ANGELUS APATRIDA – Hidden Evolution

Tomu sa hovorí objav ako hrom! Španielov ANGELUS APATRIDA som zbadal iba pred pár týždňami, a to najmä vďaka ich začleneniu do masívneho turné „Conquering Europe – Part II.“ (spolu s SUICIDAL ANGELS, DR.LIVING DEAD zavítali chalani aj do odľahlých Košíc).

angelus-apatrida-hidden-evolution-artwork

ANGELUS APATRIDA – Hidden Evolution

 

Ich nedávne tunajšie vystúpenie bolo jednoducho výborné a samotný nový album „Hidden Evolution“ je na tom veľmi podobne. Netuším prečo, ale vždy som žil v tom, že ide o mladých výrastkov, ktorým stále tečie mlieko po brade, a toto môže byť ich druhý, nanajvýš tretí počin v kariére. Kolosálny omyl! Thrash metalisti z Pyrenejského polostrova dnes oslavujú už 15. výročie a spomínaná novinka je takisto jubilejná piata v poradí!  Ide teda o veľmi skúsenú partičku a k takej musí byť človek predsa o čosi prísnejší.

To je však pri tak kvalitnom počine, akým „Hidden Evolution“ bezpochyby je, úplne  zbytočné. Nech sa totiž dívam na predkladanú hudobnú náplň z akejkoľvek perspektívy, vážnejšie nedostatky sú mi aj po mnohých počutiach stále veľmi šikovne ukryté. Už nádherný artwork z dielne Guyla Havancsáka (ANNIHILATOR, STRATOVARIUS) rázom napovedá, že tu máme čo dočinenia s veľmi zaujímavým materiálom, ktorého hlavnou devízou je najmä jeho pestrosť a chytľavosť.

angelus-apatrida-band

Španieli ANGELUS APATRIDA

Skladby sú častokrát príjemne melodické a dokonca aj hrozne návykové (tomu napomáha aj dokonalý zvuk z dielne producenta Daniela Cardosa), no na druhej strane im nechýba neodmysliteľná thrashová rýchlosť a tvrdosť. Ak si mám odskočiť pre prirovnanie, môj ukazovák bude určite smerovať na kalifornských veteránov TESTAMENT z legendárnej oblasti Bay Area.

Vybrať z rovného tuctu skladieb tie najzaujímavejšie je menší problém, keďže od úvodného inferna „Immortal“, až po dokonalú titulnú suitu je doska natrieskaná výbornými gitarovými riffmi, ešte lepšími vyhrávkami, burácajúcimi bicími (Victor podáva snáď svoj životný výkon!) a v neposlednom rade aj perfektným vokálom frontmana Guilerma. Jeho prejav je veľmi variabilný a patrí medzi ozajstné tromfy tejto nahrávky. V tomto štýle totiž momentálne nie je mnoho vokalistov, ktorí rovnako kvalitne zvládajú melodický spev, rýchly štekot i brutálny rev. Nech budú klipovka „End Man“, „First World of Terror“ či „Tug of War“ dokonalým príkladom.

Veľké veci sa však dejú aj v ultrarýchlom náklepe „Serpents On Parade“, dvojkopákovej jazde „Architects“, ale najmä v spomínanej titulke. Tá je so svojimi deviatimi minútami suverénne najdlhšou položkou recenzovanej nahrávky a mojim osobným favoritom číslo jeden. Ponúkaný priestor chalani využívajú priam ukážkovo a my sme svedkami rôznych nečakaných zvratov a taktiež množstva gitarových súbojov, ktoré priam explodujú vo vygradovanom finále. Skutočná lahôdka a veru ak by vyšla pred tridsiatimi rokmi, je hotovou klasikou. Momentálne sa však musia ANGELUS APATRIDA uspokojiť „iba“ s pozíciou horúceho kandidáta na thrashový album roka. A to predsa takisto nie je na zahodenie.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Španielsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 19.1.2015
Web: www.angelusapatrida.com
Zostava:
Guilermo Izquierdo – vokál, gitara
David Alvarez – gitara
José Izquierdo – basgitara
Victor Valera – bicie
Tracklist:
Immortal (5:14)
First World of Terror (5:01)
Architects (4:24)
Tug of War (6:09)
Serpents On Parade (3:11)
Wanderers Forever (4:24)
End Man (5:29)
Speed of Light (4:22)
I Owe You Nothing (5:18)
Hidden Evolution (9:00)
Diskografia:
Evil Unleashed – 2006
Give Em War – 2007
Clockwork – 2010
The Call – 2012
Hidden Evolution – 2015
Definitíva:
Španielska thrash metalová brúska ANGELUS APATRIDA je v našich končinách pomerne neznámym pojmom, avšak ak si zaobstaráte ich novučičkú nahrávku „Hidden Evolution“, už ju z prehrávača asi len tak rýchlo nevytiahnete. Parádna práca!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla