Lamb of God

Už túto nedeľu na Slovensko po prvý krát zavíta metalová formácia Lamb of God, ktorá pochádza z amerického mesta Richmond, štát Virginia. Kapelu v roku 1990 založili kamaráti z vysokej školy. Gitarista Brandon Dunn, basák John Campbell, bubeník Chris Adler a gitarista Mark Morton. Ten však po získaní titulu kapelu opustil a nahradil ho Abe Spear…

Lamb of God majú reálnu šancu stať sa svetovými legendami

Pôvodný názov a personálne rošády
Pôvodný názov kapely bol Burn the Priest. Pod touto nálepkou za obdobie piatich rokov chalani vydali jedno inštrumentálne demo a dve splitká. Až potom sa k nim pripojil spevák Randy Blythe. V roku 1997 sa vrátil gitarista Mark Morton a nahradil Brandona Dunna. Následne nato Burn the Priest v roku 1999 vydali rovnomenný album, ktorý ich katapultoval medzi elitu amerického undergroundu. V roku 2000 nahradil gitaristu Abea Speara, brat bubeníka, Willie Adler. Odvtedy sa v kapele už žiadne personálne zmeny nekonali a to aj napriek početným roztržkám, ktoré je možné vidieť aj na ich DVD Killadelphia. Názov Brun the Priest sa niektorým ľudom zdal poburujúci a tak na niektorých miestach nedovolili kapele vystupovať. Z toho dôvodu sa rozhodli premenovať kapelu na Lamb of God.

Kapitola nazvaná Lamb of God a prvé úspechy
S novým gitaristom, novým názvom a novým labelom kapela vydala album New American Gospel. Pokiaľ na prvom albume bolo možné počuť aj vplyvy grindu či hardcore-punku na ďalších si už LoG utvorili štýl, ktorého sa s malými obmenami držia až dodnes. Oldschool thrashové riffy, technické zvraty a sóla, mohutné riffy pripomínajúce Panteru, tak to je tvár Lamb of God. Po dvoch rokoch úspešného koncertovania LoG v roku 2003 vydávajú tretí album s názvom As the Palaces Burn. V tej dobe bolo na scéne veľa kapiel ovplyvnených Slipknotom. LoG teda nemali problém svojím štýlom zaujať a fanúšikovia časopisov  Revolver Magazine a Metal Hammer si As the Palaces Burn právom zvolili ako album roku 2003. Po tomto úspechu si kapelu ulovil známy label Epic Records. LoG tým pádom opäť poskočili na pomyselnom rebríčku slávy o niečo vyššie. Už to na metalovej scéne nebol neznámy pojem, čo v roku 2004 potvrdil mimoriadny úspech ich štvrtého albumu Ashes of the Wake. Ten sa v prvom týždni umiestnil na 37. mieste rebríčku Billboard s počtom 35 000 predaných titulov. Turné, ktoré nasledovalo zahŕňalo aj vystúpenia na známom Ozzfeste. Album sa v časopise Revolver Magazine umiestnil na druhom mieste v hlasovaní o album roka 2004. Bubeník Chris Adler si svojím bubnovaním na albume získal výraznú pozornosť a vystupoval aj na známom bubeníckom festivale časopisu Modern Drummer. Z tohto vystúpenia vyšlo aj DVD, na ktorom ted nechýba ani bicmen týchto američanov.

Skupina dosahuje čoraz väčšie komerčnejšie úspechy
LoG si vďaka svojím úspechom získali vedúce postavenie v tzv. novej vlne amerického heavy metalu. Aj keď osobne považujem album Ashes of the Wake za vrchol ich tvorby, jeho nástupca z roku 2006 Sacrament ho z komerčného hľadiska prekonal. V rebríčku Billboard v prvom týždni debutoval na ôsmom mieste s predajom 65 000 kusov. Sacrament je oproti ostatným albumom trochu viac zameraný na vokály a zvukovo nie je taký surový ako jeho predchodca. Singel Redneck bol dokonca nominovaný na cenu Grammy. Kapela prišla v skutku s originálnym nápadom ako zvýšiť predaje. Album vyšiel neskôr aj v dvoj-CD verzii, kde druhé CD bolo vo formáte na mastering. A tak si každý fanúšik mohol vytvoriť vlastný zvuk nahrávky. LoG po úspechu Sacrament veľa koncertovali. Znovu sa zúčastnili Ozzfestu, ale aj veľkého turné Gigatour kapely Megadeth a taktiež preskakovali Slayeru na ich Unholy Aliance Tour. Neminulo ich ani účinkovanie na svetoznámom Download festivale. V roku 2007 kapela podpísala zmluvu aj s vydavateľstvom Roadrunner Records, ktoré ich zastupovalo mimo Ameriku. Rok 2008 bol v znamení DVD Walk With Me In Hell. Po zatiaľ najdlhšej tvorivej pauze vyšiel v roku 2009 zatiaľ posledný a v poradí šiesty album s názvom Wrath. Ani tentokrát sa jeho debut neminul úspechu a v rebríčku Billboard, v prvom týždni predaja obsadil úžasné druhé miesto s predajom 68 000 kópii. Album je venovaný priateľovi kapely Mikeymu Brosnanovi, ktorého zrazil opitý vodič. Singel Set To Fail z tohto albumu bol taktiež nominovaný na Grammy. Album sa od svojho predchodcu líši zvukom. LoG sa vrátili k surovejšiemu prejavu. Nájdeme na ňom momenty, ktoré prekvapia, či už svojou rýchlosťou alebo melodickosťou. Po prvýkrát vo svojej tvorbe zaradili LoG na album intro, ktoré je veľmi melodické a pekne pripraví poslucháča na skvelý hudobný zážitok. Hlavne prvá polovica aktuálneho albumu patrí k tomu najlepšiemu čo LoG vedia ponúknuť. Kapela sa od svojho vzniku už 15 rokov prediera metalovou scénou a je obdivuhodné, že to smerovanie je stále v smere nahor a to aj napriek veľkej konkurencii.

Dnes je na scéne veľa kapiel, ktoré sú výborné a to nielen po technickej stránke. Stále pribúdajú ďalšie a ďalšie. Mnoho skupín sa objaví len na chvíľu a nedokážu na scéne výraznejšie zaujať alebo sa tam dlhšie udržať. Je len veľmi málo mladších kapiel, ktoré majú šancu o niekoľko rokov dosiahnuť status legiend osemdesiatych rokov, ako napríklad Metallica, Megadeth či Slayer. Myslím si však, že Lamb of God na to rozhodne majú o čom nás určite presvedčia aj v Bratislavskom Majestic clube.

Žáner: pure american metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Epic Records, Roadrunner Records
Web: www.lamb-of-god.com
Pôvodná zostava:
Brandon Dunn – gitara
Mark Morton – gitara
John Campbell – basgitara
Chris Adler – bicie
Diskografia:
Burn the Priest – 1999 (hodnotenie autora: 5/10)
New American Gospel 2000 (6/10)
As the Palaces Burn – 2003 (7/10)
Ashes of the Wake – 2004 (9/10)
Sacrament – 2006 (7/10)
Wrath – 2009 (8/10)
Aktuálna zostava:
Randy Blythe – spev
Mark Morton – gitara
Willie Adler – gitara
John Campbell – basgitara
Chris Adler – bicie

Autor: Bulljoe