Crematory – Infinity

Časy najslávnejšieho hitu nemeckej kapely Crematory Tears of Time sú už nenávratne preč. Vtedy sa písal rok 1995 a odvtedy už naozaj pretieklo veľa sĺz goticky ladených fanúšičiek. Crematory si v roku 2000 dali po albume Believe pauzu. O štyri roky neskôr sa rozhodli pre comeback a odvtedy vydali už štvrtý štúdiový album. Ten aktuálny dostal názov Infinity.
Kapela sa pohybuje na scéne už 19 rokov. Ich hudbe dominuje nezameniteľný chropot Gerharda „Felixa“ Stassa v kontraste s melodickým spevom a samozrejme všade prítomnými klávesami a melanchóliou. Na novom albume Infinity Crematory „zabrdli“ vďaka rytmickejším skladbám, prepletenými tvrdými a údernými sekanými riffmy aj do industrialu. Čo určite beriem ako pozitívum, pretože nemecká partia muzikantov skúša zakomponovať do svojej tvorby nové prvky. Najviac ich cítiť v skladbách Never Look Back, Where Are You Now? (vďaka industriálnym prvkom, pre mňa asi najlepšia skladba na albume) a A Story About… Zvyšné skladby sa pohybujú v tradičnej gothickej polohe, na akú sú fans zvyknutí. Priznám sa, že dnes už kultový album Illusions som ozaj hltal ako sa len dalo. Odvtedy ich tvorba ide kvalitou dole a akokeby len ťažili z úspechu tohto albumu. Nielen na novinke mi vo všeobecnosti príde melodický vokál Matthiasa Hechlera nezáživný, nudný a umelý. Až na jeden prípad mi chýbajú na Infinity potrebné emócie. Tie som cítil iba z predposlednej No One Knows. Netvrdím však, že sa kapela o ne nesnaží, avšak vo mne tento album naozaj nezanechal žiadny pocit. Vôbec by som sa nenahneval, keby Crematory dominoval iba Felixov hrubý vokál, tak ako tomu bolo na ranných nahrávkach. Aj na Infinity považujem za najslabšiu stránku kontrast medzi týmito dvoma vokálnymi polohami. Viem, že gothic fanúšikovia so mnou súhlasiť nebudú, ale ja takémuto striedaniu vokálov na chuť asi neprídem nikdy. Neviem či len z úcty ku časom minulým som dal tejto nahrávke šancí viacero, ale ani po viacerých vypočutiach názor nezmením. Dokonca s pribúdajúcim počtom počúvaní ma album čoraz viac nudil. Okrem svojich piesní Crematory umiestnili na album aj cover od Depeche Mode Black Celebration, ktorý dostáva hábit Crematory až niekde v polovici skladby. Taktiež mi príde záhadné prečo sa tento cover dostal v trackliste albumu už na 4. miesto. Záver obstará nemecky naspievaná Auf der Flucht, čo je v podstate logické, pretože doma v Nemecku sa tešia stále slušnej popularite. Nuž uvidíme čo nám Crematory prichystajú nabudúci rok, kedy budú oslavovať 20. výročie. Dúfajme, že niečo lepšie ako je album Infinity.

Fanúšikov Crematory tento album určite poteší. Náročnejšieho poslucháča už asi veľmi nie. Infinity chýba moment prekvapenia a nebyť už tradične vynikajúceho Felixovho vokálu, aktuálny album tejto nemeckej pätice ohodnotím ešte nižším počtom bodov. 

Žáner: industrial/gothic metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Massacre Records, 2010
Web: www.crematory.de
Zostava:
Gerhard „Felix“ Stass – vokály
Mattias Hechler – vokály, gitara
Katrin Jullich – klávesy
Harald Heine – basgitara
Markus Jullich – bicie
Diskografia:
Transmigration – 1993
…Just Dreaming – 1994
Illusions – 1995
Crematory – 1996
Awake – 1997
Act Seven – 1999
Believe – 2000
Revolution – 2004
Klagebilder – 2006
Pray – 2008
Infinity – 2010
Tracklist:
Infinity (4:52)
Sense of Time (5:45)
Out of Mind (3:21)
Black Celebration /Depeche Mode cover/ (4:56)
Never Look Back (4:11)
Broken Halo (4:19)
Where Are You Now? (5:02)
A Story About… (4:52)
No One Knows (4:28)
Auf der Flucht (4:35)
Definitíva:
Tradičná dávka gothic metalu,
do ktorej Crematory pridali aj industriálne prvky.
 Infinity chýbajú výraznejšie emócie
 a moment prekvapenia.
 Pre mňa sklamanie.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 4,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla