Mortemia – Misere Mortem

Morten Veland, tak to je veľká postava Nórskej metalovej scény, zakladateľ úspešných kapiel Tristania a Sirenia. Tristaniu však na veľkú nevôľu fanúšikov opustil v roku 2000. V roku 2001 založil Sireniu, v ktorej pôsobí dodnes. Ktovie, čo ho viedlo k projektu One Man Show, pretože Mortemia takým je. Všetky nástroje si nahral sám. Názov debutového albumu Mortemia je Misere Mortem.
Na Mortenov projekt sa vošlo deväť skladieb, ktoré sa pohybujú väčšinou v strednom tempe a v rozmedzí symfonického gothic metalu. V úvode albumu sa na vás vyvalí masívny chorál, do ktorého sa zapojí aj Morten svojím hrubým spevom. Fanúšikovia Tristanie a Sirenie budú hneď vedieť koľká bije. Každá jedna skladba na albume je podobná. Zborové orchestrálne vokály sa striedajú s Mortenovým chropotom. Skladby sú melodické, valivé a hutné. Majster sa dokonale vyhral s gitarovými sólami, ktorých nájdeme na Misere Mortem požehnane. Asi najlepšou skladbou je The Chains That Weild My Mind, ktorá ma od úvodu skočné a melodické tempo. V tejto piesni nám Morten ponúka azda najmelodickejší refrén na celom albume. V skladbe miestami počuť až deathový growling. Dovolím si tvrdiť, že táto skladba má doslova hitové ambície. Po orchestrálnom prechode sa pieseň vráti ku počiatočnej skočnosti a melodickosti, na pozadí celej skladby je výrazná gitarová linka, ktorá dotvára skladbe zvláštne čaro. Album sa príjemne počúva, avšak ničím neprekvapí. Striedanie orchestrálnych prvkov s tými metalovými sa dá jasne čítať a rozpoznať. V tomto smere je vhodne zvolená aj stopáž albumu, ktorá nepresahuje 40 minút. Ak by bol album dlhší hrozilo by to blamážou. V závere albumu sa mi zdá, ako keby Mortemia bola ukojením chúťok Mortena Velanda. Akokeby sa potreboval vyhrať a ukázať svetu, alebo samému sebe, že je stále dobrý skladateľ a multiinštrumentalista.

Album je dobre počúvateľný, ale nie je pre fajnšmekrov. Určite sa bude pri ňom dobre šoférovať, alebo bude nenásilne pôsobiť pri vašej práci, keď ho budete počúvať v pozadí. Skôr by som ho odporučil fanúšikom gotického metalu, ale najmä fanúšikom Tristanie a Sirenie, aj keď sólový počin Mortemie radím vyššie ako poslednú radovku Sirenie The 13th Floor. Aj napriek spomenutým negatívam dám tomuto albumu vyššie bodové ohodnotenie, pretože, aj keď nahrávka nepriniesla nič nové, deň mi jednoznačne spríjemnila.

Žáner: symphonic/gothic metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Napalm Records, 2010
Web: www.myspace.com/mortemiano
Zostava:
Morten Veland – vokály a všetky nástroje
Diskografia:
Misere Mortem – 2010
Tracklist:
The One I Once Was (4:46)
The Pain Infernal and the Fall Eternal (5:16)
The Eye of the Storm (5:10)
The Malice Of Lifes Cruel Ways (5:02)
The Wheel Of Fire (4:09)
The Chains That Weild My Mind (4:29)
The New Desire (3:50)
The Vile Bringer of Self-Destructive Thoughts (3:52)
The Candle and the Tunnels End (4:00)
Definitíva:
Misere Mortem je príjemný spestrením
všedného dňa.
Nie je to nič originálne,
ale nahrávka má svoju silu a čaro.
Poteší najmä fanúšikov gothic metalu.
Morten Veland aj týmto albumom ukázal,
že gothickej scéne má stále čo ponúknuť.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla