Tarot – Gravity of Light

Tarot sú už na scéne neuveriteľných 25 rokov! Za ten čas vyprodukovali osem dlhohrajúcich albumov a dva živáky. Až na jeden odchod a pár príchodov sa zostava kapely nemení. Dominujú jej bratia Hietalovci a aj to svedčí o tom, že muzikanti robia albumy Tarot srdcom. Zlé jazyky tvrdia, že keby Marco Hietala nemal taký komerčný úspech s Nightwishom, tak by o Tarot nik nezakopol. Ja s touto teóriou absolútne nesúhlasím, pretože heavy metal Tarotu je odlišný od Nightwish a Marco by sa predsa po komerčnom úspechu NW nenechával kapelu činnou. Jedno však priznať musím. Do povedomia ľudí sa Tarot výraznejšie zapísal až po úspechoch Nightwishu.

Novinka Gravity of Light neprináša nič nové, to však nie je negatívom albumu, pretože kto má rád Tarot, tak ho bude mať rád aj naďalej. Prím hrá Marcov nezameniteľný vokál, tým však nemožno napísať, že kapela je iba o ňom. Tarot je kapela všetkých členov a výrazne to počuť aj na novinke. Predchodcu Gravity of Light, teda Crows Fly Back mám veľmi rád. Úvod aktuálneho materiálu sa mi zdal trošku monotónny, bez nápadu. Napríklad v úvodná Satan Is Dead je pojatá dosť orchestrálne. Avšak od Pilot of All Dreams, ktorá čerpá z hard rockových prvkov, je novinka viac než počúvateľná. Druhá polovica je melodická, rytmická a veľmi príjemná. Tarot sa stále pohybujú vo vodách heavy metalu, kde nájdeme aj prvky power metalu. Gravity of Light sa vyznačuje typickým rukopisom kapely, kde dominuje Marcova nezameniteľná farba hlasu. V lepšej druhej časti albumu doslova vynikajú skladby I Walk Forever a Sleep In the Dark. Prvá z mnou menovaných sa vyznačuje vynikajúcimi gitarami a nezameniteľným Marcovým hlasom. Skladba má nádych slaďáku, avšak sekavé riffy vás hneď vyvedú z omylu a má jednoznačne najhitovejší potenciál. I Walk Forever je teda melancholická a zároveň dostatočne úderná. V Sleep In the Dark na vás číha heavy/power jazda nabitá energiou a vynikajúcimi emóciami. Tie vás očaria aj na záverečnej a zároveň najdlhšej skladbe Gone. Myslím si, že Gravity of Light poteší každého fanúšika Marca Hietalu.

Oproti predchádzajúcemu albumu je novinka o niečo pokojnejšia. Rytmika a melodickosť sú aj na Gravity of Light, ale sa mi zdá, že oproti Crows Fly Back je menej agresívnejšia. Takisto ako štyri roky starému albumu, treba dať aj Gravity of LIght viac šancí a úprimnosť bratov Hietalovcov si vás podmaní. Po pár vypočutiach si odo mňa tento album vyslúžil sedmičku. O mesiac, by to však už mohlo byť viac.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast, 2010
Web: www.wingsofdarkness.net, www.myspace.com/tarot

Zostava:
Marco Hietala – vokály, basgitara
Zachary Hietala – gitara
Pecu Cinnari – bicie
Janne Tolsa – klávesy
Tommi „Tuple“ Salmela – vokály, sample

Diskografia:
Spell of Iron – 1986
Follow Me Into Madness – 1988
To Live Forever – 1993
Stigmata – 1995
For the Glory of Nothing – 1998
Suffer Our Pleasures – 2003
Crows Fly Back – 2006
Gravity of Light – 2010

Tracklist:
Satan Is Dead (4:14)
Hell Knows (6:04)
Rise! (4:30)
Pilot of All Dreams (3:42)
Magic and Technology (5:50)
Calling Down the Rain (4:11)
Caught In the Deadlights (4:42)
I Walk Forever (4:50)
Sleep In the Dark (4:46)
Gone (7:02)

Definitíva:
Tarot opäť predviedli svoje skladateľské umenie. Ďalší úprimný a vydarený album
domovskej kapely Marca Hietalu.
Gravity of Light je pastva najmä
pre milovníkov melodického heavy/power metalu.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla