ANGRA – Secret Garden

Album „Secret Garden“ je v poradí 8. radovým brazílskej power metalovej jednotky ANGRA. Už piatym od odchodu Andrého Matosa a prvým od odchodu Eduarda Falaschiho. Nebudem vás napínať, na novinke budeme počuť hlas Fabia Lioneho (RHAPSODY OF FIRE).

angra-secret-garden

ANGRA – Secret Garden

Najznámejším vokalistom ANGRY bol jednoznačne André Matos, vďaka ktorému kapela získala najväčšie úspechy. Jeho meno poznáme z projektu AVANTASIA, taktiež bolo chvíľu spájané aj s možným nástupom do IRON MAIDEN po odchode Bruca Dickinsona. Nakoniec sa tomu, ale tak nestalo a André ešte pár rokov pobudol v tejto skupine až do svojho odchodu v roku 2000, kedy sa s väčšou časťou kapely odčlenil a založil novú, opäť úspešnú, skupinu SHAAMAN. Z pôvodných členov ANGRY zostali iba dvaja zakladajúci členovia, ktorí sa po váhaní rozhodli kapelu zachovať. Miesto za mikrofónom zaujal Edu Falaschi a spoločne nahrali 4 úspešné albumy.

V roku 2012 aj tento spevák kapelu opustil kvôli novému projektu. Ako som už vyššie spomínala, jeho nástupcom sa stal Fabiol Lione z RHAPSODY OF FIRE, ktorý síce odohral s kapelou desiatky koncertov, ale až teraz prichádza na svet ich spoločný prvý album. Fabio bol jednoznačne dobrou voľbou. Nebojím sa napísať, že je rovnocenným nástupcom Matosa, možno ma za to fanúšikovia rannej tvorby ukameňujú, ale dovolím si tvrdiť, že výkon Fabia Lioneho na tomto albume je excelentný a album ako taký prekonal všetky doterajšie. Zaujímavosťou je aj účinkovanie mladučkého, ale za to veľmi talentovaného bubeníka Bruna Valverdeho, ktorý na promo fotkách vyzerá, že by zvyšku kapely mohol byť synom.

J.Duarte Design

ANGRA promo

Obvyklé power metalové albumy ponúkajú len vysoké, a pokiaľ sa dá, čo najvyššie polohy hlasu svojich spevákov. Tento album je však výnimkou. Ponúka stredné aj hlboké polohy hlasu a tým sa stáva rozmanitejší a zaujímavejší, ako väčšina albumov v rámci žánru. Progres je na „Secret Garden“ rozpoznateľný, nenarušuje však melodickosť nahrávky a tak neruší, ale príjemne drží pozornosť. Power štýl je samozrejme dominantný, silové spevové výšky podfarbené rýchlymi gitarovými riffmi, striedané s hravými sólami. Celý album ma aj svoju dejovú linku rozprávajúcu príbeh vedca, ktorý sa vysporadúva so smrťou manželky.

ANGRA si prizvala aj dve hosťujúce speváčky a vôbec nie hocijaké! Jednoznačne to oba podčiarkuje príťažlivosť tohto materiálu. Sú nimi Simone Simmons (EPICA) a metalová kráľovná Doro Pesch. Kým Simone si strihla svoj nežný hlások v duete s Fabiom v titulnej „Secret Garden“, tak Doro to naplno rozbalila v „Crushing Room“, v ktorej nespieva za ANGRU hlavný vokalista, ale gitarista Rafael Bittencourt. Túto pieseň považujem za vrchol albumu a dovolím si jej predpovedať veľmi silný úspech. „Crushing Room“ je jedna zo skladieb, ktorá vám proste ostane v hlave a každá jej sekunda neprestáva fascinovať a máte nutkanie si ju púšťať stále dokola, až dostanete strach, aby sa vám neohrala (áno priznávam sa, riskovala som to a zatiaľ sa mi neohrala, naopak považujem ju za power metalovú skladbu desaťročia).

Angra-Promo-2015

ANGRA promo 2

Zmienim sa ešte aj o zaujímavej úvodnej „Newborn Me“, ktorá je okrem klasického gitarového sóla doplnená excelentnou akustickou vyhrávkou s latino rytmom, samozrejme plynulo prechádzajúca opäť do metalového sóla.

Nech sa akokoľvek snažím nájsť na „Secret Garden“ aj nejaký mínus, jednoducho sa mi nedarí. Je to naozaj dokonale prepracovaný album po všetkých stránkach, zaujímavé skladby plné zvratov a zmien, ich správne rozloženie, obdivuhodné spevácke a hráčke výkony a v neposlednom rade moderný zvuk.

Väčšinu piesní napísali gitaristi kapely a vidieť, že ich tvorili ako celok, lebo zvolili veľmi dobrú postupnosť a vyvážené rozloženie rýchlych a pomalých skladieb.  Nenachádza sa tu ani jedna slabšia, ba dokonca ani priemerná. Každá jedna má veľmi silný potenciál stať sa hitom!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: progressive/power metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: earMusic
Dátum vydania: 16.1.2015
Web: www.angra.net
Zostava:
Fabio Lione – spev
Kiko Loureiro – gitara, klávesy
Rafael Bittencourt – gitara, doprovodné vokály
Felipe Andreoli – basgitara, klávesy
Bruno Valverde – bicie
Tracklist:
Newborn Me (6:13)
Black Hearted Soul (4:48)
Final Light (4:24)
Storm of Emotions (4:56)
Violet Sky (4:48)
Secret Garden (4:03)
Upper Levels (6:28)
Crushing Room (5:07)
Perfect Symmetry (4:22)
Silent Call (3:48)
Diskografia:
Angels Cry – 1993
Holy Land – 1996
Fireworks – 1998
Rebirth – 2001
Temple of Shadows – 2004
Aurora Consurgens – 2006
Aqua – 2010
Secret Garden – 2015
Definitíva:
Brazílska skupina ANGRA je jedna z mála kapiel, ktorá nežije zo svojej starej slávy, ale naopak prekonáva ju, a prináša dokonalý progressive/power metalový album. Novinka „Secret Garden“ vyráža dych svojou prepracovanosťou po všetkých stránkach. Aj voľba nového speváka (Fabio Lione) vyšla na výbornú. Piesne od týchto hudobníkov dávajú jeho spevu nový rozmer. Tento album bude  rozhodne patriť ku  skvostom každej metalovej zbierky.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články