TRISTANA – Virtual Crime

„Virtual Crime“ je snáď to najlepšie, čo Slováci TRISTANA doteraz do metalových vôd vypustila. Chlapci (a dievča) z Považskej Bystrice, ktorí pôsobia na hudobnej scéne dokopy už dobrých 15 rokov, môžu aktuálnym albumom pokojne konkurovať zahraničným skupinám. Poďme sa teda podrobne pozrieť na ich novinku.

tristana-artwork

TRISTANA – Virtual Crime

TRISTANU som prvýkrát videla ešte počas ich úplných začiatkov všimla som si ju hlavne preto, lebo mi jej spevák, Peter Wilsen, pripomínal Petra Nagyho. Skupine v začiatkoch chýbalo viac sebavedomia a samozrejme nebola taká etablovaná na metalovej scéne. Vtedy mali pred sebou ešte veľký kus práce. Nevzdali sa a dnes tu máme ich aktuálny výsledok.

Na začiatok troška nazrieme do ich histórie. TRISTANA má doteraz na konte dva štúdiové albumy. Začiatky však boli ťažké. Z pôvodnej zostavy nezostal nikto. Dokonca aj spevák potreboval prestávku, avšak po dvoch rokoch sa vrátil späť. Skupina prešla reorganizáciou, ktorá bola v konečnom dôsledku jej prirodzeným vývojom a postupne sa im začalo od roku 2013 viac a viac dariť. Kapela sa vryla do pamäti nielen metalových fanúšikov a to hlavne ako predskokani rôznych zahraničných interpretov. Za všetky môžeme spomenúť SCORPIONS, TAROT alebo ARAKAIN. Taktiež ste ju mohli vidieť na rôznych slovenských festivaloch. Zahrali si aj pred víťazmi Eurovízie, skupinou LORDI.

Za ich posledným, teda tretím albumom „Virtual Crime“, sa za produkciou skrýva taliansky producent spoločnosti Bakerteam Records. Album otvára pieseň „Wasted Time“, ktorá je (ako to nazval ich spevák), takým pochmúrnym valčíkom. Pieseň obohatil spevom aj hosť Rick Altzi zo skupiny MASTERPLAN a growly doplnil Peter samotný. Práve táto skladba je mojím top favoritom celého albumu. Má jednoduchý, ale chytľavý refrén.

tristana-band-2015

TRISTANA

Aj keď sa TRISTANA žánrovo sama zaradila do vôd alternative metalu, stále má ich hudba stopy a prvky heavy a power metalu, ako tomu bolo v ich začiatkoch. V piesni „Bloody Snow“, pre ktorú intro sú príznačné ťažké riffy, je opäť počuť Ricka Altziho spoločne s Peťom Wilsenom. Kto si nevie Peťa predstaviť ako growluje a screamuje, bude prekvapený.  Ďalšia skladba to len zvýrazňuje, pretože „Resurection“ je príznačná striedaním growlov a číreho spevu. „Beg for Death“ zasa predstavuje nádielku alternatívneho pop metalu, pri ktorom počuť gitaru a la LACUNA COIL. Charizmatické a výrazné riffy znejú celou piesňou.

„Jannie’s Dying“ patrí medzi ďalších mojich favoritov aktuálneho albumu. Ten, kto ma pozná a vie, akým recenziám sa venujem, zistí hneď prečo. V piesni je ženský vokál! Moja zvedavosť ma nútila „preklepnúť“ si speváčku z talianskej skupiny TEMPERAMENTO, ktorá je ďalším hosťom TRISTANY na tejto nahrávke. Duet Peťa Wilsena a Chiary Tricarico mi trochu pripomína duet Amandy Somerville s Michaelom Kiskem, až na to, že táto skladba je o dosť tvrdšia, ako pri albume spomínanej slávnejšej dvojice. Jemný speváčkin hlas však dodáva aj napriek tvrdším riffom skladbe príchuť pop metalu. V poslednej dobe sa spolupráce s inými spevákmi stávajú čoraz viac populárnymi a tým dodávajú daným songom istý šmrnc a neopakovateľné čaro.

Tristana-promo-band-2015-2

TRISTANA počas koncertu

Pieseň „Killer“ je skutočne hudobný killer, ktorý by som rada videla naživo. Táto skladba má trochu nádych old school heavy metalu s prvkami spevákových growlov. Na záver nemôžem opomenúť ešte „Hunting Fever“, v ktorej sa Peťove vokály ukázali v najlepšom svetle. Celú nahrávku „Virtual Crime“ zakončuje outro, ktoré nebolo potrebné. Ak však týmto počinom TRISTANA sleduje divadelnú líniu, tak potom to bezpochybne patrí ku koncu celého príbehu.

Celý album je energický a jeho produkcia sa veruže vydarila, najmä po technickej stránke. Petrov spev je lepší, no stále vidím priestor na ďalšie zlepšovanie. Teatrálne texty, riffy, klávesy a vokály spolu tentokrát veľmi dobre harmonizujú, čo sa žiaľ nedalo povedať u predošlých albumov.

TRISTANA prevažne používa určitý zabehnutý formát piesní, ktorým je otvorenie skladby klávesovým introm, ku ktorému sa pridá gitara. Až potom nasledujú ostatné nástroje a spev. Na novinke sa však nájdu aj piesne, ktoré sa tejto „šablóne“ vymykajú a paradoxne sú tie najlepšie. O to viac, keď v nich hosťuje Rick a Chiara.

Takže, malé zhrnutie. Nové piesne „Wasted Time“, „Bloody Snow“ a „Hunting Fever“ budú určite naživo poriadnymi vypaľovačkami. Ja verím, že o tejto skupine budeme ešte počuť a zároveň dúfam, že na ich nasledujúci album nebudeme opäť musieť tak dlho čakať.

Album na recenziu poskytla skupina TRISTANA.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: alternative metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Považská Bystrica)
Vydavateľstvo: Bakerteam Records
Dátum vydania: 31.3.2015
Web: www.tristana.sk
Zostava:
Peter Wilsen – vokály
Dušan Homér– gitara
Ladislav Krabáč – basgitara
Andrea Almáši – klávesy
Roman „Elevo“ Laššo – bicie
Tracklist:
Resurrection (4:25)
Fallen (3:56)
Wasted Time (5:02)
Bloody Snow (3:32)
Beg for Death (2:45)
Jannie’s Dying (3:59)
Belladonna Deadly Nightshade (3:22)
Killer (3:53)
Lost The Whole Life (3:30)
Hunting Fever (3:22)
Ending (Outro) (1:55)
Diskografia:
Back to the Future – 2003
Zircon Street – 2010
Virtual Crime – 2015
Definitíva:
Slovenská formácia TRISTANA poteší svojim tretím albumom „Virtual Crime“ najmä verných fanúšikov. Album predstavuje mix medzi medzi heavy/power a alternatívnym metalom. Zaujímavým bonusom sú určite aj vokály hosťujúcich spevákov. Skeptici by im mali dať šancu ukázať, čo v nich naozaj je.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články