harris – basgitara a doprovodné spevy, Dave Murray – gitara, Dennis Stratton – gitara a doprovodné vokály a za bicími sedel Clive Burr. Zaujímavosťou je, že dnes kapela, ktorá vypredáva obrovské štadióny začínala po baroch, kde hrala covery hitov svojich idolov. Tie časy však už dávno pominuli. Terajší spevák Bruce Dickinson sa pridal ku kapele v roku 1982 kedy im vyšiel kultový album The Number of the Beast. Z hitmy ako Run To the Hills, Halloweed By the Name alebo The Number of the Beast. Po ňom sa dá povedať, že čo album, to skvost. Avšak po megaúspešnom albume z roku 1992 Fear of the Dark nastali v Železnej panne problémy, ktoré vyústili do odchodu Brucea Dickinsona. Počas tohto obdobia im vyšli až 4 živé albumy. Dickinsona nahradil na dva albumy Blaze Bayley s ktorým kapela nahrala The X Factor a Virtual XI. Bayleyho spevácka kvality sú nesporné, ale nebolo to to pravé orechové. Fanúšikovia si žiadali Dickinsona späť. Tak sa aj stalo. V roku 1999 sa Dickinson vrátil a kapela natočila vynikajúci album Brave New World. Po ňom prišiel na rad nezabudnuteľľný živák Rock in Rio. Posledný radový album vyšiel tejto legende v roku 2006. Železná panna je aj po 35 rokoch kráľom heavy metalu. Je pravdou, že  v poslednej dobe im je vyčítané, že živý materiál natáčajú skoro na každom svojom vystúpení a že sú už iba pračkou na peniaze. Kto však videl ich živé vystúpenie, tak vie, že do každého jedného kapela vkladá všetko a ide na doraz. Iron Maiden sa nezmazateľne zapísali nielen do metalových dejíín, ale do celosvetovej hudobnej histórie. Po kapelách Rolling Stones, Deep Purple, Black Sabbath sú Iron Maiden ďalšou večne živou kapelou z Britských ostrovov. Skôr než sa dostaneme, k ďalšiemu výraznému celosvetovému menu pochádzajúceho z ostrovov nesmieme zabudnúť ani na ďalšiu heavy metalovú formáciu, ktorá je na scéne dodnes a to už od roku 1977. Z Barnsley pochádza ďalšia legenda, ktorá sa volá Saxon. Tá doteraz už vydala 16 dlhohrajúcich albumov a stále sa teší veľkej popularite. Saxon tiež patrili do novej vlny britského heavy metalu. Pozoruhodné je, že hrajú stále s pôvodným spevákom Peterom „Biffom“ Byfordom.

Ešte skôr ako Iron Maiden, vznikla ďalšia obrovská legenda pochádzajúca z Veľkej Británie hovoriaca si Judas Priest. Mestom zrodu sa stal Birmingham a rok ich narodenia je 1969. Paradoxom je, že ich pôvodný spevák Al Atkins, ktorý s nimi začínal nenaspieval ani jeden regulérny album. Hneď od debutu v roku 1974 spieval v Judas Priest Rob Halford. Kapela sa hneď v úvode musela vyrovnať sostratou pôvodného gitaristu Johna Perryho, ktorý zahynul pri autonehode v tom istom roku ako sa dala kapela dokopy. Judas Priest hrali od úvodu svojej kariéry nekompromisný heavy metal a spolu s Iron Maiden sú priekopníkmi tohto štýlu. Ich nezabudnuteľné albumy British Steel alebo Painkiller pozná snáď každý metalista. Práve pri tvorbe Judas Priest sa začal skloňovať pojem speed a power metal. Piskľavé gitary, rýchle tempo, Halfordom „jačák“, to všetko sú poznávacie znamenia kapely až dodnes. Tak ako v Iron Maiden nastali vnútorné rozpory aj v Judas Priest, ktoré vyústili v odchod Roba Halforda. Všetko sa to odohralo rok po megaúspešnom albume Painkiller v 1991. Kapela sa načas ropadla. V roku 1997 našli za Halforda náhradu v podobe Tima „Rippera“ Owensa a Judas Priest s ním nahrali štyri albumy. Dva klasické Jugulator a Demolition a dva živáky 98 Live Meltdown a Live In London. Owens však dopadol podobne ako Bayley v Iron Maiden. Jeho kvality neboli v kapele docenené a na veľkú radosť fanúšikov sa v roku 2003 vracia stratený syn Rob Halford.

Do tzv. NWOBHM patrila aj trojica Venom, mnohými označovaná aj za prastarých otcov black metalu. Ich hudba bola naozaj extrémna a pohybovala sa v rozpätí heavy metalu, speedu a black metalu. Ich nezabudnuteľný debut Welcome To Hell mnohým vyrazil dych. Je pravdou, že v terajšej zostave je už iba Cronos, ale Venom hrajú ďalej a s chuťou.

