Hate – Crvsade: Zero

Poľskí vyznávači kovu smrti HATE, vydali po dvoch rokoch novú, v poradí už deviatu štúdiovú nahrávku s názvom „Crvsade: Zero“. Materiál sa nahrával v známom štúdiu Hertz. Na novom albume kapela pracovala po smutnej udalosti spred dvoch rokov. Po smrti basgitaristu Mortifera sa tohto nástroja pri nahrávaní ujal frontman ATF Sinner. Bubeníka Hexena nahradil Pawel „Pavulon“ Jaroszewicz (ex-VADER).

Po celkom kvalitnom predchodcovi „Solarflesh“ som bol zvedavý s čím HATE na novinke prídu. Je zjavné, že sa zamerali o čosi viac na atmosféru a skomponovali hlavne skladby s väčším využitím pomalších momentov, čo mne v tomto prípade nie až tak vyhovuje. Po úvodných dvoch intro záležitostiach sa skladby nesú viac menej v spomínanom pomalšom strednom tempe (tu jemne vybočuje pieseň „Leviathan“, ktorá je pestrejšia) a aj ich celkom dlhá stopáž im úplne nepomáha, aby viac zaujali.
Skladby nie sú úplne zlé, ale príde mi to stále málo. Nejako prejdú a nezanechajú vo vás výraznejšie pocity. Prvý moment potešenia prichádza až v polovici albumu v podobe piesne „Hate Is the Law“, kedy kapela zrazu začne pôsobiť ako poliata živou vodou. Má to drive, dobré momenty a aj gitarovú sekciu. Po nej nasleduje opäť zadumanejšia skladba a klipovka „Valley of Darkness“, no tá disponuje správnou atmosférou a náladou, ale opäť to nie je niečo, z čoho by ste padli na prdel.

hate-promo-2015

HATE

 

Ďalšie oživenie a zvýšenie si reputácie prichádza v závere nahrávky v podobe piesní „Rise Omega the Consequence!“ v závere spestrenou akustickou gitarou, ale hlavne v nasledujúcej „Dawn of War“, ktorá zaujme slušným náklepom a záverečným sólom.

Celkovo sa Poliakom na novinke sólové vyhrávky podarili. Čo však považujem za zbytočnosť, sú intrá. Na albume sú celkovo štyri, pričom úplne prvé „Vox Dei (A Call from Beyond)“ je výborné a epické, čiže nemám k nemu žiadne námietky, ale prečo mala kapela potrebu hneď po ňom zaradiť ešte ďalšie, je už trocha zvláštne, ale ešte stále relatívne v poriadku. Avšak úplne zbytočné mi prídu ďalšie dva. Keby to boli aspoň inštrumentálky, ale ide len o nasamplované zvuky, ktoré sú síce ako tak temné a znepokojivé, ale prídu mi nepotrebné a absolútne neponúkajú pridanú hodnotu a len zbytočne predlžujú už tak dosť natiahnutú stopáž albumu.

V skratke je „Crvsade: Zero“ priemerný death metalový album, ktorý vás úplne neznechutí, ale ani nebudete mať nejakú výraznú potrebu sa k nemu vracať.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 30.1.2015
Web: www.hate-metal.com
Zostava:
Adam the First Sinner – vokály, gitara, basgitara
Destroyer – gitara
Pavulon – bicie
Diskografia:
Daemon Qui Fecit Terram – 1996
Lord Is Avenger – 1998
Cains Way – 2002
Awakening of the Liar – 2003
Anaclasis: A Haunting Gospel of Malice & Hatred – 2005
Morphosis – 2008
Erebos – 2010
Solarflesh – A Gospel of Radiant Divinity – 2013
Crvsade: Zero – 2015
Tracklist:
Vox Dei (A Call from Beyond) (1:36)
Lord, Make Me an Instrument of Thy Wrath! (1:41)
Death Liberator (6:00)
Leviathan (6:25)
Doomsday Celebrities (4:21)
Hate Is the Law (5:27)
Valley of Darkness (6:11)
Crusade Zero (4:29)
The Omnipresence (1:02)
Rise Omega the Consequence! (5:35)
Dawn of War (6:03)
Black Aura Debris (1:51)
Bonus:
The Reaping (5:17)
Definitíva:
Poliaci HATE sa na „Crvsade: Zero“ rozhodli
zamerať o čosi viac aj na pomalšie pasáže,
ktoré nie úplne fungujú. Album však ponúka
aj svetlejšie momenty, ktoré však nie sú
dostatočné na to, aby sme nehovorili
len o priemernej nahrávke.

Autor: Prco

prco_ok

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články