KRABATHOR V KOŠICIACH: KONCERT LEGENDY SI VŠETCI UŽÍVALI

A tento poznáte? Stretne sa Slovák, Čech, Američan (s prižmúrením obidvoch očí) a idú preraziť do zahraničia s death metalom. Nech to znie akokoľvek šialene, nie je to žiaden výplod mojej fantázie, ani trápny pokus o vtip. KRABATHOR je jednoducho fenomén, ktorý v našich zemepisných šírkach iba ťažko hľadá konkurenciu.

Žiaľ, väčšina z krvopotne vybojovaných úspechov, je dnes už pradávna história, a tú len tak mávnutím prútika nejde oživiť. Chalani si ale povedali, že to predsa ešte raz skúsia. Dvanásť rokov od definitívneho rozpadu, šestnásť od dramatického rozkolu v zostave a dvadsať od vydania prelomového albumu „Lies“, na ktorom sa po prvý, no aj poslednýkrát spolu predstavila „svätá“ trojica Christopher, Bruno a Pegas. Akýmsi úvodným krôčikom bolo vystúpenie na festivale BRUTAL ASSAULT, no doslova skokom dopredu je až toto turné, ktoré celkovo zasiahlo šesť miest vrátane piatkových Košíc. Collosseum teda zažilo premiéru ďalšej veľkej legendy a my sa tak poďme spoločne pozrieť, ako to v ten večer v našej mekke death metalu vyzeralo.

Biela plachta natiahnutá cez celučičkú scénu, zopár minút archívnych záberov z pamätnej Death Metal Session II, ktorá v roku 1988 takmer zbúrala pražský Dom kultúry a zrazu aj potemnelé siluety troch kultových bojovníkov za ten najrýdzejší smrtiaci kov. Veľký a mocný KRABATHOR!

krabathor-kosice2015-1-orez

Bruno Kovařík v plnom nasadení

 

Sonda do ďalekej minulosti nemôže odštartovať ničím vhodnejším než staručičkou vykopávkou v podobe „Totálni Destrukce“ s nezameniteľnou plynovou maskou na Brunovej tvári. V samom úvode to síce zvukovo trochu hapruje (najmä Christopherova gitara), ale hneď po tretej, slávnej klipovke „Liquid, je už všetko tak, ako sa sluší a patrí. Vo vyše šesťdesiatminútovom priereze bezmála celou kariérou (posledné dve dosky boli pochopiteľne odignorované) snáď nechýbalo žiadne významné číslo („Pacifistic Death“ a „Orthodox“ v ten večer vládli), no i napriek tomu vo mne silno prevláda pocit, že by som ešte pár kúskov navyše rozhodne zvládol. Koncert totiž neuveriteľne rýchlo odsýpal a už o desiatej sme si všetci dávali smutné zbohom.

Aj tá hodinka ale mala svoj obrovský zmysel. My mladíci sme sa iba prizerali a uznanlivo pokývali hlavami, staršie osadenstvo naopak hrdo spomínalo, no čo je najhlavnejšie – väčšina z nás sa výborne bavila. Už len letmý pohľad na tváre hlavných protagonistov prezrádzal rovnaké nálady aj v úzkych kruhoch KRABATHOR, čo ihneď potvrdili aj všetci členovia.

Slovenská časť turné ich podľa vlastných slov veľmi milo prekvapila. Menej milo ma však prekvapil samotný Christopher, ktorý bol po koncerte výrazne zachrípnutý (exkluzívne interview čoskoro na našich stránkach!). Jednoznačný dôkaz toho, že mu toto turné dáva po fyzickej stránke pekne zabrať. Gitarové riffy síce strieľa presnejšie ako americký sniper, no pri samotných sólach to už predsa mierne hapruje. Jeho hlase počas dlhých rokov taktiež máličko stratil na svojej sile. Aj napriek tomu bol ale výkon celého kolektívu impozantný a pritom by sme všetky spoločné skúšky KRABATHOR spočítali na prstoch jedinej ruky. Nám teda ostáva záverom iba dúfať, že to chalani spolu ešte nejaký ten rôčik potiahnu, hoc iba formou takéhoto miniturné. Nová štúdiová nahrávka sa totiž zdá byť stále v nedohľadne…

krabathor-kosice2015-4-orez

Koncert KRABATHOR si užívali nielen fanúšikovia, ale aj skupina samotná

 

A kto nás vlastne ten večer poriadne rozohrial? Postarali sa o to hlavne BRUTALLY DECEASED (špeciálny support pre celé turné), ktorý svojim mocným výkonom iba potvrdili status absolútnej špičky na poli českého death metalu. Krvilačné pecky z posledného výtvoru „Black Infernal Vortex“ v ten večer jednoducho stínali hlavy! Silný švédsky zápach, nekompromisné riffy, neľudský vokál Michala Štěpánka a suverénne najlepší zvuk večera stihli bez problémov rozhýbať čoraz početnejšie publikum v Collosseu.

Nestratili sa ani takmer domáci PERVERSITY. Po početnej obmene svojej zostavy (postupne sa vystriedala celá rytmická sekcia i gitarista) ako keby chlapi chytili druhý dych a na pódiu je to rozhodne vidieť. Kapela výrazne ožila a okrem výbornej hudobnej produkcie sa je konečne aj na čo dívať. Motor a rotor Jozef Kosc je dnes už neodmysliteľnou súčasťou tunajšej metalovej scény a najmä vďaka nemu majú PERVERSITY aj po dvadsiatich rokoch od založenia stále čo povedať. Nech bude košické vystúpenie dokonalým dôkazom.

PLUSY:
Výborná divácka účasť (cca 260 platiacich návštevníkov), výkony všetkých kapiel, atmosféra, veľmi kvalitný zvuk, množstvo merchu za fajn ceny

MÍNUSY:
Vystúpenie KRABATHOR mohlo byť o čosi dlhšie

Setlist KRABATHOR:
„Totálni Destrukce“, „Apocrypha“, „Liquid“, „Pain of Bleeding Hearts“, „Royal Crown (intro)“, „Psychodelic“, „Eternal“, „Faces Under the Ice“, „In the Blazing River“, „The Truth About Lies“, „Unnecessarity“, „Orthodox“, „Imperator“, „Pacifistic Death“, „Běsnící Válka“.

Autor a foto: Demonick

lacike 2_OK