V roku 1981 narobili veľký tresk nielen na Britskej scéne priekopníci grindcoru a death metalu Napalm Death. Štvorica pochádzajúca z Briminghamu hrala vo svojich počiatkoch punk reznutý s hardcorom. V tej dobe sa okrem heavy metalu darilo práve punku. Ich debutový materiál Scum je dodnes geniálnym albumom. Mikeo „Barneyho“ Greenwayov nezameniteľný vokál, brutálna agresia a metal od podlahy. Takí sú, boli a budú vždy Napalm Death. Žiadne servítky si pred ústa nikdy nekládli a ani klásť nebudú. V roku 1986 vznikla v Liverpoole ďalšia legendárna kapela Carcass. Práve táto štvorica spoločne s Napalm Death vytvárala najtvrdšiu metalovú odnož grindcore. Počas svojej kariéry vydali 5 nezabudnuteľných albumov a v roku 1996 boli nútený ukončiť svoju akriéru kvôli ťažkej a nevyliečiteľnej chorobe ich bubeníka Kena Owena. Kapela jednoducho bez neho nechcela pokračovať. V roku 2007 sa dali opäť dokopy, aby rok nato brázdili po pódiách najväčších metalových festivalov. Fanúšikovia dostali čo chceli. Za bicími sa objavil Daniel Erlandsson, ale ich pôvodný bicmen Owens bol stále s kapelou a na vybraných festivaloch aspoň pozdravil fanúšikov. Klobúk dole. Pravda, že dnešné grindcorové skupiny sú už niekde inde ako priekopníci tohto štýlu, ale nik by nemal zabudnúť práve na tieto dve kapely. Napalm Death a Carcass sú ďalším príkladom toho, že v tejto krajine sa skoro všetko započalo a že svetu ponúkajú obrovské množstvo talentovaných hudobníkov. 

Svojho času bola v Británii populárna aj thrashová partička Xentrix, ktorá nahrala od roku 1985 do roku 1996 štyri albumy.
Na rockovom nebi žiari doteraz celosvetovo populárna kapela Garbage v čele so sympatickou speváčkou Shirley Manson.

Pri ďalšej kapele si dovolím tvrdiť, že to čo dokázali na začiatku 80. rokov Iron Maiden, Judas Priest alebo Napalm Death, na začiatku 90., dokázala aj vtedy neznáma kapelka Cradle Of Filth. Keď v roku 1994 vydali dosku The Principle Of Evil Made Flesh bolo to ako časovaná nálož až zo samotného pekla. Ich death metal kombinovaný s blackom si získaval čoraz viac priaznivcov. Extrémne, provokatívne texty venované vampirizmu a sexu boli naozaj kontroverzné. Partia okolo Daniho Filtha sa stávala čoraz populárnejšou. Ich vynikajúce albumy ako Dusk…and Her Embrace alebo Cruelty and the Beast patria medzi celosvetové metalové klenoty. S personálnymi zmenami však prišla aj zmena štýlu a z nekompromisných extrémistov sa pomaly, ale iste začali stávať experimentátori, ktorých hudba sa pohybovala niekde na rozmedzí extrémneho gothic/heavy metalu. To prinieslo Cradle Of Filth na prelome tisícročia nových fanúšikov a ešte väčší mediálny záujem. Každá minca má dve strany a to sa potvrdilo aj v ich prípade. Fanúšikovia rannej tvorby na nich zanevreli a v podstate sa tomu ani nečudujem.
Okrem Cradle of Filth netreba zabudnúť ani na ďalšiu už dnes legendárnu kapelu Paradise Lost. Tí pochádzajú z Yorkshiru a fungujú od roku 1988. Na začiatku svojej kariéry hrali doom/death metal, z ktorého sa postupne stal melancholický gothic metal. Paradise Lost majú na konte už 12 albumov. Medzi fanúšikmi ako aj odbronou kritikou je najviac cenená ich ranná tvorba. Na počiatku tisícročia aj oni začali experimentovať a stratili dosť fanúšikov. Poslednými dvoma albumami In Requiem a Faith Divides Us – Death Unites US, sa na radosť mnohých vrátili ku svojim koreňom. Ku chvále kapely svečí aj to, že okrem bubeníka hrajú stále v pôvodnej zostave. Sú kamaráti a hudba ich baví.

Veľká Británia sa o svoju hudobnú budúcnosť báť určite nemusí. Z tzv. nových kapiel stačí spomenúť experimentátorov Converge, speed metalovú nálož DragonForce. Ďalej experimentátorov, ktorí skĺbili black metal z grindocorom Anaal Nathrakh. Thrashovú vlajku nesú mlaďasi Evile, o ktorých sa hovorí ako o nástupcoch Slayeru, či Metallici. Svoje posledné slovo určite ešte nepovedali Bal Sagoth alebo Benediction. A ako všetci dobre vieme, posledné slovo nepovedala ešte asi ani jedna z mnou spomenutých, dnes už legendárnych kapiel.

Veľká Británia aj napriek tomu, že je konzervatívnou krajinou, nepochybne je kolískou metalu. Zrodil sa tu Heavy metal, boli položené začiatky black metalu, death metalu, grindcoru. Krajina má pripravených aj nových žolíkov, ktorí sú pripravení ohúriť svet. Talentovaných muzikantov sa tu rodí mnoho a stále platí, že Británia je jednou z veličín svetového metalu. Aj preto sme si ju vybrali na úvod nášho seriálu.

Najpodstatnejšie kapely: Beatles, Pink Floyd, Deep Purple, Black Sabbath, Whitesnake, Def Leppard, Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Venom, Napalm Death, Sex Pistols, Carcass

Ďalšie uznávané kapely: Cradle Of Filth, Garbage, Xentrix, Benediction, Paradise Lost, Converge

Nová krv: Dragonforce, Anaal Nathrakh, Bullet For My Valentine, Evile

Autor: Stillborn